Hlavní obsah

Nobelova cena uprostřed předvolebního boje. „Zvolte dobře," mobilizuje Tokarczuková Poláky

Foto: ČTK

Polská spisovatelka Olga Tokarczuková.

Reklama

Polská spisovatelka Olga Tokarczuková, která spolu s rakouským autorem Peterem Handkem ve čtvrtek získala Nobelovu cenu za literaturu, věnovala ocenění Polákům a vyzvala je „zvolte dobře, pro demokracii". Ještě před tím jí některá polská konzervativní média vytkla její liberální postoje a dřívější kritiku vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Článek

Výlohy varšavských knihkupectví se krátce po poledni začaly měnit. Běžnou nabídku vystřídaly nápisy „Nobel 2019“ nebo „Kupte si naši polskou nobelistku“ a celé dílo Olgy Tokarczukové. Tedy pokud ještě vůbec nějaké do výloh zbylo, protože knížky rychle mizí z prodejních pultů.

Sama Tokarczuková své ocenění věnovala Polákům. „Je pár dní před velmi důležitými volbami. Tyhle volby mohou změnit budoucnost země. Chtěla bych mým přátelům, lidem v Polsku říct: zvolte dobře, pro demokracii,” řekla spisovatelka ve středu večer na tiskové konferenci v Německu.

O zprávě, která jí změnila život, se Tokarczuková dozvěděla při jízdě po dálnici. „Musela jsem zastavit. Ještě mi to vůbec nedochází. Mám velkou radost, že společně se mnou dostal cenu i Peter Handke, kterého si velmi vážím. Je skvělé, že švédská Akademie ocenila literaturu ze střední Evropy. Mám radost, že držíme krok,” popsala nobelistka deníku Gazeta Wyborcza.

Tokarczuková na titulních stránkách polských deníků:

Foto: Zprávy z Polska

Titulní strany polských deníků.

Velký den

Spisovatelce ihned gratulovala polská kulturní scéna. „Tolik štěstí během několika dní,” napsal na sítích spisovatel Mariusz Szczygieł, který sám nedávno získal prestižní polskou literární cenu Nike.

„Občas je to tak, že i když cenu dostane ten druhý, člověk má daleko větší radost, než kdyby něco získal sám,” píše třeba oceňovaný polský spisovatel Jacek Denhel.

Gratulace rychle zaslali i politici – od prezidenta Andrzeje Dudy, premiéra Mateusze Morawieckého až po předsedu Evropské rady a odvěkého nepřítele vládnoucí strany Právo a spravedlnosti Donalda Tuska. „Velký den pro polskou literaturu! Po básnířce Wisławě Szymborské další polská spisovatelka, která dostala Nobelovku za literaturu. Bravo!” napsal na Twitteru prezident Duda.

„Skvělá zpráva pro Polsko. Mám radost ze všech ocenění pro Poláky a jako Polák jsem hrdý, když někdo proslavuje jméno Polska po celém světě,” uvedl odpoledne premiér Mateusz Morawiecki. Ministr financí Jerzy Kwieciński zas v průběhu dne oznámil, že Tokarczuková nemusí z finanční odměny platit daň – dostane asi 21 milionů korun.

Ministr gratuluje, ale nedočetl

„Úspěch polského autora je velmi potěšující, tím víc, že jde o další mezinárodní úspěch paní Tokarczukové. Nobelova cena je zářným důkazem toho, že je polská kultura ceněná na celém světě,” napsal na Twitteru ministr kultury Piotr Gliński. Ten se přitom nedávno veřejně přiznal, že nikdy žádnou knížku od Tokarczukové nedokázal dočíst do konce.

Ideologický problém má ministr také se samotným oceňováním, o kterém rozhoduje Švédská akademie. Gliński se teď prý k rozečteným knížkám vrátí. Na to reagoval expremiér Tusk, který na Twitteru v narážce na Glińského napsal, že „přečetl všechno od začátku do konce”.

„AntiPolka"

V rozjitřené předvolební atmosféře ale nejsou reakce jen oslavné. Konzervativní média Tokarczukové připomínají její liberální přesvědčení a vytýkají jí výroky na adresu současné polské vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost. Spisovatelka totiž po roce 2015 podpořila protesty proti úplnému zákazu umělého přerušení těhotenství, práva sexuálních menšin a protestovala proti protiuprchlické politice vlády.

Výhrůžky a přezdívky jako třeba „antiPolka“ dostala, když v roce 2016 kritizovala přikrášlování polské historie. „Vymysleli jsme si historii Polska jako tolerantní, otevřené země, která se ve vztahu ke svým menšinám neumazal ničím špatným. Přitom jsme dělali strašné věci, jako kolonizátoři, národnostní většina, která utlačovala menšinu, jako majitelé otroků nebo vrahové Židů,” prohlásila v souvislosti s oceněním jejího díla Knihy Jakubovy.

Silně provládní portál wPolityce na adresu Tokarczukové ve středu napsal, že rozhodnutí Švédské akademie je „povolební investicí” liberálů. Názory oceněné autorky totiž budou během očekávaného druhého volebního období konzervativců více slyšet. „Nám dobře známé názory paní Tokarczukové budou teď mnohem více rezonovat ve světě, a v Polsku zas budou mít mnohem větší výbušnou sílu,” píše komentátor portálu Jacek Karnowski.

Smířlivější byla tentokrát vládní Polská televize, která o Tokarczukové píše jako „o dalším velkém úspěchu Polska”. Nobelovu cenu přirovnala televize významem k úspěchu polského nominanta na eurokomisaře, který po prvotních problémech nakonec prošel či zrušení vízové povinnosti pro Poláky cestující do USA.

Spojení s volbami ale v ocenění Tokarczukové vidí i druhá strana politického sporu. „Ať nás Olga Tokarczuková vede do voleb. Olgo, využij toho pro Polsko! Můžeš dostat do volebních místností tisíce lidí,” napsal filozof Jan Hartman spojovaný s levicí.

Reklama

Doporučované