Hlavní obsah

Norští archeologové odhalili v ledu nejstarší pár lyží na světě

Foto: secretsoftheice.com, Seznam Zprávy

Lyži starou 1 300 let našli norští archeologové na konci září.

Reklama

Před pár dny Norové odkryli v horách lyži s primitivním vázáním, jež je dosud nejlépe zachovaným prehistorickým příkladem zimního vybavení. Po sedmi letech se jim podařilo zkompletovat neobyčejně zachovalý pár lyží starý 1300 let.

Článek

Všechno začalo v roce 2014. Tým norských ledovcových archeologů hledajících předvikingské artefakty pohřbené v ledu na norské hoře Digervarden, asi 350 km na sever od Osla, tehdy narazil na velmi starý opracovaný kus dřeva.

Předmět uchovaný v ledu asi 1300 let byl nejlépe zachovanou lyží z předvikingské éry na světě. To, že se jedná o lyži, a ne jen o nějaký opracovaný kus dřeva, bylo všem naprosto jasné na první pohled. Uprostřed prkna byla totiž připojena zkroucená březová větvička a také kožený řemínek, což nemohlo být nic jiného než primitivní vázání.

Sedm let k novému objevu

„Od okamžiku, kdy se před sedmi lety první lyže objevila v rozbředlém sněhu, jsme doufali a modlili se, aby se ukázala i druhá,“ řekl Lars Pilø, spoluředitel Secrets of the Ice, odnože Ledovcového archeologického programu v norském Innlandetu. „A to se teď podařilo. Obě dvě lyže z hory Digervarden jsou nejzachovalejším párem lyží z pravěku.“

Secrets of the Ice je výzkumný program vedený krajem Innlandet. Tým zkoumá několik archeologických nalezišť, kterým v důsledku tání norských ledovců hrozí poškození.

Nový objev nebyl náhodný. Od nálezu před sedmi lety norský tým důsledně monitoroval část hory Digervarden v naději, že v ustupujícím ledu najdou chybějící lyži do páru. Druhý průzkum v roce 2016 ještě nic neodhalil, ale letos satelitní snímky ukázaly, že led oproti roku 2014 dále ustoupil. 20. září se tedy archeologové Runar Hole a Bjørn Hessen vydali odlehlou oblast znovu prozkoumat.

Pomohla až horká voda

A podařilo se: druhou lyži našli stále ještě uvázlou v ledu pouhých pět metrů od místa, kde byla objevena první. Sněhová bouře a silné sněžení na hoře Digervarden, která je o něco vyšší než Sněžka, však znemožnily Holemu a Hessenovi lyži vyjmout. Proto se 26. září vydal na místo početnější tým s cepíny, plynovými vařiči a dalším materiálem, aby lyži vysvobodil z ledu a dopravil do bezpečí.

Podařilo se jim to pomocí cepínu, ale hlavně ohřáté vody, která rozpustila led, v němž byla lyže uvězněná. Když ji z ledu vyprostili, zjistili, že skutečně odpovídá lyži odhalené v roce 2014. To ale nebylo všechno. Nově objevený artefakt byl v ještě lepším stavu.

187 cm a 17 cm

Obě lyže jsou široká prkna se zvýšeným opěrným bodem a stejným typem primitivního vázání, které zůstalo neporušené. Delší lyže měří 187 cm a je bezmála 17 cm široká. Délka je srovnatelná s dnešními lyžemi, ale se šířkou 170 mm je mnohem širší než i ty nejširší dnešní lyže do hlubokého prašanu.

„Je to neuvěřitelný nález,“ říká Pilø. „Ve Skandinávii byla objevena řada velmi starých lyží. Většina z nich byla nalezena v bažinách a jejich stav se liší. Pouze jedna z Finska byla i se zachovaným vázáním. Díky velmi zachovalému páru lyží z Digervardenu vidíme dnes mnohem přesněji, jak nejstarší lyže skutečně vypadaly.“

Nový nález poskytuje odborníkům i lepší informace o tom, k čemu se lyže před 1300 lety používaly. Na hoře Digervarden byly odhaleny i četné pomůcky pro lov sobů a také starověké mohyly. Mohla tam existovat i stezka. Odborníci se nyní zamýšlejí, zda lyže sloužily především k lovu, pro horskou přepravu, či k obojímu.

Reklama

Doporučované