Hlavní obsah

Noční můra dlužníků je zpět. Exekutoři mohou opět klepat na dveře

Foto: Profimedia.cz

Od středy mohou exekutoři opět vyrážet za dlužníky. Takzvané mobiliární exekuce převážně slouží k vytvoření tlaku na placení (ilustrační snímek).

Reklama

Exekutorům se od středy vrací do rukou jejich nejsilnější zbraň na dlužníky – možnost vyjíždět do jejich domácností a zabavovat majetek.

Článek

Od července se vrací do rukou exekutorů jejich nejkrajnější ale zároveň nejmocnější nástroj. Jde o možnost vyrážet za dlužníky a zabavovat jim jejich majetek.

Právě tato možnost, takzvaná mobiliární exekuce, byla poslední necelé tři měsíce kvůli koronaviru dočasně zapovězená.

Zcela protichůdná očekávání tak od začátku léta mají věřitelé a odborníci pomáhající předluženým.

Zatímco pro dlužníky je start prázdnin ve znamení obav, že skončí s ještě beznadějnějším zadlužením (půjčí si další peníze, aby odvrátili hrozbu zabavení majetku), pro věřitele a exekutory to je naděje na efektivnější vymáhání peněz.

„Bojím se, že to bude velký problém,“ říká Daniel Hůle, odborník na dluhovou problematiku ve společnosti Člověk v tísni.

Mobiliární exekuce totiž v praxi často slouží k vytvoření tlaku na to, aby dlužníci začali platit. Otevřeně o tom mluví i prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

„Kromě vlastního vymožení dluhu prodejem movitého majetku dlužníka mají mobiliární exekuce ještě jednu velmi důležitou úlohu – motivují dlužníky k úhradě dluhu v rámci mírnějších postupů,“ vysvětluje Staněk a dodává, že po dobu, kdy kvůli koronaviru nemohli exekutoři navštěvovat dlužníky, se propadla ochota splácet.

„Podle informací, které máme od věřitelů a exekutorských úřadů k dispozici, šlo o propad o více než třetinu,“ dodává Staněk.

Cílem je získat peníze na ruku

Exekutoři se zmiňovaný více než třetinový výpadek budou snažit podle odborníků na dluhovou problematiku dohnat právě prostřednictvím návštěv u dlužníků.

Radek Hábl, zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení, popisuje, že hlavním cílem těchto návštěv bývají dvě věci – získat okamžitě nějaké peníze a zavázat si dlužníka k novému splátkovému kalendáři.

„Výnos z prodeje majetku je totiž minimální,“ konstatuje Radek Hábl. S tímto tvrzením souhlasí i Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, která hájí dlužníky.

„Samozřejmě že jim jde o to, aby si lidé sehnali peníze jinde. Ty movité věci, co dlužníci mají, často nepokryjí ani náklady exekuce,“ říká Denisa Rohanová.

Další důvod, proč mohou začít exekutoři během mobiliárních exekucí vyvíjet na dlužníky velký tlak, je podle Daniela Hůleho z Člověka v tísní i nový výpočet nezabavitelné částky. Ten začíná platit také od července a zvedne částku, kterou nebudou smět exekutoři stáhnout z bankovního účtu, pokud se tak s dlužníkem nedomluví.

„Mobiliární exekuce tak budou nabízet největší prostor na to, dohodnout se s dlužníkem na vyšší splátce,“ poukazuje Hůle a dodává, že i některé exekutorské úřady na tom jsou kvůli koronavirovým opatřením špatně. celou dobu nesou náklady na zaměstnance, kteří běžně vyráží za dlužníky do terénu, což poslední týdny nemohli. Stejně tak mají i další náklady, například na sklady zabaveného majetku.

Rozmyslete si další půjčku

Riziko spočívá především v tom, že dlužník může být v rámci mobiliární exekuce dotlačen k tomu, aby si vzal další půjčku, jen aby okamžitě vyplatil exekutory. Tu velmi pravděpodobně nebude schopen splácet.

„Pokud bude exekutor tlačit na hotovost, řádově několik tisíc korun, měl by si dlužník dobře rozmyslet, jestli není lepší kontaktovat nějakou poradnu našeho typu,“ varuje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Denisa Rohanová také doporučuje, ať dlužník požaduje doklad člověka, který na mobiliární exekuci dorazil, a ať si vyžádá soupis movitých věcí. Jde o seznam všech věcí, které exekutor označil nebo případně i zabavil a k němuž se dlužník má právo vyjádřit a namítnout, že například nejde o jeho majetek.

Podle Rohanové začali být exekutoři aktivní už koncem června.

„Už posílali výzvy k zaplacení. Vyhrožují i lidem, kteří měli splátkové kalendáře a kvůli koronaviru nejsou schopni splácet,“ líčí Denisa Rohanová, podle níž exekutoři nechtějí přistoupit ke snížení splátkového kalendáře.

Žádná lavina nebude

Obavy z průběhu července se naopak snaží mírnit prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil, podle kterého se nebude konat hon na dlužníky.

„Že by nyní hrozila lavina mobiliárních exekucí, o tom nejsme přesvědčeni. Probíhat budou ve stejné míře jako předtím. Nic více, nic méně,“ konstatuje Vladimír Plášil. Podle něj na jedné straně prodlužnické lobby problém „přifukuje“ a na druhé straně prověřitelské lobby zase problém bagatelizuje.

Plášil zároveň upozorňuje, že mobilární exekuci může pracovník exekutorského úřadu vykonat i v době, kdy dlužník není doma, a z každého soupisu majetku vždy musí vzniknout kamerový záznam.

„Pokud má dlužník pocit, že soudní exekutor zahrnul do soupisu i věci, které by zabaveny být neměly, může podat žádost o jejich vyškrtnutí se zdůvodněním proč. Stejně tak je třeba postupovat, pokud exekutor označil věc patřící někomu jinému, i zde lze požádat o vyškrtnutí takové věci, je však třeba doložit její skutečné vlastnictví,“ dodává Plášil.

Reklama

Doporučované