Hlavní obsah

Norsko vypíná sítě FM, jako první na světě přichází s plošnou digitalizací

Norsko jako první na světě přechází na digitální rozhlasové vysílání. Dvě třetiny Norů s tím ale nesouhlasíVideo: Oliver Sálus

 

Reklama

V symbolické datum 11. ledna v 11 hodin a 11 minut odstartovalo Norsko postupné vypínání analogové sítě rozhlasových vln, které se označují jako pásmo FM.

Článek

Norové se jako první na světě plošně přesunou na digitální rozhlasové vysílání DAB. „V digitálním vysílání jsme schopni poskytnout až osmkrát více stanic než doposud v rámci FM," citovala stanice BBC šéfa společnosti Digital Radio Norway Ole Jørgen Torvmarka.

Právě mnohonásobně vyšší počet stanic na straně jedné a nižší náklady na straně druhé byly hlavním argumentem, proč se norský parlament rozhodl k nebývalému kroku přistoupit.

„Hlavním důvodem digitalizace je fakt, že Norsko má - narozdíl od sousedních zemí - velice rozmanitou krajinu. Hluboké fjordy, vysoké hory a rozptýlené komunity zvyšují náklady na FM síť více než v jiných zemích," stojí v oficiálním vyjádření norské vlády.

Digitální signál přinese Norsku vyšší kvalitu a lepší pokrytí, a to údajně za osminu původních celkových nákladů. Přechod samozřejmě nenastane ze dne na den, trvat by měl po dobu celého letošního roku.

První přišla na řadu oblast Nordland ve středu země, kde již FM signál vypnuli. Pokud nenastanou potíže, budou následovat další části království.

Riskantní a u veřejnosti poměrně nepopulární krok

Otázkou je, zda je Norsko mentálně na změnu připraveno. Podle zveřejněných výsledků ankety v norském deníku Dagbladet souhlasí s přechodem na digitální vysílání plně jenom 17 procent obyvatel, dvě třetiny Norů jsou proti.

Vadí jim především, že se zbaví „společníka" na cesty.  Podobně jako v České republice patří i v Norsku mezi hlavní skupinu posluchačů rozhlasu řidiči automobilů. Rádio, které umožňuje přijímat nový digitální signál, má však podle Torvmarka z Digital Radio Norway jen třetina z nich.

Adaptér na klasické FM rádio, který umožní DAB vysílání, si dle jeho slov můžete v Norsku pořídit v přepočtu zhruba za 4 500 Kč. Nová autorádia se pak v Norsku prodávají okolo 12 tisíc korun.

„Norská populace čítá zhruba 5,2 milionu obyvatel, 70 % domovů už dnes ale disponuje rádiem podporujícím DAB vysílání,” je uvedeno na webových stránkách radio.no.

Kdo bude Norsko následovat?

Velká Británie, Dánsko nebo Švýcarsko. To jsou země, které v poslední době přemýšlejí po vzoru Seveřanů o přechodu na digitální rozhlasové vysílání. Britové by mohli s přechodem začít již koncem roku 2017, Švýcaři plánují změnu do roku 2020.

Reklama

Související témata:
Analog

Doporučované