Hlavní obsah

Nohama na zemi, hlavou v oblacích. Létání je o obrovské pokoře a respektu, říká český pilot Petr Kopfstein

Cesta Petra Kopfsteina vedla z balkonu rodičů až do seriálu Red Bull Air Race. Video: Jakub Burian

 

Reklama

Petr Kopfstein je jedním ze dvou českých pilotů, kteří se účastní prestižního leteckého seriálu Red Bull Air Race. Splnil si tím svůj dětský a profesní sen.

Článek

Česko se řadí mezi letecké velmoci. Tuzemským pilotům se daří nejen v akrobatickém létání, ale také právě v seriálu Red Bull Air Race, který je mistrovstvím světa leteckých závodů oficiálně akreditovaným Mezinárodní leteckou federací. V nejvyšší třídě Master Class se nachází 14 pilotů z celého světa a kromě Česka v něm mají dvojí zastoupení už jen Francie a Spojené státy americké.

„Rok od roku roste i naše fanouškovská základna a lidé za námi cestují i například na závody do Japonska. Jsme za to strašně rádi a vidět v Německu více českých vlajek než domácích je fantastické a žene nás to dopředu,“ říká Petr Kopfstein.

Cesta Petra Kopfsteina do kokpitu letadla začala už v mládí v Karlových Varech, kde se v roce 1978 narodil. „Byl to můj sen. Z balkonu domu mých rodičů jsem sledoval své budoucí kolegy a akrobaty. Sebral jsem tedy odvahu, přišel jsem na letiště a pak už to šlo celkem rychle. Hned můj první let byl akrobatický, tedy hlavou dolů. Tehdy jsem si řekl, že to je přesně to, co chci v životě dělat,“ vzpomíná.

Seriál Red Bull Air Race, ve kterém se Petr Kopfstein umístil v loňské sezoně na pátém místě, se stává po celém světě stále populárnějším. Ve svém letounu se piloti prohání několik metrů nad zemí mezi nafukovacími pylony a snaží se zaletět co nejlepší čas.

Drtivá většina účastníků závodu má ale pro strach uděláno. „Strach nemám, ale je to o obrovské pokoře, opatrnosti a respektu. Riziko rozhodně nepodceňuji a snažím se ho minimalizovat. Ve svém věku jsem určitě daleko méně náchylnější k nějakému předvádění se, než když mi bylo dvacet,“ dodává Kopfstein.

Reklama

Doporučované