Hlavní obsah

Norsko hlasuje o bojkotu MS v Kataru, FIFA hrozí zákazem působení

Foto: Profimedia.cz

Norská fotbalová hvězda Erling Braut Håland v tričku s nápisem „Lidská práva na hřišti i mimo něj“ před zápasem mezi Norskem a Tureckem.

Reklama

Norský fotbalový svaz bude v neděli hlasovat o bojkotu mistrovství světa ve fotbale 2022, které se má odehrát v Kataru. Tamní připravované mistrovství je předmětem řady kontroverzí, zejména kvůli pracovním podmínkám přistěhovalců.

Článek

V neděli 20. června se uskuteční mimořádné zasedání Norského fotbalového svazu (NFF), na němž se rozhodne, jestli a jakým způsobem hodlá NFF bojkotovat případnou účast na mistrovství světa v Kataru. Informoval o tom norský web NRK.

Katar čelí kritice i kvůli pracovním podmínkám přistěhovalců, z nichž mnozí se podílejí na výstavbě stadionů a infrastruktury pro připravovaný šampionát. Podle aktivistů jsou dělníci v Kataru, kde za nejteplejších letních dní teploty běžně překračují hranici 42 stupňů Celsia, nuceni pracovat v nebezpečných podmínkách.

Katarské úřady mezitím trvají na tom, že pro zlepšení životních podmínek pracovníků udělaly více než kterákoli jiná země v regionu, píše AFP.

Od doby, kdy byl Katar zvolen za pořadatele Mistrovství světa ve fotbale 2022, v zemi podle únorové analýzy deníku The Guardian zemřelo více než 6 500 přistěhovaleckých pracovníků. Přestože by se v Kataru pravděpodobně stavělo, i kdyby země MS ve fotbale nepořádala, spojuje analýza deníku valnou část těchto úmrtí právě s fotbalovým šampionátem.

Zvažovat bojkot mistrovství světa začali Norové koncem února, kdy se fotbalový klub Tromso IL vyjádřil, že vůči údajnému porušování lidských práv v Kataru již nejde zavírat oči.

„Už nemůžeme sedět a dívat se, jak ve jménu fotbalu umírají lidé,“ uvedl tehdy prvoligový klub v prohlášení .„Není pochyb o tom, že toto mistrovství světa nemělo být Kataru nikdy uděleno,“ řekl agentuře AFP bývalý profesionální fotbalista Tom Hogli, který s klubem Tromso IL úzce spolupracuje.

Důsledky bojkotu

Zatím není jisté, jaké důsledky bojkot pro NFF a norskou fotbalovou reprezentaci může mít. O konečných sankcích nakonec rozhodne disciplinární komise FIFA. V dopise zaslaném NFF 12. května ale FIFA uvádí řadu možných sankcí, které Norsko mohou postihnout, pokud federální rada bojkot mistrovství světa schválí.

Podle NFF se FIFA jasně vyjádřila, že v případě bojkotu mistrovství světa Norsko ani nedokončí právě probíhající kvalifikaci. „FIFA má jasno v tom, že chce bojkot ztotožnit s odstoupením ze soutěže, což bude znamenat, že se Norsko dále neúčastní kvalifikace,“ tvrdí NFF. Několik zápasů by tak bylo zrušeno.

Země, které odstoupí do začátku šampionátu, mohou podle NFF být potrestány pokutou ve výši až 184 tisíc norských korun (v přepočtu 457 tisíc korun). „V případě odstoupení po začátku šampionátu se pokuta zdvojnásobí,“ uvedla FIFA.

Norská fotbalová asociace podle dopisu, který jí zaslala FIFA, riskuje i vyloučení z budoucích turnajů pořádaných organizací FIFA. To může v konečném důsledku znamenat, že Norsko se nebude moci zúčastnit ani příští kvalifikace na mistrovství světa, které se v roce 2026 koná v USA, Kanadě a Mexiku.

V případě bojkotu by FIFA mohla norský fotbal také připravit o finance. Pokud by FIFA skutečně zastavila dotace pro NFF, mohlo by to znamenat roční ztrátu až 13,5 milionu norských korun (33,5 milionu Kč).

Faktem však je, že panuje velká nejistota ohledně toho, jak se FIFA ve skutečnosti zachová, pokud Norsko opravdu bude turnaj bojkotovat. Historicky se totiž nedají nalézt srovnatelné případy.

Podle NFF by norský fotbal bojkotem riskoval, že jeho konkurenceschopnost bude oslabena, a to jak na straně mužů, tak na straně žen. „Za prvé jako přímý důsledek zastavení soutěžní činnosti národního týmu. Za druhé v důsledku nutných ekonomických škrtů,“ stojí podle NRK v soudních dokumentech.

Některá média rovněž uvádějí, že norský bojkot a s ním spojené sankce FIFA či dokonce případný zákaz působení norského národního týmu na turnajích pořádaných touto organizací by mohly vyvolat vlnu mezi dalšími národními týmy, které by Norsko mohly v bojkotu katarského šampionátu následovat.

„Lidé nechtějí hrát fotbal na hřbitově“

Samotný norský národní fotbalový tým už na sporný šampionát v Kataru upozornil v březnu. A to tričky s nápisy na obranu lidských práv. K podobným krokům se tehdy odhodlaly i národní týmy Německa, Nizozemska nebo Dánska.

Podle průzkumu, který ve středu zveřejnil deník VG, se téměř polovina Norů (49 procent - pozn. red.) vyslovila pro bojkot, zatímco pouze 29 procent bylo proti.

Bývalý mluvčí Norské aliance fanoušků a současný člen představenstva Gjert Moldestad nebyl výsledky ankety jakožto jeden z nejvýznamnějších norských zastánců bojkotu překvapen. „Lidé nechtějí hrát fotbal na hřbitově. Čísla také ukazují, jak velký odstup je mezi většinou lidí a představiteli NFF. Není dobře, že jsou tak odděleni od zbytku populace. Průzkumy z jiných zemí ukazují totéž, lidé chtějí turnaj v Kataru bojkotovat,“ řekl pro NRK Moldestad.

Po norském bojkotu mistrovství světa ve fotbale v Kataru existuje masivní a jasná lidová poptávka. Doufám, že federální rada souhlasí, že nemůžeme pomáhat legitimizovat zkorumpovaný šampionát v diktatuře, která se dopouští otrokářství. Nemůžeme odložit naše hodnoty jen proto, abychom si zahráli fotbal.
Ole Kristian Sandvik, mluvčí Svazu norských fanoušků

„Od února, kdy byla otázka bojkotu zařazena na pořad jednání, jsme o tom vedli mnoho debat. Skutečnost, že se nyní více lidí vyslovuje proti bojkotu, může naznačovat, že více lidí vidí, že k ovlivnění Kataru a FIFA jsou zapotřebí jiná opatření, aby došlo k trvalým změnám,“ reagoval prezident fotbalové asociace Terje Svendsen.

„Federální rada vyslechla odborná doporučení, která v této věci obdržela. Bojkot není vhodným nástrojem ani pro zlepšení lidských práv a pracovních podmínek v Kataru, ani pro dosažení žádoucích změn ve FIFA,“ uvádí se v prohlášení předsednictva NFF, které vyšlo před nedělním mimořádným zasedáním.

Pokud se při hlasování většina Norského fotbalového svazu vysloví pro bojkot, zavazuje se představenstvo NFF toto rozhodnutí přijmout, přestože návrh předem nepodpořilo.

Mluvčího Svazu norských fanoušků Ole Kristiana Sandvika potěšilo, že téměř 50 procent respondentů průzkumu NRK takové rozhodnutí podporuje. „Ukazuje to, že po norském bojkotu mistrovství světa ve fotbale v Kataru existuje masivní a jasná lidová poptávka. Doufám, že federální rada souhlasí, že nemůžeme pomáhat legitimizovat zkorumpovaný šampionát v diktatuře, která se dopouští otrokářství. Nemůžeme odložit naše hodnoty jen proto, abychom si zahráli fotbal,“ řekl Sandvik.

V Norsku má volební právo v podstatě 1750 fotbalových klubů, podle informací NRK se do „klubového federálního parlamentu“ ale zaregistrovalo jen něco málo přes 420 klubů. Kluby mají po jednom hlasu, zatímco ty, které jsou klasifikovány jako špičkové, mají po dvou hlasech.

O otázce bojkotu bude NFF rozhodovat v neděli odpoledne. Při řádném jednání by bylo třeba dvoutřetinové většiny, aby byl návrh na bojkot projednán. Za současných mimořádných podmínek ale k přijetí bojkotu stačí prostá většina.

Anketa

Mělo by se bojkotovat mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022?
Ano
73,9 %
Ne
26,1 %
Celkem hlasovalo 8700 čtenářů.

Reklama

Doporučované