Hlavní obsah

Norsko chce do roku 2040 elektrický pohon pro všechna krátkodoletová letadla

Norsko chce zavést letadla na elektrický pohon na všechny krátké linkyVideo: AP

 

Reklama

Všechna letadla na krátkých trasách do 1,5 hodiny by měla v Norsku do roku 2040 létat na elektřinu.

Článek

Norsko chce do roku 2040 na všechny krátké trasy vypravit letadla s elektrickým pohonem. Státní letecká společnost Avinor tvrdí, že chce být v této oblasti první na světě. Na elektřinu by měla létat všechna letadla na trasách trvajících do jedné a půl hodiny.

Avinor plánuje vypsat tendr na otestování malých elektrických letadel s devatenácti místy do roku 2025. Letadla bez škodlivých emisí by měla zajistit veškerou vnitrostátní leteckou dopravu i trasy do metropolí sousedních států.

„Až se nám podaří dosáhnout našeho cíle, letecká doprava už nebude představovat problém pro globální oteplování," řekl Guardianu ředitel Avinoru Falk-Petersen.

Kromě menších emisí elektrická letecká doprava sníží i hladiny hluku. Plně elektrický pohon letadel je ale zatím otázkou budoucnosti. Zatím chce Norsko využívat dostupnější technologie šetrné k životnímu prostředí. Například biopaliva a poloelektrické motory.

Norsko je na poli využívání elektrických dopravních prostředků mezi světovými lídry. Na vozovkách tam jezdí nejvíce elektromobilů ze všech zemí světa. A to i přesto, že země je největším producentem ropy a zemního plynu v západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Doporučované