Hlavní obsah

Noční můra se vrací. Po útoku na školu pohřešuje Nigérie 400 dětí

Foto: Profimedia.cz

Do pátrání po dětech se zapojila i nigerijská armáda.

Reklama

V Nigérii se po útoku ozbrojených mužů na internátní školu pohřešují stovky dětí. V pátek přepadli školu ve státě Katsina na severozápadě Nigérie útočníci se samopaly. Zhruba polovině žáků se podařilo utéct do bezpečí.

Článek

Ozbrojenci přepadli školu ve městě Kankara v pátek kolem desáté hodiny večer. Útočníci dorazili podle svědků na motocyklech a začali střílet do vzduchu, což způsobilo, že většina lidí začala prchat do bezpečí, informuje BBC.

Útok měl trvat asi hodinu. Zaměstnancům školy se podařilo odrazit některé z ozbrojenců dříve, než dorazili policejní posily. Nigerijská policie poté zahájila přestřelku s útočníky ozbrojenými samopaly AK-47. Zhruba polovina z 800 studentů využila nastalého zmatku a utekla do bezpečí.

Zhruba 400 dětí ale zůstává nezvěstných. Oznámil to mluvčí nigerijské policie Gambo Isah. „Policie, armáda i letectvo úzce spolupracují se vzdělávacím zařízením, aby určili přesný počet nezvěstných či unesených studentů,“ uvedl tiskový mluvčí pro agenturu AP. „Pátrací skupiny pokračují v hledání,“ dodal. Někteří obyvatelé Kankary měli agentuře prozradit, že část studentů odvedli útočníci.

Nigerijská armáda v sobotu lokalizovala ozbrojence v lesích na severozápadě státu Katsina. Nigerijský prezident Muhammadu Buhari poté oznámil, že během ostřelování došlo k úmrtí jednoho z nigerijských vojáků. Výsledek bojů není znám a nigerijská policie dosud ani nepotvrdila nález dětí.

Nejedná se o první útok ozbrojenců na jednu z nigerijských škol. K nejzávažnějšímu incidentu došlo v dubnu 2014, kdy radikálové ze skupiny Boko Haram, unesli 276 studentek ze školy v Chiboku v severovýchodním státě Borno. Zhruba 100 dívek je dodnes nezvěstných. Boko Haram působí na severovýchodě Nigérie od roku 2009. Cílem radikálů je prosazovat islámské právo šaría. Skupině je přisuzována řada válečných zločinů. Během bojů vládních jednotek s extremisty zemřelo v africkém státě přes 30 tisíc lidí, dva miliony jich musely uprchnout ze svých domovů. Na konci listopadu zavraždili extrémisté z Boko Haram 43 zemědělců.

Předpokládá se, že páteční útok provedla jedna z několika skupin banditů působících v severozápadní Nigérii. Skupiny jsou proslulé únosy lidí za výkupné.

Reklama

Doporučované