Hlavní obsah

Noc vědců na pardubické univerzitě se bude věnovat podobám a významu času

Foto: Getty Images

Pardubice.

Reklama

Noc vědců na Univerzitě Pardubice nabídne v pátek šestihodinový program, v pokusech a kvízech se bude věnovat času. Program připravili výzkumníci ze všech sedmi fakult.

Článek

„Je skvělé, že můžeme po dvou letech přivítat zájemce o vědu přímo na naší univerzitě. Podporujeme zájem dětí i veřejnosti o poznání, vzdělání a vědu představujeme populárně-naučnou formou,“ řekla prorektorka pro vnější vztahy Andrea Koblížková.

Desítky možných podob a významů času najdou zájemci v praktických ukázkách. Ukázky, pokusy, kvízy se budou zabývat například tématem, za jakou nejkratší dobu je možné překonat vlakem určenou vzdálenost, na jakém principu fungují binární či modré hodiny, jak se na výtvarných dílech projevuje jejich stárnutí.

„Vše si mohou děti i dospělí sami vyzkoušet. Součástí programu bude novinka, kinosál Noci vědců, ve kterém univerzita nabídne speciálně natočená videa i rozhovory s vědci,“ uvedla mluvčí školy Martina Macková.

Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a koná se po celé Evropě. Akce má bořit mýty o vědě i vědcích a ukázat, že věda může být také zábavná a vědci popularizátoři jsou lidé, kteří ji dokáží poutavě představit dětem i dospělým. Vstup na akci je zdarma. V Pardubicích se koná od 16:00 do 22:00 v univerzitním kampusu a v prostorách Dopravní fakulty Jana Pernera.

Reklama

Související témata:

Doporučované