Hlavní obsah

Norský soud poslal Dána podezřelého z útoku lukem a šípy na čtyři týdny do vazby

Foto: Profimedia.cz

Jedno z míst útoku v norském městě Kongsberg.

Reklama

Norský soud uvalil čtyřtýdenní vazbu na Dána Espena Andersena Braathena, který je podezřelý ze středeční vraždy pěti lidí v norském městě Kongsberg. Muž při výslechu přiznal, že v Kongsbergu útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi.

Článek

Již od čtvrtka experti posuzují Braathenův duševní stav. Motivy jeho útoku nejsou známé, podezřelý ale v minulosti konvertoval k islámu a policie věděla o jeho možné radikalizaci.

„Espen Andersen Braathen bude preventivně držen ve vazbě po dobu čtyř týdnů, z toho dva týdny v izolaci,“ uvedla dnes soudkyně Ann Mikalsenová.

Podle prokurátorky Ann Irén Svaneové Mathiassenové nepůjde Braathen do cely, ale stráví vazbu pod dohledem lékařů. „Ve čtvrtek večer byl po posouzení zdravotního stavu předán do péče zdravotnických služeb,“ řekla k případu dánského občana prokurátorka Mathiassenová. Braathen podle policie spolupracuje s úřady a dalšímu zadržování se nebrání.

Experti podrobují Braathena od čtvrtka psychiatrickému vyšetření, jehož výsledek rozhodne, zda může být odsouzen k vězeňskému trestu, nebo nastoupí psychiatrickou léčbu, napsala agentura Reuters. Posuzování duševního stavu podezřelého potrvá zřejmě několik měsíců.

Sedmatřicetiletý Espen Andersen Braathen, který má dánskou matku a norského otce a v Kongsbergu dlouhodobě žije, útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi ve středu večer na několika místech v centru Kongsbergu. Ještě ve středu byl zadržen a předběžně obviněn. Podezřelý podle policie jednal sám a jeho útok se jeví jako teroristický čin. Zabil čtyři ženy a jednoho muže ve věku od 50 do 70 let, další tři lidi zranil.

V Kongsbergu, který se nachází asi 70 kilometrů jihozápadně od Osla a má kolem 28 000 obyvatel, se ve čtvrtek večer shromáždili lidé se svíčkami k modlitbám. „Jsme malá komunita a musíme tu být jeden pro druhého,“ řekla AFP 29letá učitelka Kristine Johansenová. Dnes je ve městě očekáván nový norský premiér Jonas Gahr Störe.

Reklama

Související témata:

Doporučované