Hlavní obsah

Norský hudebník zkusil dřevěné i kamenné nástroje, nejradši ale hraje na led

Norský hudebník experimentuje s ledemVideo: AP

 

Reklama

Tam, kde většina lidí uvidí jenom led, cítí Terje Isungset z Norska hudbu. Pro ledové nástroje uspořádal už několik koncertů a založil hudební festival.

Článek

„Poprvé, když jsem uslyšel zvuk ledu, byl jsem totálně ohromený a jednoduše si nemohl pomoct,“ vzpomíná Isungset na své začátky. Hudební potenciál ledu objevil už v roce 2002, kdy uspořádal koncert ve zmrzlém vodopádu.

Ačkoliv vyráběl nástroje i ze dřeva nebo kamenů, až led mu doopravdy učaroval. Teď provádí v londýnském Southbank Centre zvukovou zkoušku se svou jedinečnou sadou hudebních nástrojů - všechny jsou samozřejmě vyrobené z ledu. Jeden připomíná lesní roh, jiný marimbu. A vytesány jsou z čisté zmrzlé vody z řek a jezer.

Isungset nejradši vzpomíná na led z roku 2003, byl ze severního Švédska a vyluzoval zvuk jako žádný jiný. Zalíbil se mu natolik, že si ho dokonce uložil na následující zimu, aby se k němu mohl později vrátit a použít ho při nahrání studiového alba.

„Zní to tak úžasně! Můžete udeřit do malého kousku ledu a ten bude zpívat nebo třeba zvonit po hodně dlouhou dobu. Tyto fantastické a rozmanité frekvence můžete ale slyšet jen tehdy, když máte opravdu dobrý zvukový systém. Je to velmi složité,“ vysvětluje hudebník, který v roce 2006 založil první festival ledových hudebních nástrojů na světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované