Hlavní obsah

Na Moravě vyvíjejí puk s čipem. S jejich kotouči se hraje i zápas Česko-Rusko

Vyrábějí milion puků ročně. Většinu z nich pošle moravská firma do světa.

 

Reklama

První úspěchy slavili s hokejisty na olympiádě v Naganu. Od té doby dodává rodinná firma puky na většinu světových turnajů. S jejich puky se bude hrát i dnešní čtvrtfinále MS v Paříži mezi Českem a Ruskem.

Článek

Jak dopadne dnešní čtvrtfinále hokejového šampionátu, v němž se od 16:15 utkají Češi s ruským týmem, nikdo neví. Jedna jistota tu ale je: Hrát se bude s puky z Moravy.

Rodinná firma z obce Kateřinice jejich výrobě dominuje už dvě desetiletí.

Na začátku devadesátých let začal vyvíjet zakladatel firmy Gufex Pavel Mráček pryžovou směs na výrobu hokejových kotoučů.

Ta se ukázala časem jako klíčové firemní tajemství, protože směs dává pukům všechny lepší vlastnosti než u konkurence, a navíc nešpiní reklamní plochy na mantinelech.

Jak se vyrábějí puky? Podívejte se:

Jak se vyrábějíí nejkvalitnější puky, které si žádají na mistrovství světa.

Dnes se v Kateřinicích vyrábí zhruba milion puků ročně, a přestože jsou mírně dražší než jiní výrobci, pořadatelé většiny důležitých hokejových turnajů je vyžadují.

„Potkat naše puky můžete v celém světě. I v zemích, kde byste to nečekali, jako je Mexiko, Jihoafrická republika, Tchaj-wan, nebo Island," říká Kateřina Zubíčková, jednatelka společnosti.

Poslední novinkou, kterou v Gufexu chystají, je puk s čipem. Vyvíjejí ho ve spolupráci s technologickými firmami a měl by pomoci například vylepšit vytváření hokejových statistik. Kdo zná zvyklosti v nejvýznamnější hokejové soutěži světa - NHL - a její posedlost statistikami, ví, že to bude dobrý vývozní artikl. A třeba se Gufexu díky němu podaří proniknout i do této ligy.

Reklama

Související témata:

Doporučované