Hlavní obsah

Noční vlci dorazili do Prahy. Zastavili se u památníku na Olšanech

Noční vlci se zastavili v Praze.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Noční vlci znovu míří do Berlína oslavit výročí konce druhé světové války.

Článek

Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci, který je známý vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se na své cestě do Berlína zastavili na Olšanských hřbitovech v Praze, aby uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války. Více než stovku ruských i českých motorkářů přišly podpořit další desítky příznivců. U brány na hřbitov pak ne ně čekaly dvě desítky demonstrantů s vlajkami EU, USA a NATO.

Kontroverzní motorkářský klub jeho odpůrci označují za extrémní nacionalisty, jejich jízdy Evropou za provokaci. „Chceme demonstrovat příslušnost České republiky k Západu. Naše akce není namířena proti památce padlých rudoarmějců," řekl jeden z protestujících Jiří Cihlář. „Nesouhlasíme však s jízdou Nočních vlků, která je propagací putinovského režimu," dodal. Demonstranti a návštěvníci pietního aktu, mezi kterými byli Rusové i Češi, se před hřbitovem několikrát slovně střetli. Příjezd motorkářů doprovázel potlesk i pískot.

Motorkáři spolu s dalšími položili věnce a květiny k památníku padlých vojáků. Na akci dorazili stejně jako loni poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová, které protestující označili za kolaboranty. Při pietním aktu pak protestující vyvěsili přes zeď hřbitova transparent s nápisem, že za počátkem druhé světové války stál Hitler spolu se Stalinem a pakt Molotov-Ribbentrop. Akci hlídali policisté.

Jízdu z Moskvy do Berlína k výročí konce druhé světové války uspořádali ruští motorkáři již popáté. Přijeli od Brna, v poledne se setkali se svými českými příznivci na čerpací stanici na dálnici D1 u Průhonic. Skupina zhruba 80 motorek a několika osobních aut, na kterých byly upevněny, ruské, sovětské i české vlajky, ale také vlajky mezinárodně neuznávaných separatistických území na východě Ukrajiny, poté s policejním doprovodem vyrazila po dálnici k Praze. České motorkáře předtím ještě zkontrolovala policejní hlídka.

Část meetingu Nočních vlků.Video: Seznam Zprávy

Noční vlci už několik let pořádají jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války. Některé země tyto výpravy považují za provokaci a hodnotí je jako bezpečnostní riziko. Vůdce spolku Alexandr Zaldostanov je na sankční listině Spojených států i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu.

Loni 7. května došlo v Praze k ostrým slovním přestřelkám mezi stoupenci a odpůrci Nočních vlků. Zapojil se do nich i poslanec a donedávna místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se netají obdivem k ruským motorkářům. Za incident sklidil kritiku i od svých spolustraníků.

Většinu československého území osvobodila od nacistické okupace Rudá armáda, západní část země americké jednotky. Při osvobozování Československa padlo zhruba 150.000 sovětských vojáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované