Hlavní obsah

Notičky: Příhodův Chruščov a donchuán na roztrhání

Foto: Magion149

Srdce protřelého bafuňáře Adolfa Šádka je rozpolceno vedví.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Ze všech stran už na nás sice útočí turnaj Euro, ale přijde mi ještě užitečné zmapovat, co se dělo v zákulisí českého fotbalu v prvním týdnu po zvolení jeho nového vedení.

Minulý čtvrtek valná hromada FAČR v Nymburce zvolila nový výkonný výbor a nového předsedu Petra Fouska, který hned v pátek odcestoval do Boloni, aby tam pozdravil reprezentační tým a zhlédl nepovedený přípravný zápas s Itálií. V pondělí pak s místopředsedy Janem Richtrem a Jiřím Šidliákem poprvé pozdravil pracovníky strahovského sekretariátu. A v úterý se konalo první zasedání nového výkonného výboru.

Kdo čekal, že hned v prvních dnech poteče strahovskými chodbami pomyslná revoluční krev a spráskaná berbrovská čeládka bude prchat kanalizací nebo rovnou nasedat do policejních antonů, měl špatný úsudek. Personální obměna na Strahově bezpochyby proběhne, ale bude mít civilizovaný charakter.

Nejprve vznikne nové organizační schéma sekretariátu. A do něj se pak budou zakomponovávat (nebo z něj odkomponovávat) konkrétní lidé. A nebude to trvat sto let. Moudřejší bychom měli být už 30. června, po dalším zasedání výkonného výboru.

Reprezentací FAČR na utkáních Eura byli pověřeni předseda Petr Fousek a generální sekretář Jan Pauly. Z toho plyne, že druhý jmenovaný zůstane ve své funkci přinejmenším po tu dobu, co bude český celek na Euru ve hře.

Na povrch už každopádně vyplynulo jedno nové jméno. Očekávané. Předsedou komise rozhodčích bude Radek Příhoda, pokud to tedy schválí Ligová fotbalová asociace, což se asi předpokládá, protože právě pro ni Příhoda dosud pracoval.

Právě LFA podle smlouvy s FAČR nominuje do komise rozhodčích i jednoho jejího dalšího člena. A pozor, teď přichází novinka: zbývající tři osoby si do ní Příhoda vybere sám, nenadiktuje mu je tam žádný Náčelník, nebo nějaký politický klíč. Předseda Fousek hovořil o tom, že komise by měla fungovat profesionálně, což mimo jiné znamená, že její členové by měli být za svou práci honorováni. A Příhoda chce pro komisi nejméně tříletý mandát. Což by mělo znamenat praktickou neodvolatelnost po dobu tří sezon. Samozřejmě s výjimkou, že by se za tu dobu provalil nějaký její megaskandál.

Sám Příhoda ukončil aktivní rozhodcovskou kariéru na konci roku 2018. A v mezidobí byl velmi vstřícný vůči médiím, cíleně si u veřejnosti budoval pozitivní mediální obraz. To bude pro něj obrovský vklad do začátku. A záleží samozřejmě na výkonech sudích, jak dlouho mu vydrží. Nalijme si čistého vína: sudí budou více či méně chybovat vždycky a je otázkou času, kdy se to začne otáčet proti jakékoli komisi. Dodejme ale, že třeba ta Listkiewiczova, dosazená v roce 2016 tehdejším předsedou Miroslavem Peltou proti vůli Romana Berbra, si po dva roky dokázala udržet velmi vysoký kredit. Tak to přejme i té Příhodově.

Její šéf už v deníku Sport prozradil, že v ní chce mít Libora Kovaříka. To je bývalý mezinárodní sudí, který před šesti lety podobně jako kdysi Nikita Chruščov v případě generalissima Stalina veřejně odhalil Berbrův „kult osobnosti“. To když v médiích spolu s několika dalšími pohovořil o arogantních tyranských metodách, jimiž navíc tehdejší český místopředseda FAČR dalece překračoval své pravomoci. Roman Berbr s manželkou Dagmar Damkovou pak za to dotyčné sudí zažalovali. Tito manželé následně u soudu prohráli, co mohli,  a posléze své zbývající žaloby postahovali.

Libor Kovařík vždycky opakoval, že o Berbrově temnotě rozhodně nepromluvil proto, aby si budoval nějakou mocenskou pozici do budoucna. A vida, už je (skoro) v nové komisi rozhodčích. Každopádně i díky němu víme, jak vypadalo řízení sudích v berbrovských časech. A nezbývá než věřit, že taková hrůza už se snad opakovat nebude. Uvidíme, jestli ho v komisi doplní třeba i Antonín Kordula, další ze sudích, které Berbr honil po soudech.

Instruktorem videorozhodčích má podle Příhody zůstat Michal Beneš. Ten stál kdysi také u soudu, coby svědek v kauze Ivana Horníka. Se žižkovským manažerem se, pravda, po telefonu nebavil o žádných finančních částkách, zato jsme se z odposlechů dozvěděli, jak mu žižkovský kapitán Jiří Němec na Bazalech ironicky tleskal rukama nad hlavou. A Horník Benešovi poradil, ať mu příště vysvětlí, že přece mají „stejnej zájem“. Načež pak Horník zajel za Benešem k němu domů do Rakovníka. Proč? U soudu to Beneš vysvětlil tak, že prý spolu vybírali dlaždičky do koupelny.

Takže za mě: Pokud tu má probíhat očistná personální obměna, tak zrovna pan Beneš mi tedy do ní úplně nezapadá.

Kouzelník týdne: Adolf Šádek

Na první pohled dosti okoralé srdce protřelého bafuňáře Adolfa Šádka jest rozpolceno vedví. Jednak má Šádek na starosti uvadající klub jménem Viktoria Plzeň, jednak se rozvedený donchuán zahleděl do jedné z dcer Václava Bartoňka, majitele Zbrojovky Brno. A jelikož se cit stal obapolným, vnímají už v rodině brněnského stavaře právě někdejšího provozovatele sokolovské diskotéky Adolfa Šádka prakticky jako „zeťáka“. A muž, kterému fotbalové prostředí říká Áda, už se přinejmenším poradensky začíná také ve Zbrojovce angažovat.

Sotva ovšem na idnes,cz vybublaly na povrch zvěsti, že by měl být Šádek vbrzku představen coby ředitel brněnského klubu, vyletělo hned do světa důrazné dementi, obsahující tvrzení, že jmenovaný bafuňář je fotbalově zcela věrný Viktorii. Ono by to přeci jen před fanoušky, sponzory nebo třeba před plzeňským primátorem vypadalo trochu blbě, kdyby někdo oficiálně prozradil, že reálně pracuje pro dva kluby zároveň.

Není tajemstvím, že Viktoria Plzeň je na prodej. Šádek ji nedávno získal od dlouholetého kolegy Tomáše Paclíka. A další možný scénář se nabízí. Až se Šádkovi podaří pomalu se potápějící plzeňskou bárku odprodat někomu dalšímu, může si za utržené peníze koupit od budoucího tchána Zbrojovku Brno anebo výrazný podíl v tomto klubu. Ač to tak někomu možná nepřijde, Brno je nyní rozhodně perspektivnější fotbalovou destinací než Plzeň. Ovšem s podmínkou, že se tam v dohledné době podaří postavit pořádný stadion.

Poslední douška: Místopředseda Ligové fotbalové asociace Adolf Šádek patřil v zákulisí mezi hlavní strůjce plánu zachovat prvoligové soutěži formát s 18 týmy a uchránit tak Příbram a Brno před sestupem. Starkově Příbrami by to samozřejmě také nebylo proti mysli, ale hlavním hybatelem tohoto plánu byl Šádek kvůli Brnu. Pro dobro a důvěryhodnost českého fotbalu doufejme, že minulý čas je tu namístě a že do rozlosování nového ročníku profesionálních soutěží (16. června) se žádná klička na legalizaci téhle, s prominutím, prasárny opravdu nenajde.

Jedeme na Euro!

Pro milovníky fotbalu jsme s kolegy Jiřím Hoškem a Jindřichem Šídlem připravili na Seznam Zprávách v souvislosti s turnajem Euro videoseriál o mnoha chodech. Vyberte si!

Havel prvně na fotbale a Suchopárkovo tajemství. Po 25 letech hrají Češi Euro opět na britské půdě. A tak nemohla scházet vzpomínka na stříbrné Euro 1996.

Na Euro jen s kreditkou a dresem. Britská protipandemická opatření spojená s karanténami sice letos českým fanouškům zkomplikovala život naprosto extrémně, s fotbalovými fanatiky z Unhošti jsme ovšem zavzpomínali na jejich velké zážitky z turnajů předešlých.

Po stopách hvězd. Vyrazili jsme na Vysočinu, abychom zjistili, kde vyrůstali reprezentanti Tomáš Souček a Tomáš Holeš.

Za titul bude svíčková. Kuchař národního týmu Richard Juriga prozradil, co bude reprezentantům v průběhu Eura připravovat k snědku. A Jiří Hošek probral sportovní šance účastníků skupiny na grilovačce s Angličanem, Skotem a Chorvatem.

Vybavil si anglické krásky. Nejen na slavné tažení po portugalských trávnících v průběhu Eura 2004, ale i na příjemné překvapení v podobě tehdejších sousedek českého reprezentačního týmu v hotelovém komplexu Penha Longa zavzpomínal Vladimír Šmicer.

Tweet týdne

Krásný grafický přehled prozrazuje, že česká liga patří v rozličnosti fotbalových šampionů mezi nejpestřejší v Evropě. Zmiňovaný Jiří Hošek tady svůj Tottenham hledá už léta marně. Ale i mně, coby příznivci Arsenalu, už v tomto ohledu také brzy přestane býti do smíchu. Nu což, třeba bude zase líp!

Co trefili jinde

Obnova DFC Praha. Tenhle článek už je sice trochu starší, ale skvělý. Nadšenci obnovují předválečnou legendu tuzemského fotbalu. (Aktuálně)

Jak začínali Hlinka, Musil či Pivoňka v NHL. Hrst opravdu pozoruhodných hokejových perliček. (Luboš Brabec)

Jágr ztratil vedení. A ještě jednou hokej, konkrétně přehled nejvyšších souhrnných výdělků v dějinách NHL. (Cap Friendly)

Je to tady! Dočkali jsme se Eura, v pondělí hrají čeští reprezentanti se Skoty. A v úterý ten zápas do šroubku rozebereme s Jiřím Hoškem v podcastu Angličan. Tak držme palce!

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované