Hlavní obsah

Norský dramatik Jon Fosse dnes v Brně převzal čestný doktorát JAMU

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) dnes udělila čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi současnosti Jonu Fossemu.

Článek

Dvaašedesátiletý literát ocenění osobně převzal při slavnostním zasedání umělecké rady brněnské akademie. Fosseho dramata jako Jméno, Někdo přijde a Noc zpívá své písně se hrají po celém světě včetně Česka. Jejich autor se kromě dramatické tvorby věnuje také poezii, próze, dětské literatuře a překladům.

V Norsku Fosseho často připodobňují k Henriku Ibsenovi, je také laureátem Ibsenovy ceny. „Já, který jsem nechtěl psát pro divadlo, jsem skončil tak, že jsem téměř 20 let nedělal nic jiného. A hry, které jsem napsal, se dokonce uváděly. Ano, postupně vznikly inscenace na všech kontinentech, ve všech evropských zemích. A dohromady to bylo určitě více než tisíc produkcí,“ uvedl Fosse ještě před tím, než jej ocenila brněnská akademie.

Fosse je vzděláním sociolog, filozof a literární vědec, v počátcích své literární dráhy působil jako redaktor či pedagog tvůrčího psaní, byl také rockovým kytaristou a novinářem na volné noze. „Od svého románového debutu Červeně, černě z roku 1983 vytvořil mimořádně hodnotné literární dílo, jež bylo dodnes přeloženo do více než 40 jazyků a čítá přes 50 svazků. Za své literární počiny dostal mnohá ocenění,“ uvedl děkan Divadelní fakulty JAMU Petr Francán.

V roce 2015 obdržel Fosse za svou mystickou románovou trilogii Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne prestižní Cenu Severské rady za literaturu. „Celkový počet literárních cen, jež Jon Fosse dosud obdržel, se blíží 50,“ uvedl Francán.

Norský dramatik je 14. osobností dekorovanou nejvyšší čestnou hodností brněnské umělecké akademie. Zařadil se tak po bok dosavadních čestných doktorů Rudolfa Firkušného, Ludvíka Kundery, Václava Havla, Jiřího Suchého, Charlese Mackerrase, Ivana Vyskočila, Zdeňka Mácala, Toma Stopparda, Pierra Bouleze, Emílie Vášáryové, Johna Tyrrella, Milana Uhdeho a Vojtěcha Jasného.

Reklama

Doporučované