Hlavní obsah

Noční schůzka na Vyšehradě zkomplikovala volbu ředitele VZP

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Restaurace Rio's. Tajnou schůzkou za těmito dveřmi se výběr kandidáta na ředitele VZP ještě více zapletl.

Reklama

V boji o stovky zdravotnických miliard přituhuje. Na novém řediteli VZP se po „Vyšehradu“ už nedokážou dohodnout ani volitelé, které do správní rady pojišťovny poslal premiér Andrej Babiš.

Článek

V resortu zdravotnictví roste chaos, jen volně to však souvisí s koronavirem.

Po měsíci opouští funkci ministra Roman Prymula a jeho nástupce ještě nebyl jmenován. Za měsíc končí druhý nejvlivnější muž resortu, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Volbu jeho nástupce, který má napřesrok rozdělovat přes 230 miliard korun, však správní rada VZP při pondělním jednání nedokázala ani zahájit. Další pokus je plánován na 9. listopad.

Ještě v polovině září to přitom vypadalo na rychlý proces. Do třicetičlenné správní rady VZP nominovalo hnutí ANO osmnáct členů, vedle deseti státních úředníků ještě osm poslanců. A protože současného ředitele Kabátka prosadil před už osmi lety ministr Leoš Heger (TOP 09), bylo nasnadě, že radní z Babišova hnutí využijí příležitost, aby ho vyměnili.

Předem jasný byl také správný kandidát David Šmehlík, který v letech 2017–18 studoval společně s tehdejším ministrem Adamem Vojtěchem zdravotnickou administrativu na pražském Advance Healthcare Management Institute a už dva roky také byl Kabátkovým náměstkem.

Týden před koncem září se však něco pokazilo.

Šmehlíkův přítel Vojtěch rezignoval na ministerskou funkci a nový ministr Prymula neměl důvod podporovat kandidáta svého předchůdce. Zástupci ANO ve správní radě proto nedostali noty, podle kterých by mohli při výběru nového ředitele postupovat, a volbu v pondělí odložili s výmluvou na koronavirus.

Několik radních se totiž z obavy před nemocí účastnilo jednání pouze prostřednictvím videokonference. Takové spojení však neumožňuje tajné hlasování.

Výběr kandidáta se ještě zapletl památnou schůzkou na Vyšehradě.

Už během víkendu se objevily zprávy, že se Šmehlík tajného večírku v restauraci Rio‘s účastnil s ministrem Prymulou a prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem. Prymula jeho účast nepotvrdil ani nevyvrátil, pouze uvedl, že o šéfovi VZP na Vyšehradě nejednal.

Sám kandidát návštěvu večírku vyloučil s poznámkou, že za šířením nepravdivých informací vidí snahu zpolitizovat volbu ředitele. Přesto nezabránil další spekulaci, že se mezi kandidáty na šéfa největší pojišťovny nově objevil další jiný účastník vyšehradské schůzky, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Spekulaci nikdo nepotvrdil, přesto může ilustrovat, jak se volba šéfa VZP zapletla.

Podle informací zevnitř největší pojišťovny nejsou ani radní za ANO při výběru Kabátkova nástupce jednotní. Šmehlík má podporu maximálně patnácti členů správní rady, proto mají Babišovi vyjednavači plné ruce práce, aby sehnali další potřebný hlas.

„Záleží na ANO, koho navrhne. V radě má většinu a také si těžko dokážu představit, že se ředitelem VZP stane někdo, s kým nesouhlasí premiér a ministr zdravotnictví,“ vyzývá kolegy z Babišova hnutí radní za ODS Petr Zimmermann a dodává, že podobné komplikace při volbě vedení VZP ještě nezažil.

Sám by se nebránil bezpečné variantě, aby se v nejistých dobách koronavirové krize prodloužil mandát současnému šéfovi.

Přetlačování uvnitř hnutí ANO je dokladem, že se v časech bezvládí na ministerstvu hlásí o vliv nad největší pojišťovnou větší počet hráčů. Význam této pozice se nevyčerpá tím, že pojistný plán VZP v příštím roce překoná 230 miliard. Dominantní pojišťovna fakticky určuje ceny v celém zdravotnickém resortu a zároveň měla v prosinci na svých účtech k volnému použití neuvěřitelných 37 miliard korun.

Reklama

Doporučované