Hlavní obsah

Notičky: Berbrova chráněnce z Trutnovska nesrazila ani opilecká eskapáda

Foto: Magion149

Marek PIlný zpátky na scéně.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Konečně se rozeběhly regionální fotbalové volby. A vypadá to, že by se věci mohly otáčet k lepšímu. Možná i v okrese Trutnov, kde vládne „berbrovec“ s výstavní kaňkou v životopisu.

Stalo se v květnu 2016, v utkání Příbram-Slavia. Čtvrtý sudí se kymácel za postranní čárou, kde jakoby stínoval pohyb asistenta s praporkem. Marek Pilný byl tehdy úplně namol, podobně jako brankový sudí Jiří Jech, který se dokonce v průběhu ligového utkání na hřišti vymočil.

Po strašlivé ostudě je výkonný výbor vedený Miroslavem Peltou vyloučil z řad Fotbalové asociace ČR, což byla rána zejména pro Pilného, ve fotbale tehdy šéfa trutnovského okresu a místopředsedu hradeckého kraje.

Jenže měl mocného přímluvce, jistého Romana Berbra, mezi jehož nejvěrnější ovečky vždy patříval. A sotva padl Pelta, stal se Pilný pouhých 15 měsíců po svém vyloučení znovu členem FAČR. Dnes už opět šéfuje trutnovskému okresu a píská třetí ligu.

„My jsme divnej okres. Moc tomu nevěřím, že bych proti panu Pilnému mohl uspět, ale takhle to prostě dál nejde. Kluci nám končí s fotbalem a od toho je okres, aby s tím pomohl. Jenže oni se starají jenom o rozhodčí,“ zlobí se Jiří Skuček, šéftrenér mládeže MFK Trutnov. V pátek 12. března proto Pilného ve volbě předsedy OFS Trutnov zkusí porazit.

Právě na lidech jako je Marek Pilný, stála po léta moc fotbalového černokněžníka Romana Berbra, nyní už trestně stíhaného za korupci. Mocenská síť rozhodčích obepnula republiku. A dosud s nimi do volebního souboje leckdy ani nikdo nechodil, lidé měli pocit, že to nemá cenu. Leč Berbrův pád oponou trhnul a objevily se reformní snahy jako třeba hnutí F-evoluce, které pro veřejnost zosobňuje hlavně Vladimír Šmicer.

A najednou se dějí věci! V úterý ve volbách na OFS Praha-západ porazil bývalý reprezentant Jan Rajnoch „ultraberbrovce“ Roberta Plocha a kandidátům F-evoluce se daří i v jiných regionech. Co dál?

Svou opileckou eskapádu v minulosti díky Berbrovi v pohodě přečkal i sudí Petr Blažej, který v roce 2012 namol „mával“ v pohárovém utkání Olomouc-Ostrava. V neděli proti Davidu Nedvědovi obhajuje pozici předsedy OFS Kladno.

V lítém boji o střední Čechy kandidují za F-evoluci i známá jména: bývalý televizní komentátor Ondřej Lípa a někdejší gólman Daniel Zítka v Berouně, Josef Matějovský, bratr boleslavského kapitána, na Praze-východ.

Podle prvních signálů se zdá, že fotbal o změny stojí.

Kouzelník týdne: Josep Maria Bartomeu

Foto: Profimedia.cz

Josep Maria Bartomeu.

Volby nového prezidenta čekají i fotbalovou Barcelonu. Klub tone v šílených dluzích a o tom, že je situace opravdu mimořádná, svědčí i fakt, že dosud poslední prezident klubu Josep Maria Bartomeu strávil pondělní noc v policejní cele.

Čelí obvinění, že si za klubové peníze najal agenturu I3 Ventures, aby na sociálních sítích kydala špínu na jeho odpůrce, včetně Lionela Messiho. Mimochodem, jeho astronomická smlouva byla nedávno do všech detailů odhalena v listu El Mundo. Také už vás napadá, kdo se nejspíš o únik těch citlivých dat postaral?

Zásahy týdne

Proč Kozel neuspěl. Baník Ostrava vyměnil trenéra. V glosáři jsem zkusil ze širší perspektivy vysvětlit, proč Luboš Kozel pro „region razovity“ nejspíš nebyl zrovna vhodný typ.

I Polák „na barikádách“. Na změnách v českém fotbale se chce podílet i bývalý reprezentant Jan Polák. Rozebral to v rozhovoru s Jaromírem Bosákem.

Audit v NSA a dotace pro FAČR. Milan Hnilička má v rukou další osud fotbalové asociace. A přitom sám sedí na rozviklané židli.

Co trefili jinde

„Demokracie“ na Pardubicku. Dotace pro FAČR může hodně ovlivnit výklad volebních kouzel Pardubického krajského fotbalového svazu. Tady je o tom víc. (isport)

Hokejový sponzor se „vybarvil“. Jiří Kubíček, šéf firmy WSM, měl investory připravit o 2,25 miliardy korun. Šlo o významného hokejového sponzora. (Deník N)

MS 2030 v Anglii? Britský premiér Boris Johnson prozradil, že má v plánu vrátit fotbal opět „domů“. A uspořádat za 9 let fotbalové mistrovství světa. (The Sun)

Tweet týdne

Potřebujete doma vytvořit průlez pro kočku? Stačí si pozvat trenéra fotbalové Slavie Jindřicha Trpišovského a pořádně ho naštvat, tak jako jeho svěřenci v první půli utkání na Slovácku. Slavia se ale za díru omluvila, škodu zaplatila a na trávníku nakonec zvítězila.

Notičky už vám posíláme měsíc, takže nás zajímá, jak se vám líbí. Jaká témata vás chytnou nejvíc, nebo co byste navrhovali vylepšit. Jestli chcete, napište nám to na Twitter pod hashtagem #Noticky. A nebo na mail ludek.madl@sz.cz. Díky moc!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované