Hlavní obsah

Noc vědců v Olomouci otevře špičková zázemí univerzity i vědecká centra

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na sto bodů přinese letos program Noci vědců v Olomouci. Po roční pauze způsobené pandemií koronaviru přichází s tématem Čas.

Článek

Návštěvníkům se tento pátek otevřou špičková zázemí fakult Univerzity Palackého v Olomouci, ale také zázemí Fakultní nemocnice Olomouc či Pevnosti poznání. Poprvé se představí vědecká centra v Olomouci-Holici nebo Expozice času ve Šternberku. Noc vědců doprovázejí výstavy, přednášky, ale i tvořivé dílny a atraktivní vědecké pokusy. Mimo centrum města bude návštěvníky dopravovat speciální autobusová linka.

„Ukazuje se, že téma času je napříč vědními obory velmi atraktivní, což dokazuje jak zapojení všech osmi fakult univerzity a dalších univerzitních jednotek, tak rozmanitost programu. Mezi největší lákadla bude jistě patřit svítící pět a půl metru velký model Marsu před Pevností poznání, filmové projekce v režii Academia Film Olomouc nebo prohlídky běžně nepřístupných prostor ve fakultní nemocnici nebo na lékařské fakultě, kde se podíváme, jak zub času nahlodává kosti,“ uvedl koordinátor akce Ondřej Martínek.

Nejbohatší program tradičně nabídne přírodovědecká a pedagogická fakulta, kde budou návštěvníkům k dispozici desítky atraktivních stanovišť, workshopů a pokusů popularizujících vědu. Program však chystají i další fakulty - v areálu fakulty tělesné kultury se návštěvníci například dozvědí, jak se postupem času u člověka vyvíjí takzvaný potápěčský reflex nebo se budou moci v dílně podílet na největším mistrovském díle s názvem Čas. Filozofická fakulta bude lákat zájemce na možnost vyzkoušet si na vlastní kůži stáří. „Simulátor stáří zprostředkuje účastníkům při různých aktivitách pocit limitů, se kterými jsou denně konfrontováni staří lidé. Simuluje ušní šelesty, třesy horních končetin či zrakové vady,“ doplnil Martínek.

Do Noci vědců se opět zapojí také Fakultní nemocnice Olomouc, která představí návštěvníkům pokrok v medicíně v posledních desetiletích v oblasti transplantací, umělých náhrad nebo robotické chirurgie včetně výstavy historické zdravotnické techniky. Lidé si budou moci prohlédnout transfuzní oddělení či se seznámit se systémem potrubní pošty.

Novinkou letošního ročníku bude speciální autobusová linka. V pravidelných intervalech bude spojovat přírodovědeckou fakultu s Expozicí času ve Šternberku, která se letos do tematického programu zapojila poprvé. Ve druhém směru usnadní dopravu do areálu CATRIN, Ústavu experimentální botaniky a do 3D tiskového centra Vědeckotechnického parku UP v Olomouci-Holici. Podrobný program včetně registrace na akce je dostupný na www.nocvedcu.cz/olomouc a www.nocvedcu.cz/sternberk.

Reklama

Související témata:

Doporučované