Hlavní obsah

Notičky: Co si kdy Vrba s Rosickým udělali a kolik berou ve Spartě

Foto: AC Sparta Praha

Nový trenér Sparty Pavel Vrba.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy spouští newsletter, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si druhé vydání Notiček – pokud se vám budou líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Ve středu večer představila svého nového trenéra Pavla Vrbu, odborníka, se kterým byl spojen vzestup Viktorie Plzeň, muže, co s oblibou opakuje, že srdce ho táhne především do Baníku Ostrava, kde s trénováním u mládeže začínal. A zároveň chlapíka, který Spartu leckdy kritizoval za její nekoncepčnost, která se projevuje častými výměnami trenérů. Proč tedy ve Spartě nyní zakotvil?

Zkusme si popsat jeho situaci. Koncem října skončil v bulharském Razgradu. Leckoho napadlo, zda se nevrátí do Plzně, kde to jeho následovníkovi Adriánu Guľovi moc nešlo. Jenže Vrbovy dříve idylické vztahy s plzeňským vedením se v průběhu jeho zatím poslední etapy ve Viktorii zjevně opravdu poškodily. Baník Ostrava vedený Lubošem Kozlem se zase koncem roku blýskl sérií šesti zápasů bez porážky, z nichž pět bylo vítězných, takže tady se také trenér neměnil.

Úspěšná Slavia svého kouče Jindřicha Trpišovského rozhodně nikým střídat nechce, a tak se počet adres, které v Česku mohou být pro Pavla Vrbu zajímavé, zúžil na jedinou, tu s logem AC Sparta Praha. Zbylo tak dilema, jestli využít její nabídky, nebo čekat na nějakou zahraniční.

Sparta už v minulosti lákala Vrbu několikrát, nejvážněji vypadala jednání v roce 2017. Ale Spartě tehdy přišlo jako dobrý nápad nabídnout Vrbovi jako základní příjem „jen“ půl milionu korun měsíčně, což odpovídalo jeho někdejšímu platu u české reprezentace. V ruské Machačkale si mezitím svou platovou „třídu“ vylepšil. A tak nejspíš čekal, že se Sparta předvede trochu víc. Nepředvedla, a tak tehdy Vrba vzal znovu Plzeň. Vzápětí „spořivá“ Sparta úplně převrátila strategii, když angažovala Andreu Stramaccioniho. A za tenhle nepovedený experiment spojený s Italovým košatým realizačním týmem a spoustou přestárlých zahraničních posil s extrémními platovými nároky vyhodila Sparta zbůhdarma z okna více než miliardu korun.

Insideři odhadují, že tentokrát se při jednáních s Vrbou musela Sparta přes kapsu praštit víc než před čtyřmi lety. Znalci poměrů na fotbalovém trhu by se vůbec nedivili, kdyby Vrba nyní nakráčel do Sparty za základní měsíční odměnu ve výši milion korun měsíčně. Pro srovnání: Jindřichu Trpišovskému se ve Slavii v létě vylepšovala smlouva z 900 000 korun na měsíční příjem 1,4 milionu. Jde o základní příjem bez prémií a bonusů, samozřejmě. Pokud by Pavel Vrba bral opravdu milion měsíčně, dorovnal by se tím podle všeho Tomáši Rosickému. Spekuluje se, že ten bral ve Spartě tuto sumu měsíčně jako hráč. A stejný plat mu zůstal i po přesunu do role sportovního ředitele.

Sparta se vůči uváděným sumám následně ohradila. Ředitel klubové komunikace Ondřej Kasík se vyjádřil, že plat obou pánů je výrazně nižší.

Přihlaste se k odběru Notiček Luďka Mádla a neujde vám žádné vydání:

Je veřejným tajemstvím, že Rosický i starší hráči typu Bořka Dočkala měli nyní jiného favorita, prosazovali jako nového kouče Michala Bílka. Snad i proto, že se zrovna Rosický a Dočkal s Vrbou úplně nemusí přinejmenším od Eura 2016, podle některých už i déle. Vyžadovaná kasárenská disciplína, se kterou na ně Vrba se svým „politrukem“ Dušanem Fitzelem na turnaji ve Francii vyrukovali, kombinovaná se sportovními neúspěchy, tam vykvasila až do nepříliš skrývané averze.

Hráče tehdy definitivně naštvala příhoda spojená s oslavou 100. reprezentačního startu Jaroslava Plašila v Tours. Vrba s ní souhlasil. Ale neplánovaně posunul trénink na odpoledne, takže z hotelu mohli hráči na oslavu vyrazit až po 21. hodině. A dostali nařízeno být už v půl dvanácté zase zpátky. U recepce stáli Vrba s Fitzelem a dívali se významně na hodinky. Chovali se k reprezentantům jak k malým dětem a to hráčům dost vadilo.

To je sice starý příběh, nicméně vztahová chemie na trase Rosický–Vrba nikdy nebyla úplně optimální. A nyní si Vrbu do Sparty jednoznačně prosadil majitel klubu Daniel Křetínský. Když teď tedy Rosický veřejně prezentuje, že Vrba byl jeho návrh, který majitel akceptoval, je třeba jeho vyjádření brát poněkud s rezervou… Sedět vedle nového trenéra a vyprávět, že vy jste ho nechtěl, to asi úplně nejde, uznejte.

Traduje se příběh, že kdysi dávno lanařil Pavla Vrbu do Slavie i její tehdejší vlastník Aleš Řebíček. Leč na obě smluvené schůzky dorazil údajně natolik podroušen, že takřka nebyl schopen komunikovat.

Se Spartou to teď ale Pavlu Vrbovi klaplo. A tak se množina mužů, kteří kdy vedli českou fotbalovou reprezentaci, a přitom nikdy neměli angažmá ve Spartě ani ve Slavii, zúžila na jediného muže, tedy na Karla Brücknera, olomouckého patriota, který v průběhu let všem svodům pražských „S“ dokázal odolat.

Původn text jsme zaktualizovali o vyjádření Sparty ohledně platů jejího trenéra a sportovního ředitele.

Kouzelník týdne: Lionel Messi

Foto: Magion149

Lionel Messi

Nikdo nepochybuje, že Lionel Messi patří k největším fotbalovým kouzelníkům všech dob. Však také tento sporý Argentinec zaznamenal nedávno svůj 650. gól v dresu Barcelony. Za ještě většího kouzelníka, než je on, lze ale nejspíš označit tajemnou osobu, která zařídila únik detailních informací o Messiho kontraktu s Barcelonou, který mu v průběhu uplynulých 4 let zajistil příjem 555 milionů eur, což je tedy s přehledem nejlukrativnější kontrakt s jedincem v dějinách sportu. Jistě nebude náhodou, že se v deníku El Mundo objevil tenhle únik krátce poté, co Barcelona zveřejnila výši svých dluhů přesahující miliardu eur. Smlouva s Messim je pro ni obrovskou zátěží. A její zveřejnění logicky vytváří na hráče tlak. Sleví v létě a zůstane? Nebo může podobné peníze dostat někde jinde? Katarským šejkům, jimž patří Paris SG, na nějakém tom stamilionu jistě nesejde, ale při dodržení pravidel Financial Fair Play si Messiho k Neymarovi a Mbappému pořídí leda stěží.

Zásahy týdne

Mourinho má starosti. Detailní pohled do kuchyně fotbalového Tottenhamu Hotspur, který se pod vedením portugalského kouče Josého Mourinha začal trápit, nabídl podcast Angličan.

Jak to bude s OH v Japonsku. Covid-19 posunul olympijské hry z loňska do letošního léta. O tom, zda se uskuteční a jak tato otázka rezonuje v Japonsku, debatovala s japanologem Janem Sýkorou „zahraničářka“ Daniela Kučerová.

Fanda měl jasno. Příchod Pavla Vrby na Letnou předpověděl seriál Fanda na Televizi Seznam už v předstihu. Však si to pusťte.

Co trefili jinde

Olympionici předbíhají. Představitelé Českého olympijského výboru sestavili seznam 450 sportovců, u kterých by výbor uvítal, kdyby byli s výhledem startu na OH koncem června proočkováni proti covidu-19. Podle všeho jde o utopii. (Deník N)

Turnaj v podezření. Královéhradecké krajské orgány prošetřují podezření, že se na dětském fotbalovém turnaji Ondrášovka Cup někdo nezákonně „napakoval“, a to za pomoci vykazování neexistujících nákladů. (isport.cz)

Pojišťovna se prohnula. Kvůli covidu-19 se sice loni hokejové MS ve Švýcarsku vůbec nekonalo, ale přesto vydělalo 13,4 milionu švýcarských franků. Turnaj byl dobře pojištěn. (Hockeyfans.ch)

Tweet týdne

Setkání dvou velkých kapitánů připomněl anglický fotbalový svaz při smutné události úmrtí kapitána Thomase Moora, stoletého chlapíka, který loni oslovil celou planetu, když s chodítkem stokrát obešel svou zahradu. A strhnul tak lidi k úspěšné sbírce na pomoc britskému zdravotnictví. Video zachytilo jeho setkání s dlouholetým kapitánem anglické fotbalové reprezentace Davidem Beckhamem.

Díky za zájem, snad vás ani toto vydání Notiček nezklamalo. Za týden se s vámi těším znovu na shledanou. Zachovejte nám přízeň!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované