Hlavní obsah

Notičky: Poborský prý není kandidátem starých struktur, jenže jiné nemá

Foto: Magion149

Rosický si nechává utéct Plavšiče.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Je tu čtvrtek a s ním náš další společný výlet do sportovního zákulisí. A zrovna dnes je vhodná chvíle věnovat se blížící se volbě nového vedení Fotbalové asociace ČR.

V 15 hodin, tedy ve stejnou chvíli, kdy dostanete do svých mailových schránek tento newsletter, vyprší i lhůta pro podávání přihlášek a kandidatur do voleb. FAČR je v plné šíři zveřejní buď dnes večer, nebo nejpozději zítra ráno. A až celý ten přehled uvidíme, budeme zase o něco moudřejší.

Nicméně už teď je prakticky jasné, že kandidáti na předsedu budou tři: Karel Poborský, Petr Fousek a Vladimír Šmicer. A čtvrtý potenciální kandidát, který vstup do této velké hry zvažoval, tedy David Trunda, bývalý generální ředitel Slavie, nakonec zůstane stranou. „Návrh s nabídkou mé možné kandidatury ke mně dorazil. Vážím si toho, ale kandidovat určitě nebudu,“ napsal mi Trunda. S tím, že se nyní věnuje především tenisovým projektům, v první řadě červencovému turnaji WTA. A tyto jeho aktivity vnímá jako neslučitelné s jeho případnou fotbalovou kandidaturou.

Velkou mediální tour teď absolvuje především Karel Poborský. A z toho, co kde vypráví, mi vyznívá, že současný český fotbal trápí v zásadě jediné, a to jsem já, protože prý o něm lživě prohlašuju, že je kandidátem starých struktur. Jinak je podle Karla Poborského na FAČR všechno bezva, príma a je potřeba to podpořit a rozvíjet.

Já se s Karlem nechci přít, nevím, jaké struktury si myslí, že reprezentuje, to bohužel zatím nikde nevysvětlil. Podle mě je třeba vycházet z volebního modelu z roku 2017, kdy česká komora, organizovaná především svým lídrem Romanem Berbrem, tlačila na předsedu Martina Malíka, zatímco ta moravská Petra Fouska.

Ano, od té doby se leccos změnilo, v první řadě v souvislosti s trestním stíháním Romana Berbra, který tak ztratil funkce a vliv. Ale struktura po něm zůstala. A tato struktura se na úrovni okresů a krajů utkala v Čechách s kandidáty Šmicerovy F-evoluce. Někde vyhrál ten, jinde onen. Ale to, co je v regionech „nefevoluční“, to jde po mém soudu nyní za Karlem Poborským, podobně jako hlasy z ČFL a českých divizí.

Chápu, že se to marketingově úplně nehodí, když o vás nějaký Mádl napíše, že jste kandidátem starých struktur, ale ony tady prostě žádné jiné struktury nejsou. Tahle struktura stará, směřující za Poborským, nová f-evoluční, spojená se Šmicerem. A Fouskova Morava.

Uvítám příležitost vysvětlit si s Karlem Poborským všechny věci napřímo, v obsáhlém rozhovoru, pokud mi ho tedy někdy poskytne. Žádost o něj jsem jeho volebnímu štábu poslal v pondělí 3. května, zatím bez odpovědi. Ale třeba jsem se ještě nedostal na řadu.

Pokud se tak stane, bude to příležitost vyjasnit si například, co je to berbrovská struktura. Jak se totiž Karel Poborský vyjádřil v Interview ČT24, tak berbrovské jádro už podle něj na Strahově rozstřeleno bylo, tím, že skončil Roman Berbr. „No tak on byl jakási hlava a ta měla na sebe navázané další lidi, kteří ten management v podstatě ovládali. A to si troufám říct, že je rozstřeleno,“ pravil Karel Poborský. Opravdu by mě zajímalo, jak to myslí, protože do této chvíle zmizeli z vedení českého fotbalu jen Roman Berbr a jeho manželka Dagmar Damková.

Ano, na „politické“ úrovni se stáhli nebo prohráli regionální volby Miroslav Liba, Rostislav Votík či Michal Blaschke. Ale management FAČR jede vesele dál. Karel Poborský se sice vyhranil proti současnému předsedovi Martinu Malíkovi, ale nemá nejmenší problém s generálním sekretářem Janem Paulym, s finančním ředitelem Liborem Kabelkou nebo s právníkem Janem Legem.

Tohle je postberbrovská struktura, kterou proreformní kandidáti Petr Fousek a Vladimír Šmicer chtějí rozbít. Zatímco Karel Poborský nikoli. Kudy Karel chodí, tudy označuje (mé) formulace, že je kandidátem současného strahovského vedení, za lživé, v praxi je ale právě on jedinou zárukou tohoto vedení, že by ho ponechal ve funkcích. Takže ať si to každý přebere, jak chce.

Kouzelník týdne: Tomáš Rosický

Mnozí fanoušci Sparty jsou rozčarováni z toho, jak nešťastně podle nich dopadla kouzla Tomáše Rosického, sportovního ředitele Sparty, v souvislosti se Srdjanem Plavšičem. Sám se srbským křídelníkem po blížícím se letním vypršení jeho kontraktu v dalších sparťanských plánech zjevně příliš nepočítal. Až když o Plavšičovo setrvání projevil zájem nový trenér Pavel Vrba, nabídl Rosický srbskému hráči kontrakt s výrazně nižším finančním plněním než dosud.

Šrapnel do toho všeho hodila informace, že nové angažmá nabídla Plavšičovi i konkurenční Slavia. Sparta tedy ještě v lehké panice ve své nabídce něco přihodila, ale už to bylo bezpředmětné. Plavšičův agent Igor Gluščevič Spartě oznámil, že jeho klient kontrakt na Letné neprodlouží. Všeobecně se očekává, že v létě nastoupí ve Slavii, která ho získá zdarma jako volného hráče. O to štědřejší může proto být ohledně Srbových platových podmínek.

Kdo v téhle hře vyhrál nebo prohrál, se pak uvidí po případné první Plavšičově slávistické sezoně, až bude jasné, zda do koncepce trenéra Trpišovského opravdu zapadne a zda se tak jeho příchod Slavii opravdu vyplatí.

Tweet týdne

Co se týče PR a práce se sociálními sítěmi, je na tom Sparta špičkově, leckdy lépe než na trávníku. Důkazem toho budiž i tahle „přihláška“. Adam Hložek v ročníku kvůli zranění absentoval ve spoustě zápasů, přesto má s 11 trefami lídra tabulky střelců Jana Kuchtu s jeho 14 góly relativně na dohled. Oba mají k dispozici ještě 3 zápasy, aby další branky přidali.

Zásahy týdne

Viktoria Plzeň na křižovatce. Glosář přinesl analýzu situace západočeského klubu v momentu, kdy se rozhodl vyměnit trenéra.

Hledá se nejlepší kouč. Tentokrát se osádka podcastu Angličan věnovala zevrubně přínosu manažerů, potažmo trenérů jednotlivým týmům Premier League.

Jablonec útočí. Severočeský klub je i v závěru ligy žhavým aspirantem pozice vicemistra a kvalifikace Ligy mistrů. Nejen o tom si s útočníkem Martinem Doležalem povídal Jaromír Bosák.

Co trefili jinde

Karel se diví. Z pestré nabídky rozhovorů s Karlem Poborským vyberme třeba tento. (Sport,cz)

Legenda vzpomíná. Příběh Luďka Mikloška, jednoho z prvních českých dobyvatelů anglických fotbalových břehů. (Bez frází)

Nedostižný zlatý hattrick. Nad tím, proč zlaté časy českého hokeje skončily, se zamýšlel Milan Antoš. (Aktuálně)

Předpověď počasí je trochu uplakaná. Pár fanoušků už sice do hledišť ligových stadionů smí, ale i u televize si snad zbytek téhle covidové sezony ještě užijeme. A ta příští už snad bude normální. Věřme tomu. A za týden jsme tu s Notičkami zas.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované