Hlavní obsah

Nosorožci nevymřou a víme, jak na Alzheimera. Tady jsou dobré zprávy roku 2019

I zásluhou českých vědců a odborníků nemusí vymřít nosorožec tuponosý severní.

Reklama

Máte pocit, že to jde se světem z kopce? Nemusí to být pravda. Lépe recyklujeme, svět je zelenější a nové nápady usnadňují i zachraňují životy. Daří se i obnovovat populace ohrožených druhů.

Článek

Redakce Seznam Zpráv přináší stručný souhrn toho, co se v roce 2019 povedlo aneb Máte-li dost zpráv o korupci, politice, skandálech a podvodech, čtěte dál.

V Praze letos organizace Naděje otevřela první ubytovnu pro handicapované lidi bez domova. V Brně zase díky iniciativě Běhejme a pomáhejme útulkům přispěly svou účastí stovky lidí na brněnské útulky. Celkem se jim podařilo vybrat 90 tisíc korun.

Úspěch slavil třeba projekt Člověka v tísni zaměřený na české školy, které pak mohou získat certifikát takzvané Světové školy. Učitelé se mají s dětmi zabývat světovým děním a jeho vývojem, konkrétní formu pomoci si ale vyberou sami. Základní a střední škola Kavčí hory pak platí vzdělání chlapci Peterovi v Africe, financují ho z prodeje cukroví, které děti samy pečou a prodávají ve škole.

Dobré zprávy hlásí i lékaři. Díky pražskému Institutu klinické a experimentální medicíny se zvýší naděje na novou ledvinu pro ty, kteří čekají na transplantaci. IKEM uzavřel dohodu s Izraelem o sdílení registru pacientů i možných dárců, což zvyšuje šance na úspěšné spárování. Na začátku prosince pak provedli čeští lékaři první párovou výměnu ledvin. Nový orgán díky ní získali tři příjemci z každé země.

Úspěch letos slavila i nemocnice Motol. Tam se v srpnu narodilo první dítě z transplantované dělohy. V Brně se týmu lékařů z brněnské fakultní nemocnice podařilo přivést na svět zdravé dítě poté, co strávilo měsíce v těle matky, která utrpěla mozkovou smrt. Podle odborníků má tento případ šanci na zápis do historie lékařství.

Pozitiva prožívají i české zoologické zahrady. Ve Dvoře Králové se poprvé po třiceti letech narodila mláďata lvů berberských. Dvě koťata přišla na svět naprosto zdravá desátého května. V Děčíně se zase podařilo odchovat mládě chápana středoamerického mexického, který patří mezi kriticky ohrožené druhy. Spokojení mohou být i fanoušci Harryho Pottera, zoologické zahradě v Brně se totiž po jednadvaceti letech narodila čtyři mláďata sovice sněžné. Mezi evropské vzácnosti patří i mláďata pekari Wagnerových z pražské zoo.

A roztomilými zvířátky to nekončí. Sto milionů korun – takovou částku věnuje na výsadbu nových stromů Ministerstvo životního prostředí. Do dotačního programu se může přihlásit každý, kdo má zájem podílet se na návratu stromů do české krajiny. Od ministerstva může získat příspěvek až 250 tisíc korun, ze kterého lze uhradit sazenice, potřebný materiál i následnou péči. Cílem je vysázet do pěti let deset milionů stromů – jeden za každého občana republiky.

Výsadbu nových stromků přitom podporují i další organizace. Ostravská univerzita například slíbila vysadit jeden strom za každou podanou přihlášku. Pokud by byl jejich počet stejný jako loni, mohlo by se jednat i o 13 tisíc nových stromů. Přes 180 tisíc stromů bylo vysazeno také v Praze, kde se na akci podílela i široká veřejnost.

Světové úspěchy

A jaká pozitiva nabízí pohled za hranice? Přehled povzbuzujících věcí přinesl například server The Chive. V některých případech se přitom může jednat o drobnosti, které mají ve skutečnosti mnohem větší dopad, než se na první pohled zdá.

Například ve Švédsku vyvinuli aplikaci, která dárcům krve pošle SMS pokaždé, když jejich krev zachrání něčí život. Nejen že tak dobrovolníci vidí reálné dopady své snahy, ale také to pomáhá získat další lidi pro darování.

V Koreji zase zavedli denní diskotéky pro lidi starší 65 let. Co vypadá jako pouhá zábava, má velmi reálné dopady – pomáhá proti osamělosti i demenci. Senioři v San Franciscu si sice přes den asi moc nezatancují, zato si pohrají se psy. Mazlící klub totiž pomáhá dávat dohromady staré lidi a psy na základě jednoduché úvahy – obě skupiny potřebují společnost, pohyb a pocit náklonnosti. Mimochodem právě Kalifornie omezila prodeje koček, psů a králíků ve zverimexech. Nově je možné prodávat pouze zvířata z útulků. A psi tuto péči oplácejí. Podle nových studií totiž jejich proslulý čich dokáže s neuvěřitelnou přesností odhalit rakovinu.

Nejlepšímu příteli člověka pomáhají i v Nizozemsku. Jde o první zemi, která je oficiálně zcela bez toulavých psů. Země tulipánů navíc vybudovala pět umělých ostrovů zaměřených na ochranu volně žijících živočichů. A výsledek? Během prvních dvou let se na ně vrátilo 30 000 ptáků a 127 druhů rostlin.

Nejedná se o jediný návrat. Po téměř 200 letech se na ostrov Santiago v Galapágách vrátil leguán mořský. Ještě větší důvod k oslavě mají mořské želvy. Jejich populace vzrostla díky zákonu o ohrožených druzích o 980 %.

Naději mají i nosorožci tuponosí severní. Vědci oplodnili vajíčka dvou posledních žijících samic zmraženým spermatem již mrtvých samců. Projekt, který by mohl zachránit téměř vyhynulý druh, má dokonce výrazné české zastoupení. Obě samice totiž patří Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Je ale důležité upozornit, že zdaleka není vyhráno. „Teď přijde poměrně málo atraktivní část, protože zárodky budou uloženy v mrazáku, a to může být na měsíce až roky,” uvedl pro Seznam ředitel parku Přemysl Rabas. Vzhledem k unikátnosti plodů totiž není prostor pro omyly.

A ve zvířecí říši zůstaneme. Pokud mohou být keporkakové šťastní, nyní pro to mají důvod. Díky úsilí ochránců přírody se podařilo odvrátit jejich hrozící vyhynutí. Z několika set kusů se rozmnožili na dnešních 25 000! Z fauny je také dobré zmínit, že mláďata afrických slonů už nebudou díky schválení téměř úplného zákazu odchytávána v divočině a prodávána do cirkusů. V Kanadě zase schválili zákon, který zakazuje držení velryb, sviňuch a delfínů pro zábavní účely. Německý cirkus pak začal místo opravdových zvířat při svých vystoupeních využívat zvířecí hologramy. Bojuje tak s týráním zvířat.

Za planetu zelenější

Studentské stávky, hádky o výrocích mladé aktivistky i neplněné sliby elit. Pokud máte pocit, že se se životním prostředím nic nedělá, je to pochopitelné. Ale není to tak docela pravda. Podle NASA je země o pět procent zelenější, než byla před dvěma dekádami. A může být ještě lépe. Peru se zavázalo do roku 2021 ukončit odlesňování kvůli palmovému oleji, což je důležité vítězství pro přírodu a udržitelné zemědělství. Vesnice v Indii zase oslavuje narození každé dívky zasazením 111 stromů. Dosud tak zasadili více než 350 000 stromů. Ve stejné zemi žije i muž, který vysazuje už pětatřicet let každý den strom. Vytvořil tak les větší než 3,5 čtverečních kilometrů.

Ubývá i plastových obalů. Třeba thajský supermarket balí produkty do banánových listů, vědci v Mexiku vytvořili falešný plast z kaktusové šťávy, který se během měsíce rozloží a je bezpečné ho požívat. V Římě je možné platit za lístky na metro plastovými lahvemi. Díky projektu „Recykluj – zaplať” mohou v Lagosu a Nigérii rodiče zaplatit školné dětem tím, že sbírají a recyklují plasty. Všechny tyto aktivity pomáhají k tomu, že například Velká Británie snížila množství uhlíkových emisí již šestý rok po sobě. Naposledy bylo množství uhlíkových emisí takto nízké v roce 1888. Obnovitelné zdroje energie nyní poskytují třetinu celosvětového energetického výkonu.

Anketa

Byl pro vás rok 2019 šťastný?
Ano
50,5 %
Ne
20,4 %
Není to tak jednoznačné
29,1 %
Celkem hlasovalo 759 čtenářů.

A ještě jeden výlet do medicíny. Vědci přišli se způsobem, jak dříve odhalit Alzheimerovu chorobu, Češi navíc dělají velké pokroky s lékem proti Huntingtonově chorobě nebo rakovině.

Odehrálo se také nejméně teroristických činů od roku 2011, kdy propad mezi lety 2017 a 2018 byl 33 %. Útoků teroristické organizace Islámský stát pak ubylo o 71 %, což jen dokazuje její slábnutí.

Dobrodinec na konec je pak muž, který pod rouškou anonymity rozdává v Německu v oblasti Braunschweigu sociálním ústavům pytle peněz. Jen za osm měsíců daroval přes 200 tisíc eur (5,15 milionu korun).

Reklama

Doporučované