Hlavní obsah

Notičky: Hašek hraje se Spartou o vše, Křetínský otáčí peníze do protisměru

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Oznámení vstupu Daniela Křetínského do akcionářské struktury West Ham United je na spadnutí.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Čtvrtek býcá tradičně dnem zasedání fotbalové disciplinární komise. Žhavým bodem jednání byl tentokrát i údajný rasismus slávistického asistenta. A v pondělí dojde na další očekávané jednání, ve kterém mezinárodní arbitráž posoudí kauzu Sparta versus Martin Hašek.

Traduje se, že nikdy nevynechá. Pokaždé, když projíždí třídou Milady Horákové, stáhne prý Pavel Řehák okýnko, aby si u stadionu Sparty mohl odplivnout. Svým antagonismem vůči staletému rivalovi se někdejší útočník Slavie, dnes jeden z asistentů trenéra Trpišovského, nikdy nijak zvlášť netajil. A u fanoušků mu to generuje popularitu.

Se svojí horkou antisparťanskou hlavou už se Pavel Řehák několikrát objevil i na disciplinárce, teď má ale na krku trochu jiné obvinění než obvykle. „Tenhle hloupý člověk mi řekl opice,“ napsal v neděli na instagram Jhon Mosquera, kolumbijský fotbalista Viktorie Plzeň. A Řeháka na přiložené fotografii zakroužkoval. „Doufám, že ho nepotkám samotného na ulici, protože bych mu rozbil obličej,“ dodal Mosquera. Jeho příspěvek zakrátko z Instagramu zmizel, údajně ho měla smazat sama aplikace, když indikovala zmínku o násilnosti.

Kauza tím ale ze světa nezmizela, Viktoria Plzeň v pondělí svému hráči oficiálně vyjádřila podporu. A poukázala na extrémně vulgární chování členů slávistického realizačního týmu v průběhu zápasu, který Slavia vyhrála 2:0 a Plzeň jej dohrávala bez tří vyloučených hráčů. Těsně před koncem duelu dostal červenou kartu i Jhon Mosquera a při odchodu do kabin si měl mimo jiné vyslechnout i Řehákovou rasistickou urážku. Slávistický asistent to odmítá.

Co je podstatné: Plzeňský kapitán do zápisu o utkání žádnou námitku ve smyslu údajného rasistického slovního útoku na spoluhráče neuvedl, přestože na to prý Mosquera podle klubového stanoviska upozornil v útrobách stadionu bezprostředně po utkání.

Je pozoruhodné, že k prošetření případu a postihu viníka vyzývá Viktoria Plzeň vedení pražské Slavie. A ta reaguje nabídkou zřízení společného týmu expertů a právníků. V obou klubech přitom velmi dobře vědí, že na vyšetřování takových podezření je tu disciplinární komise Ligové fotbalové asociace. Pokud si chce někdo paralelně rozjet interní vyšetřování, jistě může, ale v první řadě by se měla případem zabývat disciplinárka vedená Richardem Bačkem.

Newsletter Notičky Luďka Mádla se ve svém čtvrtečním vydání pokusil odhadnout, jak se komise o pár hodin později k případu postaví.

Spekuloval, že se s případem seznámí a na příští týden si předvolá její aktéry. Upozornil, že podstatné je, jak bude případné disciplinární šetření kvalifikovat. Nabízí se § 67 disciplinárního řádu: „Fyzická osoba, která se dopustí projevů hanobících příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvu pleti, sexuální orientaci, národnost, náboženství či politickou příslušnost, bude potrestána zákazem činnosti až na pět let, zákazem vstupu na stadion až na pět let, zákazem účasti na všech aktivitách spojených s činností FAČR až na pět let, fotbalově prospěšnou činností nebo peněžitou pokutou až do výše 100.000 Kč.“

Pokud by se rasistický podtext neprokázal, lze snad celou story posunout pod § 44, který definuje „pohoršující, urážlivé nebo ponižující chování“. Newsletter připustil i variantu, že když se obsah Mosquerova prohlášení nijak neprokáže, může příběh vyznít i do ztracena.

A právě tahle varianta se nakonec ukázala realitě nejbližší. „Disciplinární komise LFA zatím v tomto případu neshledala důvody pro zahájení disciplinárního řízení, nicméně šetření ze strany disciplinárn komise bude v tomto případu i nadále probíhat,“ informoval média Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace. Sdělení lze interpretovat zhruba takto: Do koše to zatím neházíme, ale důkazní materiál teď nemáme v ruce prakticky žádný.

Slavia by bezpochyby uvítala cokoli, co by ji po případu Kúdela nepropojilo s dalším trestem za rasismus. Škody na její společenské reputaci už by pak totiž byly opravdu zásadní a stěží napravitelné.

A teď sebekritické slovo do vlastních řad: V pondělním glosáři jsem při zmínce o tomto případu užil formulaci, která evokovala předpoklad, že se Pavel Řehák rasisticky zachoval. Ta formulace nebyla šťastná a patří se za ni omluvit.

Na závěr ještě jedno avízo. V pondělí čeká největší životní bitva Martina Haška, nyní fotbalistu druholigového tureckého Erzurumsporu. Ten dal v březnu 2020 ve Spartě výpověď, když se odkázal na šikanózní jednání klubu. Sparta označila výpověď za neoprávněnou a rozhodčí orgány Fotbalové asociace ČR jí ve dvoustupňovém řízení daly za pravdu. Určily, že Hašek je povinen zaplatit Spartě 800 000 eur, tolik totiž činila transferní částka, kterou byla za hráče ochotná zaplatit izraelská Haifa. Spartě pak orgány nařídily snížit výměru jedné z udělených pokut a vyplatit mu 150 000 korun.

To je ale jen kosmetická úprava částky, kterou by měl klubu uhradit Martin Hašek. Při dnešním kurzu odpovídá 800 000 eur v přepočtu sumě 20 436 000 korun.

To všechno se může potvrdit, přepsat nebo také škrtnout. Případ totiž v pondělí posoudí nejrenomovanější tribunál, který je k dispozici, tedy Mezinárodní sportovní arbitráž CAS se sídlem v Lausanne. „Jednání proběhne v pondělí formou online meetingu, účastnit se ho tímto způsobem bude i Martin. Trváme na tom, že důvody k vypovězení jeho smlouvy byla oprávněné,“ říká Markéta Vochoska Haindlová, která hráče zastupuje.

Verdikt CAS lze pak očekávat někdy v jarních měsících roku 2022.

Kouzelník týdne: Daniel Křetínský

Oficiální oznámení vstupu Daniela Křetínského do akcionářské struktury klubu West Ham United už by mělo být na spadnutí. Všechny nyní dostupné informace k chystané transakci jsme popsali zde.

Pro našince je svým způsobem zvláštní uvědomit si dvě odlišné roviny propojující teď slavný anglický klub s českým fotbalovým prostředím. Směrem Londýn-Praha putovaly nedávno řádově stamiliony korun za přestupy slávistů Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. A teď se obrazně řečeno směrem opačným přesunou řádově miliardy, které vygenerovalo Křetínského impérium sídlící v Pařížské ulici, kousek od Staroměstského náměstí.

Zásahy týdne

Proč ze šlágrů bolí oči. Zápas Slavie s Plzní se fotbalově nemohl líbit nikomu, po příčinách pátral glosář.

A co Katar, Davide? Na svědomí Davida Beckhama, ambasadora kontroverzního MS ve fotbale, apeloval Jaromír Bosák.

Conte je zpět. Pracoval už kdysi v Chelsea, teď se Antonio Conte vrací do Premier League coby trenér Tottenhamu Hotspur. Jeho profil nabízí Karel Tvaroh.

Tweet týdne

Dobrých zpráv není nikdy dost. A statistika, podle které pražská Sparta patří mezi nejúspěšnější klubové akademie co do produkce ligových fotbalistů, mezi ně dozajista patří.

Co trefili jinde

Ostře nejen o covidovém letu. Historky plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče ze zákulisí covidové aféry z letošních olympijských her se pánům z ČOV jistě nečtou dobře. (Bez frází)

Pelé slavil. Před týdnem Notičky nevyšly kvůli státnímu svátku. Tak si ještě s odstupem připomeňme narozeninový rozhovor s fotbalovým králem. (idnes)

Moyesova tisícovka. Skotský manažer David Moyes vedl své svěřence v kariéře už do tisícovky bitev. Teď ve West Hamu připravuje i českou trojici Souček, Coufal, Král. Jeho životní cesty byly leckdy spletité. (BBC)

Pandemie covidu se kolem nás opět stupňuje. Buďte prosím obezřetní. A pokud jste tak dosud neučinili, nechte se očkovat. Je to správná volba, o tom jsem přesvědčen.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované