Hlavní obsah
Online

Vláda mění nakupování seniorů, nově od 7 do 9 hodin. Lékárny jsou vyjmuty

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 694 nakažených. Mezi 7-9 budou smět nakupovat potraviny a drogerii pouze lidé starší 65 let, první den přitom nakupovali o tři hodiny později. Lékáren se nově žádné omezení týkat nebude.

Článek

V Česku je ke čtvrteční šesté hodině odpoledne 694 nakažených koronavirem, testováno bylo téměř 9500 osob, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví. Platí zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst, Ministerstvo zdravotnictví nově vyhradilo nákup v prodejnách potravin nebo drogeriích pro lidi nad 65 let a handicapované mezi 7:00 a 9:00.

Do obchodů s potravinami či drogerií mohou nově ve vymezenou dobu také držitelé průkazů pro osoby zdravotně postižené a zaměstnanci pečovatelských služeb. Opatření má bránit rizikovou skupinu seniorů před novým typem koronaviru. Věkové omezení neplatí pro majitele, provozovatele a zaměstnance prodejen. Opatření nezakazuje nakupovat starším občanům mimo vymezenou dobu. Pro lékárny žádná omezení pro žádné věkové skupiny neplatí.

Vláda nově zavedla knížku přeshraničního pracovníka, aby zabránila cestování přes hranice, které nemá pracovní důvod. Dočasně je zakázána přítomnost otců u porodu.

Nemocnice, které poskytují akutní péči, musí mít nově vyčleněná speciální lůžka pro nemocné s COVID- 19.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula očekává, že restriktivní opatření v Česku budou platit zhruba měsíc. Ochrana hranic ale bude podle něj delší, dokud se situace kolem nákazy nevyřeší také v jiných zemích.

S onemocněním COVID-19, které koronavirus způsobuje, je hospitalizováno 63 pacientů. Pět jich je v těžkém stavu - čtyři jsou na umělé plicní ventilaci, jeden je napojen na mimotělní oběh. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je nyní do testování na nemoc COVID-19 zapojeno na čtyři desítky laboratoří a testuje se víc lidí.

Dění sledujeme v online zpravodajství:

  • Za měsíc může být v Česku 15 000 případů

    V polovině dubna může být v ČR podle odhadů náměstka ministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly, až 15 000 případů nákazy novým koronavirem. Nemocnice mají pro nejvážnější případy dohromady 800 lůžek, kapacity je možné navýšit až na 1500. Prymula, který je předsedou ústředního krizového štábu, to řekl dnes večer v České televizi.

    „Vycházíme ze situace, která je v Německu a v tuto chvíli už i u nás, to znamená, že tady nejsou taková čísla jako v Itálii. Kapacitou systému jsme nachystáni na 800 pacientů v kritické péči, to znamená ventilovaní a pacienti na kyslíku. Tato kapacita se dá zvýšit rezervně na 1500. Přes tuto kapacitu bychom už měli vážné problémy a věříme, že se na ní nedostaneme,“ uvedl Prymula.

  • Roušky na cestě

  • Plaga chce zákonem posunout maturity, až se otevřou školy

    Ministr školství Robert Plaga (ANO) předloží zákon, kterým bude chtít posunout termín maturit na dobu, kdy se znovu otevřou školy. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli šíření koronaviru jsou uzavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy.

    Státní maturity by podle původního plánu měly začít slohem z češtiny 8. dubna, další části státní maturity mají pokračovat 30. dubna a 4. až 6. května. Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se mají konat 14. a 15. dubna a na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna

  • Vláda zrušila výjimku, otcové už nesmí k porodu

    Návštěvy na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů zakázal kabinet už minulé pondělí. Zrušení výjimky podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha reaguje na připomínky od zdravotníků, kteří se obávali zavlečení nového typu koronaviru do nemocnic. Zákaz návštěv se v původní verzi netýkal oddělení nemocnic, na kterých je poskytována péče nezletilým pacientům, pacientům s omezenou svéprávností a rodičkám. Vojtěch dnes zákaz návštěv v ostatních případech označil za jedno z nejefektivnějších opatření přijatých vládou.

  • Babiš se v pátek sejde se Zemanem

    Premiér bude s prezidentem jednat o aktuální situaci kolem epidemie koronaviru, kterým se v Česku nakazilo 694 lidí. Babiš to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se schůzka uskuteční od 18:00.

  • Lůžka pro pacienty s COVID-19 musí vyhradit všechny nemocnice

    „Vláda schválila mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které ukládá všem poskytovatelům akutní lůžkové péče vyčlenit speciální lůžka pro potřebu pacientů s onemocněním COVID-19,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připomněl, že vláda už vyčlenila Nemocnici Na Homolce v Praze a Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, ale o pacienty budou muset pečovat i ostatní nemocnice, musí pro ně mít i vyhrazený personál.

  • Počet hospitalizovaných pacientů vzrostl na 63

    Ve vážném stavu je stále pět pacientů nakažených novým typem koronaviru, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Policisté budou hlídat, jestli lidé nejedou na chatu

    Policie se chystá namátkově kontrolovat páteční provoz na silnicích, zda lidé neporušují omezení pohybu a hromadně se na víkend nepřesouvají na chaty a chalupy. „Požádal jsem pana policejního prezidenta, aby na zítřek připravil opatření, které zajistí plnění vládního nařízení. Policie se podívá na to, zda ti lidé musí cestovat, nebo nemusí,“ řekl k tomu ministr vnitra Jan Hamáček.

  • Senioři a handicapovaní budou nakupovat od 7 do 9 hodin

    Senioři a handicapovaní budou nově chodit do obchodů od 7 do 9 hodin, navíc mohou mít doprovod. Ostatní v tu dobu do obchodů nesmí. Jde o posun z původního času od 10 do 12 hodin, podle maloobchodů jde o vhodnější dobu pro seniory. Do obchodů mohou nově ve vymezenou dobu také držitelé průkazů pro osoby zdravotně postižené a zaměstnanci pečovatelských služeb.

    Po kritice lékárníků budou lékárny ze speciálního režimu úplně vyjmuty. „Například u nemocničních lékáren to způsobovalo problémy, kdy člověk musel dvě hodiny čekat třeba na antibiotikum,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Premiér ocenil zdravotníky, armádu i občany země

    „Jsme ve válce a naše armáda v ní postupuje velice dobře. Jsem šťastný, že žiji v zemi, kde zdravotní systém díky nasazení všech zúčastněných odolává náporu viru. Jsem hrdý na naše občany. Chtěl bych poděkovat všem dobrovolníkům. Je vidět, že v těžkých chvílích se náš národ umí semknout,“ řekl premiér Andrej Babiš po jednání vlády.

  • Přes hranice budou smět jen lidé s knížkou přeshraničního pracovníka

    Od 21. března nebude přes hranice vpuštěn nikdo, kdo nebude mít knížku přeshraničního pracovníka, tedy papír, do kterého policie razítkem vyznačí odjezd za hranice a příjezd do ČR. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka má toto opatření omezit aktivitu lidí, kteří pouze předstírají, že pracují za hranicemi.

  • Na telefonní linku 1212 pro dotazy kolem koronaviru volalo od neděle 28 000 lidí

    Díky tomu se na začátku týdne nezhroutily tradiční tísňové linky 112, 150 a 155 a záchranáři včas dorazili k desítkám požárů a nehod. Jenom v úterý nová linka odpověděla na 9 000 dotazů, tedy zhruba dvakrát tolik než tísňové linky 112 a 155 dohromady. Linku na platformě mluvii od O2 spustila iniciativa COVID19CZ. Přestože už linka 1212 nápor dotazů zvládá, její provozovatelé stále doporučují se v první řadě obracet na web ministerstva zdravotnictví https://koronavirus.mzcr.cz/ anebo svůj dotaz operátorům sdělit po chatu, který se na stránce také nachází.

  • Zeman zmínil Hrušínského jako příklad podceňování

    Prezident Zeman se do herecké a divadelní obce opřel v projevu ke koronavirové krizi ještě jednou. A to v narážce, která byla pravděpodobně adresována Janu Hrušínskému, řediteli soukromého divadla Na Jezerce. „Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády,“ uvedl prezident.

    O výrocích Hrušínského, které Zeman komentoval, si můžete přečíst v následujícím odkazu.

  • Prezident vyzval herce, aby chodili do domovů důchodců

    Pozornost vzbudila část projevu prezidenta, ve které i přes vládou nařízené omezení pohybu lidí vyzval herce, aby chodili „rozdávat radost“ do domovů důchodců. „Dokonce i herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ řekl prezident.

    Na Twitteru se nad tím hned pozastavil Miroslav Kalousek z TOP 09 nebo lidovec Miroslav Výborný. „Tak jsme právě došili 251. roušku za tři dny a rovezli je potřebným, lékařům, seniorům… projev prezidenta jsem nepodlouchal a jak čtu komentáře, o nic jsem nepřišel, mluvil k jiným. Jo, a dnes jsem vezl desítky roušek do Domova seniorů a návštěvy jsou zakázané. Vzkaz pro M.Z,L“ napsal Výborný na svém twitterovém účtu.

  • Zeman promluvil k občanům

    Zeman vyzval lidi, aby se vyhnuli extrémům. Strachu i podcenění.

    „Asi před čtrnácti dny jsem poprvé vydal veřejné prohlášení k epidemii koronaviru. V tomto prohlášení jsem plně podpořil vládu České republiky v jejích opatřeních a varoval před panikou. Od té doby se stalo to, že počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených.

    Chtěl bych vás proto vyzvat, abyste se vyhnuli dvěma extrémům. Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu. Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze," uvedl Zeman.

    Celý projev si můžete přečíst v odkazu níže:

  • Pražské nemocnice mají zásoby ochranných prostředků jen na několik dní

    Zásoby se u roušek a respirátorů různých úrovní ochrany liší. Některým dochází i rukavice či dezinfekce, vyrábějí si i vlastní. Většinu nemocnic v Praze zřizuje ministerstvo zdravotnictví, Nemocnici Na Františku Praha 1 a Ústřední vojenskou nemocnici ministerstvo obrany. To nemocnicím na konci února nařídilo, aby se zásobily na čtyři měsíce. Na trhu ale pomůcek tolik nebylo, některé nemocnice ani nemají tolik místa na skladování. Ve Fakultní nemocnici v Motole mají roušky zhruba na 3,6 dne a respirátory střední třídy FFP2 na 2,5 dne. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má zásoby zhruba na čtyři dny. Zásoby řádově na dny má Ústřední vojenská nemocnice v Praze, kde leží další nemocná s COVID-19 ve vážném stavu. Městská nemocnice Na Františku odhaduje zásoby na pět až sedm dní.

  • Hasiči půjčili potravinářům a zaměstnancům čističek 3000 celoobličejových masek

    Firmy je budou moci používat zdarma až dva měsíce. V celé ČR v současnosti ochranné roušky a respirátory chybí. Dva tisíce masek využijí zaměstnanci čistíren odpadních vod. Ti se podle ministerstva pohybují v rizikovém prostředí. V čistírnách můžou zůstávat zbytky viru obsaženého v moči a stolici dlouhou dobu. Masky bude Sdružení oboru vodovodů a kanalizací distribuovat nejohroženějším zaměstnancům v pátek.

  • Policie stíhá dalšího muže za šíření poplašné zprávy

    Ze zločinu šíření poplašné zprávy ve středu obvinili domažličtí kriminalisté třicetiletého muže. Na Facebooku uvedl, že v Horšovském Týně jsou tři lidé pozitivní na koronavirus, že prodavačka z jedné horšovskotýnské prodejny náhle omdlela, když seděla za pokladnou, a že měla pozitivní test na koronavirus. Podle policie také napsal, že každá surovina zakoupená v tomto obchodě byla v přímém kontaktu s uvedenou prodavačkou. Protože podle policie šířil poplašnou zprávu v době vládou vyhlášeného stavu nouze, hrozí mu trest až osm let vězení. Muže policie stíhá na svobodě, řekla ČTK domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová. Informace, které muž šířil, nebyly podle policie pravdivé.

  • Z Bulovky utekl na půl hodiny pacient s COVID-19

    Policisté nakaženého vypátrali nedaleko nemocnice v Povltavské ulici. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Lucie Drábková. Zda pacient přišel venku s někým do styku, zatím neuvedla. Šíření viru může být považováno za trestný čin. Minulý týden ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) zařadila nemoc COVID-19 způsobovanou koronavirem na seznam chorob, jejichž šíření může být hodnoceno jako zločin.

  • Počet nakažených v Česku atakuje sedm set

    Podle nejnovějších údajů Ministerstva zdravotnictví je v Česku 694 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaj byl aktualizován ve čtvrtek v 18:00.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy