Hlavní obsah

Nobelova cena za literaturu míří k autorovi z Tanzanie. Píše o kolonialismu

Foto: Profimedia.cz

Vystavená díla autora ve Stockholmu.

Reklama

Nobelovu cenu za literaturu letos získal tanzanský spisovatel Abdulrazak Gurnah. Švédská akademie ho ocenila za zpracování tématu kolonialismu a jeho dopadů.

Článek

Po udělení několika Nobelových cen se ve čtvrtek dostalo také na literaturu a významné ocenění si odnáší anglicky píšící Abdulrazak Gurnah, který je původem z Tanzanie. Jeho úspěch oznámila Švédská akademie ve Stockholmu, podle které cenu získal za své „nekompromisní a soucitné ohledávání dopadů kolonialismu a osudů uprchlíků v propasti mezi kulturami a kontinenty“.

Třiasedmdesátiletý autor, který trvale žije a vyučuje v Británii, má na svém kontě například román Paradise (Ráj), který se v roce 1994 dostal mezi finalisty při udílení Bookerovy ceny. Dílo sleduje příběh chlapce Yusufa, který kvůli otcově dluhu pracuje jako sluha ve službách bohatého obchodníka.

Gurnah je autorem celkem 10 románů, přeložen do češtiny ovšem nebyl žádný z nich. Podle předsedy Nobelova výboru za literaturu Anderse Olssona je však autor „jedním z nejvýznamnějších postkoloniálních spisovatelů světa“. Mezi další favority patřil například japonský spisovatel Haruki Murakami nebo francouzská spisovatelka Annie Ernauxová.

Zřejmě nejprestižnější literární ocenění, které se váže s odměnou deset milionů švédských korun (25 milionů korun), uděluje 18členná švédská akademie na základě nominací od odborníků z celého světa. Loni cenu vyhrála americká básnířka Louise Glücková, jejíž vítězství mnozí uvítali.

Šlo totiž o pozitivní změnu oproti dřívějším kontroverzím, kterými si švédská akademie prošla. Jednou z nich byla aféra kolem sexuálního obtěžování, kvůli které bylo udělení ceny v roce 2018 dokonce odloženo.

Ani následující ročník se ale neobešel bez problémů. Na adresu akademie se strhla kritika po ocenění rakouského autora Petera Handkeho. Důvodem bylo jeho popírání srbských násilností za válek v bývalé Jugoslávii v 90. letech.

Reklama

Související témata:

Doporučované