Hlavní obsah

NKÚ zahájil stavbu svého sídla, náklady budou asi 900 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Poklepáním na základní kámen začala v Praze výstavba nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad dosud sídlí v pronajatých prostorách a o pořízení vlastní budovy usiloval řadu let.

Článek

„Celkové náklady na výstavbu nového sídla budou podle ní činit zhruba 900 milionů korun. Z toho 230 milionů korun využije úřad ze svých úspor z minulých let, zbytek půjde ze státního rozpočtu,“ informovala mluvčí úřadu Jana Gabrielová.

Zaměstnanci by se do nové budovy mohli stěhovat v druhém čtvrtletí 2023. Nové sídlo o dvou kancelářských budovách vznikne v areálu někdejšího holešovického pivovaru. Sídlit v něm bude také archiv a Parlamentní knihovna Poslanecké sněmovny. Stavbu zhotoví firma Porr.

„Jsem rád, že se NKÚ konečně po letech dočká vlastního důstojného sídla, které mu jako ústavní instituci náleží, a bude jej sdílet s další ústavní institucí. Je to završení snahy, na jejímž počátku stál první prezident NKÚ Lubomír Voleník,“ řekl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Poklepání na základní kámen se měl podle svého mluvčího zúčastnit i prezident republiky Miloš Zeman. Ten je ale po úterním úrazu paže v nemocnici. Události se ale zúčastnil například místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip nebo ministryně financí Alena Schillerová.

Nové sídlo bude mít nízkou energetickou náročnost, ekologicky šetrný provoz, počítá se se zelenou střechou a částečně i fasádou, inteligentním řízením budovy, popsala mluvčí. K dispozici budou i dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola, uvedla také. Dvě budovy o výšce šest a sedm pater nebudou převyšovat okolní zástavbu. Zaměstnancům nabídnou 5000 metrů čtverečních kancelářských ploch. V podzemních garážích vznikne místo pro 123 vozidel, další parkovací místa pak budou ve dvoře. Součástí sídla bude i konferenční sál, dětská skupina a jídelna přístupná i veřejnosti.

Reklama

Doporučované