Hlavní obsah

Notičky: Muži, co rozběsnili Berbra, sebevrah a superagentovo tajemství

Foto: Magion149

Mino Raiola v Evropě nabízí norský objev, útočníka Erlinga Haalanda.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Vzhůru na naši další společnou výpravu do zákulisí českého fotbalu! Dobře víte, že už nějaký čas probíhají fotbalové volby na jednotlivých okresech a že 3. června přijde na řadu velká valná hromada Fotbalové asociace ČR, jež zvolí nového předsedu. Dnes se ale zaměříme na mezičlánky mezi tím vším, konkrétně na to, kdo bude kandidovat v krajských fotbalových volbách.

Z podstaty věci tedy dnes půjde tak trochu o komentovaný „telefonní seznam“, ale snad vás alespoň některá z té záplavy jmen zaujmou. Já věřím, že určitě.

Zaskočit Berbra s Paulym? K nezaplacení

Na jižní Moravě už pozici předsedy kraje obhájil advokát Vladimír Kristýn, který na loňské valné hromadě FAČR patřil mezi strůjce zablokování návrhu rozšířit výkonný výbor FAČR o „povinnou ženu“. To zní sice progresivně, ale v tehdejších reáliích by to automaticky znamenalo nové křeslo pro Berbrovu manželku Dagmar Damkovou, jejíž dosavadní židle ve fotbalové vládě by se tak uvolňovala pro dalšího ortodoxního berbrovce z Čech.

Morava to v září celé blokla. A následná prudce naštvaná reakce Romana Berbra či generálního sekretáře Jana Paulyho budiž nejlepším vysvědčením jak pro jihomoravského lídra Vladimíra Kristýna, tak třeba i pro dalšího tehdejšího spiklence Radka Zimu, který v pátek z pozice dosavadního místopředsedy převzal vedení fotbalového Kraje Vysočina.

Na Olomouckém KFS už nově vládne Daniel Vitonský, místostarosta Hranic. Ve volbách neměl protikandidáta, předchozí struktura napojená na berbrovce Radka Běláka padla už v okresních volbách v Olomouci a další boj vzdala.

V pátek proběhly krajské volby i na KFS Hradec Králové, kde dosavadní předseda Václav Andrejs neměl protikandidáta a pozici obhájil.

Další krajské volby pak přijdou na řadu až 21. dubna. Na Pražském fotbalovém svazu bude pozici obhajovat viceprezident Sparty a šéf ligového fotbalu Dušan Svoboda. Pokud by se nějaký protikandidát našel, neměl by patrně proti Svobodovi mnoho šancí. Novinkou je kandidatura Jiřího Vrby, zástupce Slavie, do výkonného výboru PFS.

Do voleb jde olympionik i Uhrinův asistent

Na Plzeňsku léta osobně kraloval Roman Berbr. Tedy před tím, než byl zatčen mimo jiné za to, že s kamarády údajně vybrakoval krajskou pokladnu. Berbrovu plzeňskou židli zkusí obsadit jeho věrný podruh Martin Drobný, jeden ze strůjců policií vyšetřované akce Dezinfekce. Opoziční F-evoluce proti Drobnému postaví vyzyvatele, trenéra Aleše Jindru, který například coby asistent působil s Dušanem Uhrinem mladším úspěšně v rumunské Kluži.

Na 22. dubna jsou naplánovány volby v Moravskoslezském kraji, kde patrně obhájí pozici flexibilní Karel Kula, hráčská legenda Baníku, a také v Ústeckém kraji, který by měl nadále vést Martin Hrdlička, pro změnu syn legendárního ředitele FK Teplice. O moc se tu ale musí dělit s konzervativním křídlem, jehož protagonistou bude krajský místopředseda Jan Richter, manažer hnutí ANO. Velký boj se čeká na Pardubicku. René Živný, někdejší olympionik v bikrosu, tu vyzve superberbrovce jménem Michal Blaschke.

V jižních Čechách se tamní dosavadní šéf Jan Jílek tváří, že stál v berbrovském táboře tak trochu mimo Náčelníkovu hlavní přízeň, ale opozice mu to moc nevěří. Spíš má zatím problém vybrat mezi sebou vyzyvatele, na kterém by se shodla.

Krondl, Pelta... A co korunní princ?

Na Zlínsku se současný šéf Pavel Brímus utká s Vlastimírem Hrubčíkem, kterému budiž připsáno ke cti, že se v dobách nejtemnějších pokoušel o odvolání Dagmar Damkové z vedení komise rozhodčích. A Berbr mu tehdy vzkázal, že s takovou to Hrubčík dotáhne leda k sebevraždě.

V Karlových Varech se schyluje k souboji někdejšího rozhodčího mezinárodní extratřídy Václava Krondla, kterého Berbr nenávistně vyškrtl z listiny delegátů UEFA, s představitelem starých struktur, kterým nejspíš bude Tomáš Provazník, šéf klubu ze Sokolova. Sám tedy říká, že se mezi berbrovce nepočítá a snažil se vždy vyjít se všemi.

Na Liberecku těžko vyhraje někdo jiný než Miroslav Pelta. A zbývá Středočeský kraj. Zdejší dosavadní boss Miroslav Liba, Berbrův korunní princ, už přiznal, že pozici obhajovat nebude. Po sérii okresních neúspěchů jeho tábora je podle všeho natolik zdrcen, že za sebe do voleb pošle někoho jiného. Ani opoziční F-evoluce tu ještě nevybrala svého kandidáta na krajského předsedu. Populární trenér Antonín Barák se k tomu nejspíš přemluvit nenechá, měl byl ale kandidovat alespoň do výkonného výboru krajského svazu.

Text jsme oproti původní čtvrteční verzi, šířené formou newsletteru, aktualizovali o výsledky pátečních valných hromad a potvrzení faktu, že Miroslav Liba ve středních Čechách svou pozici nebude obhajovat. Navíc také o vyjádření Tomáše Provazníka.

Kouzelník týdne: Mino Raiola

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový agent Mino Raiola.

Fotbalovým agentům mnozí nemůžou přijít na jméno a Minovi Raiolovi obzvlášť. Jenže asi nebude náhodné, že se právě portfolio jeho agentury blýská tolika hvězdami. Zlatan Ibrahimović má jistě už to nejlepší za sebou, ale Paul Pogba je v nejlepších letech a Matthijs de Ligt či Erling Haaland mají před sebou bezpochyby skvostnou budoucnost.

Proč jsou u Raioly? Protože pro své hráče umí u klubů vydupat opravdu mimořádně dobré podmínky. Kde jiní končí, tam on se svými požadavky pro hráče teprve začíná. A že přitom nezapomene ani na sebe a svoji provizi, to už je další věc. Tvrdou vyjednávací pozici si může dovolit, protože jeho „zboží“ je opravdu luxusní a extrémně žádané.

Zájem velkoklubů teď přitahuje především 20letý norský zázrak Erling Haaland, který snad střílí góly, i když spí. A přestože ho teď Borussia Dortmund odmítá prodat levněji než za 150 milionů eur a za rok půjde podle smluvní klauzule jeho cena na polovic, už teď Raiola s Haalandovým otcem objíždějí evropské velkokluby a vedou předběžná jednání. Po cestách do Madridu a Barcelony zamíří bezpochyby i do Anglie.

Ať už bude finální destinace tohoto přestupu jakákoli, Haalandův transfer bude každopádně trhákem léta. A když ne toho letošního, tak za rok určitě.

Zásahy týdne

Jako otec Williams. Hitem týdne byl čtvrteční duel Slavie na stadionu Arsenalu. Pořád se mě všichni ptají, komu fandím, zda českému zástupci, nebo svému oblíbenému londýnskému klubu. V glosáři jsem naznačil, že se k tomu zkusím postavit asi jako Richard Williams, když proti sobě hrály jeho dcery Venus se Serenou…

Trpišovský maže rozdíly. Faktorem, který posunul výkonnost i sebevědomí slávistů až do úrovně konkurenceschopné evropským velkoklubům, je trenér Jindřich Trpišovský. Nejen to důkladně rozebral podcast Angličan.

S Černým o Kolářovi. A do třetice zápas Arsenal–Slavia. Tentokrát očima trenéra brankářů Radka Černého, který Jiřímu Hoškovi hodně prozradil o předzápasové situaci kolem Ondřeje Koláře, gólmana, který v minulém pohárovém kole v Glasgow utrpěl zranění hlavy.

Tweet týdne

Navýsost dramaticky se před svou závěrečnou fází vyvíjí španělská fotbalová La Liga. Prvnímu týmu Atlétika Madrid, který vede trenér Diego Simeone, už jdou obrazně řečeno po krku „velká zvířata“, tedy Real Madrid a Barcelona. A tenhle tweet to zobrazil vtipnou koláží z Jurského parku.

Co trefili jinde

Jak na rozjezd sportu. Bez sprch a s častými testy chtěl Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, znovu rozjet amatérský sport hned po ukončení nouzového stavu. Na doladění svého plánu si ale bude muset počkat, až se ve svém úřadě rozkouká nový ministr zdravotnictví. (Deník N)

Svědectví o Berbrovi. Jen málokterý sudí je ochoten naplno hovořit o tom, co osobně zažil pod nadvládou Romana Berbra. Arnošt Hytych o pokřiveném systému postupů a sestupů sudích mezi soutěžemi nebo o obálkách s bankovkami promluvil bez obalu. (isport,cz)

Na fotbal přes psychiku a regulaci emocí. Arne Friedrich odehrál spoustu zápasů v bundeslize i německé reprezentaci. Působil ale i v americké MLS. A právě v USA „načichl“ teoriemi a metodami, jak pracovat s psychikou sportovců. Rozhovořil se o tom, jak se je teď snaží aplikovat v roli sportovního ředitele klubu Hertha Berlín. (The Guardian)

Fotbalový rychlík se teď řítí vpřed šílenou rychlostí, už v neděli nás čeká očekávané derby mezi Slavií a Spartou. Užijeme si ho sice opět jen u televize, ale snad už se blýská na lepší časy a na podzim se snad i české stadiony opět zalidní. Tak se zatím opatrujte!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované