Hlavní obsah

„Noční sovy“, které musí vstávat, jsou náchylnější k nemocem a častěji na ně umírají

Nová studie spánkových návyků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle vědců by měli zaměstnavatelé lépe přizpůsobit pracovní dobu lidem, kteří jsou aktivní zejména v nočních hodinách. Ukázala to studie Severozápadní univerzity v Chicagu a anglické Univerzity v Surrey.

Článek

U takzvaných nočních typů lidí, kteří jsou aktivní dlouho do noci a ráno vstávají brzo do práce, se zvyšuje riziko srdečních onemocnění, výskytu diabetu a dalších chorob. Míra úmrtnosti je u „nočních sov” navíc o 10 procent vyšší než u takzvaných ranních typů. Spánková deprivace může časem vést také k nezdravému požívání alkoholu a jiných drog.

Poznatky jsou shrnuty v nové studii vědců ze Severozápadní univerzity v Chicagu a anglické Univerzity v Surrey. Po dobu šesti a půl let výzkumníci sledovali spánkové návyky a zdraví více než 430 tisíc lidí. Studii zveřejnili ve vědeckém časopise Chronobiology International.

„Jedná se o problém veřejného zdraví, který nelze dále ignorovat,” říká profesor z Univerzity v Surrey Malcolm von Schantz. Dále uvedl, že by „bylo praktické diskutovat o tom, zda by mohly večerní typy chodit a odcházet z práce později”.

Vědci proto zaměstnavatelům doporučují, aby zaměstnancům aktivním v noci posunuli pracovní dobu a minimalizovali tak jejich psychický stres.

Reklama

Související témata:

Doporučované