Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii získali vědci z Německa a USA za vytváření molekul

Foto: Nobelprize.org

Laureáti letošní Nobelovy ceny za chemii. Nalevo německý vědec Benjamin List, vpravo Skot David W. C. MacMillan.

Reklama

aktualizováno •

Nobelovu cenu za chemii si půl na půl rozdělili Němec Benjamin List a Američan se skotskými kořeny David W. C. MacMillan za objevení nového způsobu tvorby molekul.

Článek

Královská švédská akademie věd dvojici vědců ocenila za tzv. asymetrickou organokatalýzu.

Katalýza je podle akademie základním nástrojem chemie. Před objevem, který Benjamin List a David W. C. MacMillan učinili nezávisle na sobě v roce 2000, byly známé jen dva druhy katalýzy postavené na kovech a enzymech. Organokatalýza, jak už napovídá samotný název, staví na organických látkách.

„Je to jedna z metod, která se dá použít pro definovanou syntézu opticky aktivních látek. Hlavní doménou jejich využití je farmaceutický průmysl,“ přiblížil Seznam Zprávám praktické využití organokatalýzy Jan Veselý z Přírodovědecké fakulty UK, který se tématem sám odborně zabývá a s profesorem Listem se i několikrát osobně setkal na konferencích.

Podle Veselého se tak po katalýze s použitím enzymů nebo kovů, které jsou často nežádoucí, stala organokatalýza „třetím pilířem“ tvorby molekul pracujícím s malými organickými látkami, jako jsou například aminokyseliny.

Královská švédská akademie věd uvedla, že se díky tomuto objevu celá farmacie a chemie staly „zelenějšími“.

S cenou je spjatá i finanční odměna 10 milionů švédských korun (v přepočtu asi 25 milionů českých korun). Nobelova cena už byla v pondělí a úterý udělena za medicínu a fyziku, v dalších dnech bude následovat vyhlášení cen za literaturu, mír a ekonomii.

Reklama

Související témata:

Doporučované