Hlavní obsah

Norsko spojí fjordy ponořenými mosty, urychlí tím dopravu

 

Reklama

Země, ve které nalezneme přes tisíc fjordů, chce projekt dokončit v roce 2035.

Článek

Ačkoli jsou norské fjordy velkým lákadlem turistů ze všech koutů světa, místním velmi komplikují dopravu. Kvůli nim se například cesta z jihu na sever země vyšplhá až na 21 hodin, jelikož v ní překáží sedm fjordů. Řidiči tedy musí využít i sedmi trajektů, aby se přes ně dostali.

Ulehčit tento problém mají podvodní tunely, přesněji řečeno ponořené plovací mosty. Stejná cesta by tedy mohla trvat o polovinu méně - pouhých deset a půl hodiny.

Podvodní tunely budou držet pontony na vodním povrchu. Aby byly stabilní, budou přidělané ke skalnímu podloží. Inženýrka Arianna Minorettiová, která se na jejich stavbě podílí, říká, že jízda v nich bude pocitově stejná jako jízda v jakémkoli jiném tunelu.

Norové nejdříve uvažovali o plovacích mostech nad hladinou, ty by ale překážely lodím vojenského námořnictva, které často trénuje v těchto vodách. Ponořené tunely tedy tento problém vyřeší.

Tak budou vypadat ponořené plovací tunely v Norsku.

Projekt, do kterého Norsko investuje 25 miliard dolarů, má přinést spoustu dalších výhod. „Vybudování tohoto spojení znamená, že lidé žijící v rurálních oblastech nebudou muset čekat na helikoptéry, aby se dostali do nemocnice,” říká Minorettiová. Další jejich přednost spočívá v tom, že ani špatné počasí nezabrání podvodnímu přejezdu.

Podle techniků tento projekt nebude dražší než jeho možné alternativy.

I jeho výstavba je prý lehčí, než se zdá: „Tento nápad Norska je takovým typem středně pokročilé technologie věcí, které už byly provedeny dříve,” říká stavební inženýr Henry Petroski, který se specializuje na mosty.

Podvodní plovací mosty by měly být v Norsku hotovy do roku 2035.

Reklama

Související témata:

Doporučované