Hlavní obsah

Notičky: Nejdřív vlastnili Čedok, teď mají vysílací práva na Ligu mistrů

Foto: Magion149

Ministr Arenberger experimentuje s regulací sportovišť.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes nahlédneme do tajemných komnat, v nichž se obchoduje s televizními právy na evropské fotbalové poháry. UEFA je prodává vždy na tříleté období, takže dnes se budeme bavit o tom, kdo bude v Česku vysílat poháry v letech 2021–2024.

Připomeňme si aktuální rozložení práv: Ligu mistrů vysílá O2 TV Sport, večerní sestřihy Česká televize. Ta vysílá i Evropskou ligu, o kterou se dělí s Nova Sport. Tenhle „rozhoz“ skončí 29. května, kdy O2 Sport TV i ČT odvysílají finálový zápas Ligy mistrů z Istanbulu.

Už proběhl tendr na další tříleté období a oficiálně jeho výsledky dosud známy nejsou. Tedy až na jednu již odhalenou tajenku. Ale i kolem těch ostatních se mi z rozhovorů s insidery, kteří si přáli zůstat v anonymitě, přeci jen už teď podařilo leccos vyzvědět.

Když necháme stranou Superpohár, nabídne UEFA od podzimu celkem 3 soutěže: Ligu mistrů, Evropskou ligu a nově Evropskou konferenční ligu.

Evropská liga na České televizi

Začněme tím jednodušším: Evropská liga a Evropská konferenční liga se budou hrát vždy ve čtvrtek a co se týče televizních práv, prodává je UEFA v jednom balíku. Krátce poté, co jsme to v Notičkách ve čtvrtek předpověděli, potvrdila Česká televize oficiální cestou, že v tomto balíku (EL + EKL) získala vysílací práva první volby.

To znamená, že si ČT z každého hracího dne může jako první vybrat ten nejatraktivnější zápas. S kým se bude veřejnoprávní televize o vysílání Evropské a Evropské konferenční ligy dělit, dosud není jasné. Ale spekuluje se o kanálech Sport 1 a Sport 2.

A teď pojďme na Ligu mistrů. Tady se prodávají zvlášť úterní zápasy, středeční zápasy a vyřazovací část. Jisté je, že buď všechny, nebo přinejmenším významnou část z těchto segmentů získala pro vysílání na českém území turecká společnost, která patří pod Saran Holding. Není jisté, zda získala všechno, nebo má některý ze segmentů pod kontrolou O2 TV Sport. Pravděpodobnější je varianta, že klan bratří Saranových získal Ligu mistrů pro Českou republiku kompletně. Teď je ovšem otázkou, jak tu s ní naloží.

Vítejte ve světě Saran Holding

Lídr klanu Sadettin Saran se narodil v USA, vystudoval univerzitu v Kentucky a pak přesídlil do země svých předků, tedy do Turecka. V první řadě obchoduje se zbraněmi, ale jeden čas působil i coby manažer fotbalového klubu Fenerbahce a zvažoval, zda nekoupit Borussii Dortmund. Podniká i v mediálním průmyslu, vlastní rozhlasové a televizní stanice, v první řadě S Sport.

Jeho bratr Michael Saran propojoval rodinný byznys s americkou investiční skupinou Odien. V prosinci 2007 koupili za 1,4 miliardy korun českou cestovní kancelář Čedok. Už ji ale nevlastní, odprodali ji v srpnu 2016 polské společnosti Itaka.

Nicméně právě Michael Saran zůstává spojkou rodinného klanu směrem k českému území. A je vysvětlením otazníku, proč si Saran Holding pořídil vysílací práva pro Ligu mistrů vedle Turecka a dalších zemí zrovna také pro Českou republiku.

A teď s nimi může udělat dvě věci. Buď si narychlo zřídit vlastní televizní stanici, ze které by zápasy od podzimu letošního roku vysílal, anebo je přeprodat jiným subjektům.

Na O2 TV Sport bijí na poplach

Znalci zákulisí poukazují na to, že zřídit si takhle narychlo nový vlastní kanál není po technické stránce úplně legrace. A hlavně že žádnou aktivitu v tomto směru v Česku dosud nezaregistrovali.

Tím pádem se jako pravděpodobnější možnost jeví, že Saranové zkusí práva na českém trhu ještě přeprodat, nebo rozdělit na sublicence.

První ve frontě by v takovém případě dozajista stála O2 TV Sport, která Ligu mistrů vysílá nyní. Její ředitel Marek Kindernay ale nechce k jednáním o Lize mistrů prozradit ani ň. „Jednání probíhají,“ říká pouze.

Nicméně jisté je, že O2 TV Sport cestu, jak se k přenosům z Ligy mistrů dostat, opět hledá. Česká televize znovu stojí o to, aby mohla vysílat alespoň večerní sestřihy. Jak se věci vyvinou, je ještě ve hvězdách, jednání jsou zjevně v plném proudu.

A to se pomalu blíží další klíčová událost sportovně-televizního byznysu. V řádu měsíců by měl proběhnout tendr na vysílací práva pro anglickou Premier League na sezony 2022–2025.

Kouzelník týdne: Petr Arenberger

Foto: vláda.cz

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Chcete sportovat? Jasně, ale jen venku. A nesmí vás být víc než dvacet. Tak ne, nejvýš dva. No tak dobře, tak šest dvojic, co budou od sebe vzdáleny alespoň 10 metrů.

Sledovali jste právě myšlenkové pochody, jež se v průběhu několika málo dní prohnaly hlavou a komunikačními kanály Petra Arenbergera, nového ministra zdravotnictví, jehož prioritou je prý přitom přehledná a srozumitelná komunikace. Ještě se tedy asi máme na co těšit.

A ještě douška k minulému kouzelníkovi, kterým byl superagent Mino Raiola. Popsali jsme tu, kterak připravuje transfer Erlinga Haalanda, a načrtli, v čem asi tkví tajemství jeho úspěchu. Raiolův český spolupracovník Jiří Müller mu tenhle textík poslal a přeložil. „A Mino říkal, jo, to je pravda!“ Jak vidíte, Notičky jsou newsletterem vpravdě světovým!

Zásahy týdne

Stopy vedou do Chrudimi. Jak prozradily odposlechy, byl šéf chrudimského klubu Tomáš Linhart s Romanem Berbrem i Romanem Rogozem jedna ruka. Podezřelé věty, třeba o tom, že jeho hráči vědí, která bije, ale člen ligového výboru LFA odmítá vysvětlit.

Vaclíkovy plány. Brankáři české reprezentace Tomáši Vaclíkovi končí v Seville smlouva. Co plánuje dál, prozradil Jaromíru Bosákovi.

Hnilička rozdělil miliony. Kolik milionů od státu dostal na činnost v roce 2021 fotbal, hokej, tenis a další sporty? Najdete to v naší grafice.

Bod není hra, nebo ano? Odpověď na tuhle otázku může Synot Tip přijít na 10 milionů korun. Sázkařskou kauzu odhalil Jakub Štos.

Trest za rasismus s nežádoucím efektem. Kauzu týdne spojenou s potrestáním slávisty Ondřeje Kúdely okomentoval Jiří Hošek.

Tweet týdne

Na začátku všeho byl přenos České televize z utkání Pardubice-Slovácko (3:1) a v něm pohyblivé obrázky, které zachytil tento tweet. Pán s čapkou na tribuně předává pánovi v bundě s logem Slovácka čímsi naplněnou bílou obálku. V českých zeměpisných šířkách samozřejmě každého hned napadne: Úplatek!

Realita byla podle všeho prozaičtější. Jeden z obchodních partnerů klubu si přinesl v obálce sběratelské kartičky a požádal činovníky Slovácka, aby mu je hráči podepsali. Lepší virální reklamu na tyhle nové kartičky si Ligová fotbalová asociace opravdu nemohla přát!

Co trefili jinde

Táta bezdomovec, máma na drogách. Ligový fotbalista Antonín Fantiš odvyprávěl svůj mimořádný životní příběh, který si opravdu musíte přečíst. (Bez frází)

Na dně Orlíku je místa dost. Dělat předsedu na fotbalovém okrese a být ve válce s Romanem Berbrem je mnohem dramatičtější záležitost, než byste čekali. A to boj Jiřího Trněného ještě zdaleka neskončil. (Aktuálně)

Příběh vizionáře. Čísla na dresech hráčů, umělé osvětlení na stadionu, rozhlasové reportáže z fotbalu. Samozřejmosti? Ne vždycky. Tohle všechno vymyslel Herbert Chapman, génius, který změnil nejen Arsenal, ale celý fotbal. (idnes)

Jak dopadne klání současného Arsenalu s pražskou Slavií, se dozvíme už večer. Co bude v příštích Notičkách, to budu muset teprve vymyslet. Tak snad se vám trefím do noty, opatrujte se!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované