Hlavní obsah

Noční protesty před parlamentem v Makedonii. Lidé nesouhlasí s novým názvem státu

Protesty ve Skopje.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Stovky lidí v Makedonii se shromáždily v neděli večer před budovou parlamentu v hlavním městě Skopje. Vyjádřily tím nesouhlas s nově podepsanou dohodou s Řeckem o názvu státu.

Článek

Na násilných demonstracích proti dohodě s Řeckem o názvu státu bylo v neděli večer v makedonské metropoli Skopje zraněno několik lidí. Podle místních médií v nemocnici lékaři ošetřili sedm policistů a tři protestující. Policie nejméně 11 osob zadržela, informovala dnes agentura DPA.

Policie použila slzný plyn a zábleskové granáty, aby rozehnala násilné protesty před budovou parlamentu. Demonstranti prolomili zátarasy a házeli po policistech kameny a dělbuchy. Televize 1TV informovala, že mezi zraněnými byl i její kameraman.

Protesty byly namířeny proti dohodě mezi Skopje a Aténami o změně názvu Makedonie. Bývalá jugoslávská republika se má nově jmenovat Republika Severní Makedonie. Řecko díky tomu přestane blokovat vstup země do NATO a EU. Příslušnou dohodu v neděli podepsali zástupci obou zemí.

S dohodou však vyjádřily nesouhlas stovky lidí na obou stranách. V Aténách policie nasadila proti demonstrantům, kteří se pokoušeli vniknout do budovy parlamentu, pepřový sprej.

Makedonie, jež vznikla v roce 1991 jako jeden z nástupnických států Jugoslávie, sousedí na jihu se stejnojmenným řeckým regionem. Na historický název Makedonie ale podle Řecka nemá nárok žádná jiná země.

Reklama

Doporučované