Hlavní obsah

Noc vědců v Praze představí význam času v chemii, astronomii či biomedicíně

Ilustrační foto.

Reklama

Vývoj zemědělských strojů, měření času v astronomii, ale i ukázku ultrazvukové anatomie a řadu dalších oblastí v pátek představí pražská část Noci vědců. Letošním tématem je čas z pohledu mnoha oborů.

Článek

Pořadatelé plánují také řadu experimentů a vědomostních a bojových her. Část programu se odehraje on-line.

„Určitě bychom doporučili prohlídky školou, které máme připravené v rámci tématu čas - minulost, přítomnost a budoucnost. Pak tam máme připravené dílničky - světelnou, časovou, dílničku mastí a lektvarů. A nerosty v čase, tedy výrobu šperků,“ sdělila dnes ČTK Dana Bílková k programu Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Potom tam máme spoustu programů pro děti - rychlostní zábavu u komína, anebo v respiriu,“ dodala Bílková. Návštěvníci se podle ní podívají také na historické filmy související s vědou.

Na proměnu krajiny, zvířat, vozidel i další techniky v čase se zaměří akce pořádané Českou zemědělskou univerzitou (ČZU). „Zjistíme, jak je někdy načasování důležité i jak se dá čas ušetřit. Návštěvníky všech věkových kategorií i zájmů čekají přednášky, komentované ukázky, výstavy, hry i poznávací soutěže,“ uvedla za ČZU koordinátorka Karolína Křtěnová. Na Technické fakultě si lidé prohlédnou například vývoj zemědělské techniky, včetně nejnovějších trendů. Bude možná i projížďka na zemědělských strojích. Odborníci z Fakulty tropického zemědělství provedou zájemce laboratořemi a lidé se tam zapojí i do poznávání málo známých druhů koření a na programu jsou i vědomostní bojové hry. Na téma sucha a výzkumu povodní a historické paměti se zaměří příspěvky vědců Fakulty životního prostředí. O zkoumání orientace psů v čase a prostoru pak pohovoří odborníci z Fakulty lesnické a dřevařské. Tato přednáška bude prezenčně i on-line.

Mnoho prezenčních i on-line akcí připravily také ústavy Akademie věd ČR. Vědci z Astronomického ústavu v on-line přednášce představí, jak se v astronomii mění čas. Na spořilovském pracovišti ústavu budou besedy s vědci naživo. Ústav organické chemie a biochemie slibuje procházku „tajnými“ chodbami ústavu i příspěvek o využití radioaktivity v chemii a biologii. V Dolních Břežanech mohou návštěvníci vyrazit na prohlídku laserového centra ELI Beamlines, je však nutná rezervace. Program bude i v dolnobřežanském laserovém centru HiLASE. V Ústavu experimentální medicíny si pak lidé poslechnou přednášku o vlivu stárnutí na lidský sluch, využití elektronové mikroskopie pro buněčný výzkum a nahlédnou do laboratoří.

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT připravila workshop na téma Biomedicína a čas. Lidé si zkusí, jak jsou na tom s rovnováhou, detektor lži a bude i ukázka první pomoci. Na Fakultě elektrotechnické bude výstava o přípravě elektrické formule a tamtéž se odehraje i vědecká show se „zpívajícími“ blesky a workshop s využitím virtuální reality. Na pražské Fakultě dopravní zpřístupní simulátor řízení automobilu, on-line přednášky z „dílny“ ČVUT se zaměří třeba na chatboty, vizi měst budoucnosti po roce 2050 nebo na to, jak mohou roboti šetřit čas.

V Karolinu se lze v pátek zúčastnit komentované prohlídky k dějinám Univerzity Karlovy, lidé si prohlédnou i tamní sklepení. I tady pořadatelé žádají rezervaci. Bude i zábavná hra Putování časem s Karlem IV., pro níž je třeba stáhnout si aplikaci Actionbound. Na 2. lékařské fakultě plánují ukázku ultrazvukové anatomie. Na Albertově pak odborníci přiblíží výzkum Alzheimerovy choroby, zazní i přednáška o významu času ve správním právu a dojde i na pokusy s dusíkem.

Na Vysoké škole ekonomické v Praze naplánovali přednášky o vývoji podepisování a elektronické identifikaci i rozpoznávání hoaxů. Jedna z přednášek také lidem poradí, jak zacházet hospodárně s potravinami a ušetřit.

V Praze se do programu Noci vědců zapojí i Planetum-Hvězdárna. Mimo jiné budou prohlídky Štefánikovy hvězdárny na Petříně, ve hvězdárně v Ďáblicích se návštěvníci zapojí do „výroby“ kometárního ohonu a vyzkouší si, jak na kometách vznikají krátery.

Ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském se zaměří třeba na to, co čas udělá s pivem. V Národním zemědělském muzeu pak děti soubor interaktivních úkolů seznámí s proměnami krajiny a bude i komentovaná příprava jídel podle kuchařských knih z 19. století.

Noc vědců se koná od roku 2005. V současnosti akci koordinuje Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě. Do Noci vědců se zapojuje přes 20 univerzit a vysokých škol. Dále se účastní více než 40 vědeckých institucí, science center, hvězdáren a dalších organizací.

Reklama

Související témata:

Doporučované