Hlavní obsah

Menší pokuta a rychlejší převod čísla. Změna operátora zřejmě bude snazší a ceny pro zákazníky nižší

Přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě bude snazší.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novela zákona o elektronických komunikacích schválená poslaneckou sněmovnou má přimět operátory k větší soutěži a tudíž i nižším cenám pro zákazníky.

Článek

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se zřejmě sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou dnes schválila Sněmovna. Změny by měly vést podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí posoudit Senát a následně podepsat prezident.

Z pětinové pokuty na dvacetinu

Zákazníci nově nebudou muset za změnu operátora platit 20 procent, ale pouze pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic.

Kratší čekání

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí z deseti dnů zpravidla na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Novela bude účinná až od dubna příštího roku místo původně plánovaného ledna 2020. Odklad poslanci podpořili v souvislosti s průtahy v legislativním procesu a s potřebou dát operátorům určitý čas na to, aby se na změny připravili.

Reklama

Doporučované