Hlavní obsah

Nobelovu cenu za literaturu dostala americká básnířka Louise Glücková

Foto: WIkimedia Commons

Čerstvý laureát Nobelovy ceny za literaturu, básnířka Louise Glücková.

Reklama

Louise Glücková je laureátkou Nobelovy ceny za literaturu za rok 2020.

Článek

Sedmasedmdesátiletá básnířka Louise Glücková získala již v minulosti mnoho prestižních ocenění, včetně Pulitzerovy ceny nebo National Book Award. Rodačka z New Yorku je považována za jednu z nejtalentovanějších současných básnířek Spojených států amerických.

Nejprestižnější ocenění na poli literatury dostala Louise Glücková za „její bezchybný poetický hlas, který svou prostou krásou dělá individuální bytí univerzálním“.

Publikovala 12 básnických sbírek a také dvě esejistické knihy o poezii. V její tvorbě je znatelný vliv autobiografického psaní a také pravidel psychoanalýzy.

S Nobelovou cenou za literaturu už se mnoho let pojí kontroverze. V roce 2016 celý literární svět diskutoval o tom, zda si cenu zaslouží Bob Dylan, který je známý více ve světě hudebním.

Před třemi lety se Švédská akademie, která laureáty vybírá, potýkala s aférami okolo sexuálního obtěžování. Za rok 2018 se tak vyhlašování vítěze nekonalo. Další rok kvůli tomu byli vítězové hned dva – polská spisovatelka Olga Tokarczuková a rakouský autor Peter Handke.

Právě výběr Handkeho ale vzbudil další „poprask“. Peter Handke totiž v devadesátých letech veřejně podporoval bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiće, který byl obviněný z genocidy, válečných zločinů i zločinů proti lidskosti. V roce 2006 byl spisovatel dokonce na jeho pohřbu, kde pronesl i smuteční řeč.

Z udílení Nobelových cen za literaturu je už mnoho let více politické než literární téma. Snad s výjimkou Nobelovy ceny za mír je jednou z těch nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších cen vůbec. Je však pravda, že zakladatel ocenění Alfred Nobel podle svých slov chtěl, aby laureáti jeho cen měli přesah i mimo svůj obor: „těm, kteří v minulém roce dosáhli největšího přínosu lidstvu“, píše Nobel ve své poslední vůli v roce 1895.

Reklama

Související témata:

Doporučované