Hlavní obsah

Noc vědců se přesune do virtuálního prostoru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli koronavirové pandemii se do on-line prostoru přesune i oblíbená Noc vědců, která bude připravená na pátek 27. listopadu. Letošní ročník má podtitul Člověk a robot - zaměří se na digitalizaci, robotizaci a automatizaci.

Článek

ČTK to dnes řekla Lucie Fremrová, mluvčí Ostravské univerzity, která je spolu s VŠB-Technickou univerzitou Ostrava národním koordinátorem akce.

„Virtuální interaktivní prohlídky, on-line diskuse, vzdělávací videa, workshopy na dálku, streamované přenosy, live science show a podcasty, venkovní pozorování hvězd, právě takhle bude vypadat Noc vědců v roce 2020,“ uvedla Fremrová.

Podle manažerky národního koordinátora Noci vědců Jitřenky Navrátilové se organizátoři dlouhodobě připravovali na možnost, že se Noc vědců nebude moci uskutečnit v podobě, na jakou jsou lidé zvyklí.

„Chtěli jsme být připraveni na každou eventualitu, proto jsme už v létě vyžadovali od všech zapojených institucí, aby se nachystaly na plán B, tedy že nebude možné Noc vědců uskutečnit fyzicky,“ uvedla Navrátilová.

Většina zapojených institucí tak nakonec dokázala jednotlivé programové body přenést do virtuálního prostředí. „Prezenčnímu provedení ale stále věří především tři desítky zapojených hvězdáren a planetárií, z bezpečnostních důvodů svůj program plánují venku a pro velmi omezené skupiny, většinou jen jedné domácnosti. I tito organizátoři však mají připravený náhradní on-line program,“ uvedla Fremrová.

Výhodou virtuálního prostoru je podle pořadatelů fakt, že Noc vědců nebude pouze jednodenní záležitostí, ale bude možné si ji na webu Noci vědců přehrávat i po oficiálním ukončení akce. „První zajímavé programové položky budou ke zhlédnutí už od 15. listopadu a web nocvedcu.cz bude žít vědou až do konce letošního roku. Vrchol akce bude ale v termínu 27. listopadu, kdy by se Noc vědců konala fyzicky,“ doplnila koordinátorka programu Ostravské univerzity Petra Čubíková.

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, konající se od roku 2005.

Reklama

Doporučované