Hlavní obsah

Norské muzeum Kon-Tiki vrátí Velikonočnímu ostrovu artefakty

Norské muzeum Kon-Tiki vrátí Velikonočnímu ostrovu artefakty.Video: Petr Juna

 

Reklama

Muzeum Thora Heyerdahla Kon-Tiki v norském Oslu vrátí Velikonočnímu ostrovu artefakty, které výzkumník Heyerdahl v roce 1956 odvezl.

Článek

Chilské ministerstvo kultury, pod jehož správu spadá i Velikonoční ostrov, se dohodlo s vedením norského Muzea Kon-Tiki na navrácení cenných artefaktů. Po ceremoniálu, na jehož konci došlo k podepsání potřebných dokumentů, zdůraznil chilský ministr, že je jeho povinností „zařídit navrácení kulturního dědictví původním obyvatelům Rapa Nui“.

Syn badatele Thora Heyerdahla, který vzácné předměty z ostrova odvezl, potvrdil, že šlo jen o zapůjčení. „Návrat je naplnění otcova slibu, který dal Rapa Nui, že objekty vrátíme, jakmile je zanalyzujeme a zveřejníme,“ uvedl Thor mladší pro AFP. Ředitel Muzea Kon-Tiki Martin Biehl podpis komentoval s tím, že je v zájmu obou stran, aby historické předměty byly navráceny a především dopraveny do dobře vybaveného muzea. Časový horizont neupřesnil, dodal jen, že to „bude chvíli trvat“.

Tisíce artefaktů, které bude muzeum vracet, obsahují například vyřezávané kusy nebo lidské kosti z ostrova v Pacifiku. Velikonoční ostrov se snaží získat zpět také sochu Hoa Hakananai’a. Ta patří mezi slavné sochy moai, symbol nejen ostrova, ale také katastrofy, která se na něm udála v sedmnáctém století. Sochu v současné době vystavuje Britské národní muzeum.

Thor Heyerdahl proslul zejména svou plavbou v roce 1947. Tu absolvoval na replice inckého voru z balzového dřeva zvaného Kon-Tiki. Na tom s šestičlennou posádkou za 101 dní urazili 7 960 kilometrů z Peru do Polynésie. Dokázali tak, že i starověké kultury mohly díky této technologii obydlovat Pacifik.

Reklama

Související témata:

Doporučované