Hlavní obsah

Norský choreograf Strømgren připravil v Ostravě baletní fantazii

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Norský choreograf Jo Strømgren připravil s baletním souborem Národního divadla moravskoslezského baletní fantazii Mahlerovy vzpomínky. Inspiroval se písňovou tvorbou skladatele.

Článek

Choreografii tvořil přímo v Ostravě s tanečníky souboru. ČTK to řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová. Premiéra díla se podle ní uskuteční v příští sezoně.

Výsledná inscenace je Strømgrenovým pohledem na dobu, život a tvorbu Gustava Mahlera. Stejně tak ale může v divákovi vyvolat vzpomínky na jeho rodinu v dávné minulosti, přiblížit dobu, v níž žil Gustav Mahler. Strømgren je také autorem scény, vizuálních a světelných efektů k inscenaci.

„Mahlerovy vzpomínky chtěl Jo Strømgren vytvořit na Moravě, v zemi, kde Mahler strávil část života, kde má kořeny,“ řekla šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová. V Ostravě vytvořil originální dílo, které může po světové premiéře jít dále do světa. „Pro nás to byla úplně nová pracovní i umělecká zkušenost,“ doplnila Dřímalová.

Světová premiéra Mahlerových vzpomínek měla být v Divadle Jiřího Myrona 27. března, ale bude s ohledem na aktuální situaci až v příští sezoně. Jo Strømgren pracoval v 60 zemích světa a vytvořil na 150 choreografií. Je rezidenčním choreografem Norského národního baletu.

Reklama

Doporučované