Hlavní obsah

Nokia postaví pro agenturu NASA první mobilní síť na Měsíci

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Síť 4G už nebude jen pozemská záležitost. NASA a Nokia spojily síly, aby ji dostaly na Měsíc. Astronauti díky ní budou moct posílat videa ve větším rozlišení nebo navigovat lunární vozidla.

Článek

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia získal od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zakázku na výstavbu první sítě pro bezdrátovou komunikaci na Měsíci. Půjde o síť čtvrté generace (4G), kterou bude možné modernizovat na 5G. Nokia to oznámila v tiskové zprávě.

Mobilní síť na Měsíci bude součástí snahy americké vesmírné agentury vrátit na nejbližší přirozený satelit planety Země lidské bytosti, a to do roku 2024. NASA už několik let pracuje na projektu s názvem Artemis, jehož cílem je dopravit na Měsíc posádku, ve které bude poprvé i žena, a zahájit osidlování tohoto vesmírného tělesa.

NASA podle serveru CNN zaplatí 370 milionů dolarů (8,6 miliardy Kč) více než dvanácti firmám, aby na povrchu Měsíce rozmístily potřebné technologie. Součástí je právě i síť 4G. Pro Nokii, respektive pro její součást Bell Labs, je z chystaných peněz vyčleněno 14,1 milionu dolarů (328 milionů Kč).

Server CNN uvedl, že astronauti mohou bezdrátovou síť využít například k navigaci, k ovládání lunárních vozítek a ke streamování videí z Měsíce ve vysokém rozlišení. To by lidem na Zemi mohlo zajistit mnohem kvalitnější záběry měsíčního povrchu.

Síť bude přizpůsobena tamním podmínkám. Bude navržena tak, aby dokázala čelit odlišnostem na měsíčním povrchu, jako jsou extrémní teplota, záření či vakuum. I když rakety výrazně vibrují, síť rovněž zůstane funkční během jejich startů a přistání na Měsíci.

Reklama

Doporučované