Hlavní obsah

Notičky: Práva na špičkové ligy koupila turecká skupina. Kde je odvysílá?

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Stále není jasno, kde se budou vysílat prestižní fotbalové ligy.

Reklama

aktualizováno •

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Hlásím, že dovolená je za mnou, takže se Notičky vracejí na scénu. A navzdory probíhajícímu olympijskému šílenství budou dnes zase hlavně o fotbale.

To proto, že každý, koho alespoň trochu zajímá fotbal na mezinárodní úrovni, už je pěkně nervózní. Já ostatně také. Pořád totiž nevíme, kde bude v nadcházející sezoně možné sledovat zápasy Ligy mistrů nebo řady předních evropských ligových soutěží, které přitom startují už v půli srpna. A tak jsem zkusil trochu zapátrat, jak se věci mají.

V Notičkách jste se už v dubnu jako první dozvěděli, že práva na Ligu mistrů pro Českou republiku na nadcházející tři sezony získala turecká obchodní skupina Saran Group. Její mediální zástupce mi nyní odepsal, že je právě bohužel na dovolené. A tak jsem se musel obrátit na insidery z televizního prostředí, kteří mi prozradili řadu zákulisních zajímavostí. Ovšem za slib, že zůstanou v anonymitě, protože téma, o kterém je řeč, je velmi citlivé a točí se v něm miliony.

Situace je taková, že právě Saran Group drží pro ČR práva nejen na Ligu mistrů, ale také na německou Bundesligu, italskou Serii A a španělskou La Ligu. Navíc si pořídila i balíček basketbalových soutěží. „Drží sportovní obsah, který ročně odpovídá hodnotě nejméně 30 milionů eur,“ učinil kvalifikovaný odhad jeden z insiderů.

Potíž je v tom, že stále není jasné, kde se tenhle unikátní balík sportovních přenosů odvysílá. Saran Group se podle všeho původně pokoušela zřídit si pro české území vlastní sportovní kanál. Jednala o tom údajně s Vodafone i T-mobilem, ale neúspěšně.

Podle insiderů má nyní turecká skupina vést intenzivní rozhovory s CME, což je vlastník televize Nova. Ta provozuje i placené sportovní kanály Nova Sport 1 a Nova Sport 2. A na veřejnost prosákla informace, že už se chystají i programy Nova Sport 3 a Nova Sport 4. To by napovídalo, že se opravdu právě sem může blížit monstrózní balík sportovního obsahu, kterým disponuje Saran Group. Nicméně jestli k nějaké dohodě došlo, nebo ne, zůstává nadále otázkou.

Z televize Nova dorazila odpověď jejího marketingového ředitele Jakuba Strýčka: „Nejsme oprávněni vyjadřovat se k otázkám týkajícím se naší mateřské společnosti CME. TV Nova jako provozovatel dvou sportovních kanálů průběžně monitoruje situaci na trhu sportovních práv, nicméně žádná taková probíhající jednání nemůžeme potvrdit.“

Už na středu 4. srpna ale televize Nova chystá prezentaci svého podzimního vysílacího schématu. Ta proběhne v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. A pokud Nova získala pro své sportovní kanály nový exkluzivní obsah, jistě se s tím ráda pochlubí právě zde. Do „rodiny Nova“ patří i placená internetová platforma Voyo. Spekuluje se proto i o tom, že by se část sportovního balíku, o němž je řeč, mohla objevit právě na Voyu.

Až dosud na českém území vysílala Ligu mistrů placená O2 TV Sport. Ta zároveň vysílá kompletní podobu české Fortuna ligy. Ale případná úplná ztráta Ligy mistrů by pro ni byla těžkým zásahem. Ředitel této televize Marek Kindernay opakovaně zmiňuje, že jeho televize prý o nic nepřijde, ale zatím o tom blíže nemůže hovořit. Prý až zkraje srpna.

Vlastníkem O2 TV, stejně jako společnosti CME ovládající televizi Nova, je finanční skupina PPF. Pokud by hypoteticky došlo k dohodě mezi vlastníkem práv na Ligu mistrů a další špičkové fotbalové soutěže, kterým je Saran Group, a společností CME, asi by se tím otevírala cesta k tomu, aby se nějaká část tohoto obsahu, ať už sdíleně či exkluzivně, objevovala i v nabídce O2 TV Sport.

Když to celé shrneme: Víme tedy, že Saran Group drží balík exkluzivních práv a jedná s firmou CME, ovládající Novu. Nevíme ale, zda došlo k dohodě, případně k jaké. Na Novu tak může směřovat všechno, část balíku, teoreticky také nic.

Zároveň také platí, že se příslušná soutěž může někde vysílat exkluzivně, anebo může její zápasy sdílet víc televizních kanálů nebo platforem.

Velmi nervózní musí být na platformě Telly, která provozuje kanály Digi Sport. Právě zde bylo až dosud možné naladit anglickou, německou, italskou a španělskou ligu. Teď mají na Telly jedinou jistotu, a sice, že ještě rok drží práva na anglickou Premier League. Její zápasy až dosud sdíleli i s O2 TV.

Za rok, tedy od sezony 2022/23, začne ohledně Premier League platit jiný kontrakt. Práva na ni zakoupila pro české území společnost Canal +. A ta už vyhlásila, že ji tu bude vysílat prostřednictvím platformy Skylink.

Ligu mistrů mohou v nadcházející sezoně hypoteticky hrát až dva české kluby, konkrétně Slavia a Sparta, pokud uspějí v předkolech. Pokud ne, čeká je, případně i další české celky, Evropská liga nebo Evropská konferenční liga. A to jsou soutěže, na které drží společně práva Česká televize a kanály Sport 1 a Sport 2. První volbu bude mít veřejnoprávní ČT, která ale vždy odvysílá jen jeden zápas z každého hracího dne.

Oproti původní newsletterové verzi byl text rozšířen o vyjádření TV Nova.

Kouzelník týdne: Alexander Choupenitch

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nečekané medaile v šermu je olympijskou pohádkou.

Česká výprava už v olympijském Tokiu posbírala více medailí, dokonce i zlatou. Ale aniž bych ostatním úspěšným sportovcům jakkoli ubíral na jejich zaslouženém kreditu, pro mě je zatím nejvíc fascinující příběh bronzového šermíře. Protože olympijská medaile pro Česko v šermu, to zní mým uším pořád tak zázračně a pohádkově, jako kdysi znělo spojení česká olympijská medaile v rychlobruslení.

Díky Martině Sáblíkové už to teď sice bereme div ne jako normu, ale také jako by kdysi vyskočila z pohádky. V zemi, kde má rychlobruslení mizivou tradici a infrastrukturu, hojně trénovala na jakémsi prkně doma v obýváku. A kvůli přípravě na ledu jezdí do světa. Podobně jako Choupenitch, který by sice v Česku neměl nouzi o planše, což je ten prostor, kde se šermuje, ale zato o kvalitní sparingpartnery. A také se po většinu roku připravuje v Itálii.

Nicméně, při vší úctě, šerm je v českém měřítku minisport, věnuje se mu zhruba 3500 lidí. A olympijskou medaili bral Čech jménem Vilém Goppold z Lobsdorfu naposledy v roce 1908. A teď syn běloruských umělců, kteří se přestěhovali do Brna, kde se Alexander narodil. Pro mě pohádka. Podobně jako tohle povedené video Prince of Czechia.

Zásahy týdne

Trest netrest. Dopingová velmoc jménem Rusko sice nesmí na OH v Tokiu vystupovat pod svou vlajkou. Ale to je zhruba tak všechno, co ji omezuje. Kritický komentář k tomu sepsal Jiří Hošek.

Kauza Bilesová. Gymnastická superstar odstoupila ze soutěže družstev. A přiznala, že příčina toho kroku byla v její psychice. Ostře sledovaný a diskutovaný příběh citlivě popsala Eva Soukeníková.

Nevídané gesto. Ten, kdo tuší, jak napjaté vztahy panují mezi Íránem a Izraelem, čte příběh íránského judisty, který uprchl do Německa, zápasí za Mongolsko a medaili věnoval Izraeli, doslova s úžasem.

Ženská čtyřhra, to je jistota. Dvojice Barbora Krejčíková-Kateřina Siniaková si zahraje olympijské finále. Připomněli jsme si, že to není zdaleka poprvé, co se české tenistky utkají o olympijské zlato. Zatím to nevyšlo. Co teď?

Česká hvězda obrazem. Fotoreportér David Neff je zkušeným harcovníkem velkých sportovních událostí. V basketbalovém duelu Česko-Francie se zaměřil na Tomáše Satoranského, nejzářivější hvězdu českého výběru.

Tweet týdne

Nemůžu si pomoct, ale olympijská scénka, v níž německý trenér před zápasem nevšedně nabudil svou judistickou svěřenkyni, jakož i navazující glosa moudrého klauna Luďka Staňka, jsou v téhle kombinaci prostě geniální.

Co trefili jinde

Podvodník obral fotbalisty. K soudu se dostala zajímavá kauza podnikatele, který obelstil dva bývalé fotbalové reprezentanty. A nedalo mu to ani moc práce. Podle soudkyně je finanční gramotnost Davida Limberského na tak nízké úrovni, že prý například vůbec netuší, co je to variabilní symbol. (Novinky)

Vodní slalom v kostce. Daniel Stach ve vysílání České televize obvykle brilantně prezentuje vědecké objevy, ale je to i bývalý sportovec. Věnoval se vodnímu slalomu na divoké vodě. A tak o tom natočil úžasné video. (Twitter / ČT)

Pohled do katalánských účtů. Koho zajímá děsivá ekonomika klubu FC Barcelona, s chutí prostuduje tohle twitterové vlákno. (Swiss Ramble / Twitter)

Notičky se s vámi pro dnešek loučí. Užívejte si emocí z olympijského Tokia. A za týden už třeba budeme o něco moudřejší také ohledně vysílacích práv na fotbal. Nechme se překvapit.

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované