Hlavní obsah

Notičky: Peltovi zmrzl úsměv a Hamáček se po volbách vrhnul na sport

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Státní zástupce Trčka požaduje pro Miroslava Peltu vysoký trest.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Dnes se spolu zkusíme vydat po stopách jedné personální změny, která nejspíš běžného fanouška nijak zvlášť neoslovila, zato v zákulisí českého sportu vyvolala až překvapivě hlasitou odezvu.

Pozdvižení odstartovala pondělní zpráva, že ministr vnitra Jan Hamáček odvolal Jiřího Berana z pozice ředitele sportovního centra Olymp, které právě pod „vnitro“ organizačně a rozpočtově spadá. Taková resortní centra, sloužící k přípravě významné části olympioniků a dalších špičkových reprezentantů, najdeme v republice celkem tři. Vedle Olympu je tu i Dukla, která tradičně patří pod Ministerstvo obrany, a trojlístek doplňuje centrum vysokoškolské.

Vedle toho, že centra zabezpečují sportovcům potřebnou infrastrukturu, jsou pro olympioniky v mnoha případech i zdrojem jejich základního příjmu. Například rychlobruslařka Martina Sáblíková nebo biatlonové hvězdy Michal Krčmář s Markétou Davidovou jsou v Olympu zaměstnáni. Tak jako mnozí další.

Sportovci v centrech využívají stadionů, tělocvičen, posiloven, rehabilitačních linek, zdravotního zabezpečení a podobně. Olymp či Dukla proto ve struktuře českého sportu tvoří velmi důležité jednotky. A na jakýkoli náznak jejich destabilizace reagují olympionici velmi citlivě.

Není to tak dávno, co se na Julisce hvězdy typu Barbory Špotákové zasazovaly, aby byl Jaroslavu Priščákovi, dlouholetému náčelníkovi Dukly, odložen odchod do výslužby, vyžadovaný předpisy kvůli věku.

„Přece to nemůžete udělat teď před OH v Tokiu,“ volalo se tehdy. „Vždyť už za 115 dní začínají ZOH v Pekingu,“ volá se pro změnu nyní. Skloňují se obavy z možného narušení přípravy reprezentantů.

„Nerozumíme tomu, proč dva dny po sněmovních volbách dochází k tomuto nečekanému kroku. A proto podporujeme stanovisko Svazu lyžařů ČR,“ souhlasil s kolegy Jiří Hamza, šéf českého biatlonu. Podobný text zveřejnil i Český olympijský výbor.

Litanie linoucí se unisono ze sportovního prostředí, podpořené nově i petiční akcí, ovšem tentokrát sluchu nenacházejí. Novým šéfem Olympu už byl jmenován Pavel Kubeš.

Sportovce vedle povolebního načasování zaskočila zejména nečekanost Hamáčkova personálního kroku. „V pondělí jsem přišel do práce a pan náměstek mi sdělil, že jsem ze své funkce odvolán. Byl to pro mě blesk z čistého nebe. Navíc nebyl uveden ani žádný důvod mého odvolání,“ nechápe Jiří Beran.

Bývalý lyžař v minulosti pracoval v manažerských funkcích v horských střediscích ČSTV (nyní ČUS), posléze nymburského centra. Jeho nástupce Pavel Kubeš zkušenostmi podobného ražení nedisponuje, znám byl dosud coby rozhodčí závodů na ploché dráze.

Notičky zjistily, že se soukolí výměny Beran-Kubeš roztočilo už před šesti týdny. Po uvedenou dobu se pak čekalo, než úřad vyhodnotí Kubešovo lustrační osvědčení jako negativní. Pak teprve bylo možné „převrat“ provést.

Jeho příčinu, po které jsme se na vnitru také pídili, však ministerstvo nekonkretizovalo. Mluvčí toliko zmínila, že šlo o ministrův dlouhodobý plán.

Představitelé českého sportu uvedli v debatách vedených na jejich přání mimo záznam několik variant, které se mohou i prolínat.

První upozorňuje, že Jiří Beran začal v Olympu pracovat v éře, kdy vnitro vedl Milan Chovanec. Vnitrostranická řevnivost v ČSSD poslala Chovance a Hamáčka do znepřátelených táborů. A po svém nástupu do ministerské funkce začal Hamáček v úřadu „Chovancovy“ lidi zhusta vyměňovat. „Poslední kulka tohoto boje vyšla na Berana,“ padlo v kuloárech.

Jimi se také šíří teorie, že prý Beranův pád zosnovali šéf Autoklubu Jan Šťovíček s ministerským náměstkem Michalem Haškem, a to prý kvůli chystaným prodejům pozemků u plochodrážního areálu Na Markétě na Praze 6. Ty by prý Beran nepovolil, a tak musel z cesty. Jde však nejspíš o fámu. Mluvčí ministerstva Hana Malá kategoricky odmítla, že by se o majetkoprávních změnách u těchto pozemků jakkoli uvažovalo.

Myšlenky rozvoje areálu však směřují tam, kde se nachází poslední nabízené polokonspirační vysvětlení. Nikoli ve Stromovce, ale nakonec hned vedle plochodrážní Markéty má brzy vyrůst gymnastická hala Věry Čáslavské. Posléze snad i bazén a skateboardová dráha. V několika etapách se tu podle plánů může prostavět 1,5-2 miliardy korun. A tady už asi mohlo někoho napadnout, že bude výhodnější, když na to bude mít vliv jemu spřízněnější osoba. I to je ovšem samozřejmě pouze dohad.

Kouzelník týdne: Ondřej Trčka

Kauzu údajných manipulací se státními dotacemi pro sport sleduje veřejnost velmi pozorně. Hlavním magnetem zájmu je tu Miroslav Pelta, vyhlášený šíbr, který z pozice předsedy fotbalové asociace využíval svého vlivu na ministerskou náměstkyni Simonu Kratochvílovou. A v bytě na pražském Senovážném náměstí spolu vedle jiných činností osobnějšího rázu hojně debatovali také o tom, které subjekty by od ministerstva dotaci měly obdržet a které ne.

Sumy rozpočítávali tak, jako by o nich právě rozhodovali, aniž by však k tomu byli kompetentní. A protože v bytě všechno nahrávaly policejní štěnice, lítají teď ti dva ve velkém průšvihu a několik dalších úředníků a funkcionářů s nimi.

Rozsudek Městského soudu v Praze se v této kauze blíží, v tomto týdnu už probíhají tzv. závěrečné řeči. Tu svou přednesl i státní zástupce Ondřej Trčka, který v ní pro Kratochvílovou navrhl 10 let žaláře, pro Peltu jen o rok méně. Navrhované vysoké sazby trestů odnětí svobody doplnil „střelec“ Trčka i mnohamilionovými pokutami, nijak nešetřil ani další obžalované (více zde). V dimenzích, jež Trčka navrhuje, se dosud v ČR tresty za kouzla s veřejnými prostředky nepohybovaly. O tom, zda se to změní, či ne, ovšem rozhodne až rozsudek soudkyně Lenky Cihlářové. A pak další očekávatelné pokračování kauzy v odvolacím řízení.

Miroslavu Peltovi, přezdívanému Velkej čáp, muselo být nejspíš ve chvíli, kdy uslyšel, co mu hrozí, hodně ouzko. Jindy hovorný chlapík to následně neokomentoval ani slabikou. Zaraženě mlčel.

Zásahy týdne

Kolik si vydělá reprezentant? Spočítali jsme, že členové českého národního týmu fotbalistů inkasovali za úspěchy v kvalifikaci i v závěrečném turnaji Euro 2020 v úhrnu částku 194 milionů korun. Rozdělili se o ně hráči, trenéři a členové realizačního týmu.

Černošek s metálem. Mezi osobnostmi, jež budou 28. října oceněny státním vyznamenáním, by měl figurovat i sportovní boss Miroslav Černošek. Popsali jsme jeho nekonvenční životní příběh.

Co vyvolají saúdské peníze? Královská rodina ze Saúdské Arábie nově participuje na vlastnickém podílu v Newcastlu United. Finanční možnosti klubu to dramaticky změní. A tím i poměry v celé lize. Řešil to nový díl podcastu Angličan.

Proč se na reprezentaci nedá dívat. V glosáři jsme hledali příčiny uvadnutí herního projevu českých fotbalistů v kvalifikaci o MS.

Neohnula záda. Velkou pardubickou vyhrála v celé její dlouhé slavné historii až dosud jediná žena. Pohnutý životní příběh Laty Brandisové odvyprávěl Michal Komárek.

Tweet týdne

Trenér Hrouzek je zpátky a s ním i spousta neskutečných fórů další řady seriálu Lajna. Nové díly vždy v pondělí na Televizi Seznam. Nezapomeňte!

Co trefili jinde

Voráček estébáky nešetřil. Sportovci se politice či celospolečenským tématům mnohdy raději v rozhovorech vyhýbají. Hokejista Jakub Voráček nikoli. Před volbami formuloval svá stanoviska o premiéru Andreji Babišovi naprosto jasně. (isport)

Česko, země rasistická? Vynikající komentář Josefa Boušky nejen o tom, že kauzy s rasistickým podtextem výrazně mění pohled západního světa na českou společnost. Nikoli k lepšímu. (Aktuálně)

Co bude s agenturou. Výsledek voleb přenastaví mocenské poměry v zemi. Jak se to odrazí v Národní sportovní agentuře? Odpovídal Jakub Janda, aspirant na jejího příštího šéfa. (Deník N)

Volby jsou za námi, sláva. Tak se naše myšlenky mohou zase zklidnit na fotbale, na hokeji, nebo třeba při procházce po lese. Ale termoska s horkým čajem už se začne hodit.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované