Hlavní obsah

Notičky: Proč je Česko pro placené televize stále zemí zaslíbenou

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Milan Petržela se blíží k překonání ligového rekordu v počtu odehraných zápasů.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Jsou sporty, které si třeba ve veřejnoprávní televizi musí zaplatit za to, aby se ten či onen závod nebo turnaj vůbec natočil a odvysílal. A jsou sporty a ligy, za jejichž sledování si naopak musíme zaplatit my, diváci.

Nejen to. Ještě se po nás chce, abychom byli pořád ve střehu a sledovali, komu zrovna vypršela smlouva na vysílání té či oné soutěže, a také kde se nově objeví. Načež pak podle toho případně sami musíme rušit staré a uzavírat nové zákaznické smlouvy s jednotlivými provozovateli televizního vysílání, jež už teď probíhá přes nejrůznější technologické platformy.

Vývoj jde v této oblasti rychle dopředu. Co bylo trendy třeba před šesti lety, kdy český miliardář Petr Lamich zaskočil Kellnerovu O2 TV a přetáhl práva na anglickou fotbalovou ligu na Digi TV, to už se dnes mnohým může jevit jako pravěk.

Původně rumunská nadnárodní platforma Digi TV se tehdy rozpadla na samostatné subjekty, přičemž ten český ovládl zmiňovaný Petr Lamich, potažmo jeho Lama Energy Group, ten slovenský pak Deutsche Telekom.

Právě Lamichova Digi TV pak v posledních letech nabízela atraktivní „kombo“ anglické, italské a španělské ligy, v tomto složení exkluzivní. A fotbaloví fanoušci si ho užívali i poté, co před rokem proběhl rebranding firmy a z Digi TV se stala Telly.

Letos v létě se zfinalizovaly další změny, kdy do hry významně vstoupila televize Nova, která od turecké skupiny Saran Group koupila obrovský balík sportovního obsahu. A chvíli to trvalo, než vznikly nové kanály, které se pak „nasharovaly“, tedy nasdílely, v programových nabídkách jednotlivých provozovatelů, jako jsou O2 TV, Vodafone TV, T-Mobile TV nebo právě Telly.

Právě vysílací práva na ty nejatraktivnější fotbalové soutěže jsou největším lákadlem, jež do sítí provozovatelů placených televizních služeb vábí stále nové zákazníky. „Podobně skvělým způsobem nám ale zafungovala i MMA. Zápasy Jiřího Procházky v UFC vygenerovaly zhruba tolik nových zákaznických smluv jako El Clásico, tedy zápasy Realu Madrid s Barcelonou, nebo podobné fotbalové klasiky typu Manchester United-Liverpool. Ty umí zdvihnout prodeje o 30-40 procent oproti standardu,“ prozradil Vladimír Rusnák, generální ředitel Telly.

Není divu, že právě se zápasníkem Procházkou podepsala Telly smlouvu o marketingové a mediální spolupráci. Právě takový tahák je pro provozovatele televize, kterou má nyní asi 170 000 uživatelů, klíčový význam pro lákání dalších „dušiček“.

Kouzlo tohoto byznysu na českém území totiž spočívá v tom, že tu spousta takových, dosud nepolapených „dušiček“ ještě pobíhá.

„Podíl placených televizí na trhu činí v Česku jen 55 procent, lidé jsou tu zvyklí sledovat free-to-air vysílání, což je dáno zejména mimořádně silnou pozicí veřejnoprávní televize. V Německu, na Slovensku i v Maďarsku už všude podíl placených televizí přesahuje 95 procent, Česko je v tomto ohledu specifické a stále tedy nabízí v našem byznysu příležitost růstu a nových možností. Chceme být alternativou velkým hráčům,“ říká Vladimír Rusnák.

Starší generace je zvyklá na lineární televizní vysílání, které chytá přes klasickou terestrickou anténu. A na televizní pořady se dívá v tu chvíli, kdy je televize vysílá. Placené platformy umožňují listovat programem a pouštět si konkrétní pořady v tu chvíli, kdy na ně máte čas a náladu vy. Vedle nabídky kanálů v HD rozlišení nebo knihoven filmů a seriálů nabízejí i exkluzivní obsah, který v klasické volně šířené (free-to-air) televizní nabídce nenajdete. A na to se právě placeným televizím hodí sportovní přenosy, za které nejprve samy musí zaplatit horentní sumy. A pak věřit, že se jim investované peníze vrátí na základě diváckého zájmu.

Na konci sezony vyprší Telly práva na anglickou ligu. „Opět jsme byli v tendru, ale brutálně nás přeplatil Canal +, který v Česku provozuje Skylink. Co s těmi právy v Česku udělají, to je na nich,“ dodává Rusnák. Možnosti jsou v zásadě dvě. Vysílat příslušnou soutěž exkluzivně, nebo se s jiným vysílatelem o náklady i zisk rozdělit a exkluzivní obsah sdílet.

„Ligu mistrů nabízela UEFA před dvaceti lety za desítky, možná stovky tisíc eur za rok. Vysílaly to volně šířené kanály, soutěž si vybudovala brand. A dnes se Liga mistrů prodává za desítky milionů eur na tři roky,“ naznačuje Rusnák, v jakých finančních dimenzích se tento obchod pohybuje.

Kouzelník týdne: Milan Petržela

V Plzni si rychlý křídelník připsal 4 mistrovské tituly, nastupoval v Lize mistrů, 19 zápasů si zahrál i za reprezentaci, včetně utkání na turnaji Euro 2012. Teď je Milanu Petrželovi 38 let, nastupuje stále v lize za Slovácko a o víkendu se takříkajíc zapsal do dějin, když 436. ligovým startem dorovnal rekord české ligy, který dosud držel Stanislav Vlček.

Jak vyčarovat takovou rekordní hodnotu? Na to je snadná rada: brzy v lize začít, co nejpozději skončit, vyhýbat se zraněním a strávit co nejméně času na zahraničním angažmá, které se vám do téhle statistiky pochopitelně nepočítá. I Stanislav Vlček by nasbíral v české lize startů víc, ale půlroku v Dynamu Moskva a sezony v Anderlechtu Brusel určitě nelituje.

Jeho spolurekordman, který ho už brzy překoná, tedy Milan Petržela, si na rok odskočil do bundesligového Augsburgu. Nebýt toho, mohl už možná nyní atakovat absolutní tuzemský rekord, který v součtu federální a české ligy drží Jaroslav Šilhavý. Současný reprezentační kouč si zapsal 465 prvoligových startů.

Zásahy týdne

Kmotr Berbr zasahuje. Přinesli jsme novinku, kterou v kauze někdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra odhalilo policejní vyšetřování. Týká se svědectví o korupčních aktivitách představitele klubu SK Zápy.

Křetínský a West Ham. Potvrzeno, oznámeno: Český miliardář a majitel Sparty drží 27 procent akcií klubu Premier League. Co to přinese?

Rapl ze severu. glosáři jsme se tentokrát věnovali rozporuplné osobnosti trenéra Petra Rady.

Tweet týdne

Šampiony napříč sporty můžeme porovnávat podle počtu trofejí, medailí, fanoušků na sociálních sítích… Anebo podle toho, kolik díky svému sportovnímu umění a slávě vydělali peněz. Nejvíc ze všech basketbalista Michael Jordan.

Co trefili jinde

Operace srdce. David Lischka zavzpomínal na okamžiky, kdy mu do kariéry vstoupila nečekaná operace srdce. Následovalo nelehké období, kdy na hřišti v dresu Sparty kupil chyby. A znovu se teď našel v dresu Baníku Ostrava. (Bez frází)

„Gangster“ Limberský. Někdejší reprezentant přiznal, že byl v pubertě členem gangu mladých zlodějů. (idnes)

Průkopník z Rochdale. Dodnes najdete v 92 profesionálních anglických klubech jen 7 manažerů, v českém podání trenérů, tmavé barvy pleti. Tony Collins byl první a v roce 1962 vedl Rochdale do finále ligového poháru. (BBC)

Před týdnem jsem na tomto místě zmínil doporučení, abyste se proti covidu-19 nechali očkovat. Když mi jeden ze čtenářů na sociální síti odepsal, že mě vyslyšel, zahřálo mě to u srdce, opravdu, díky za to!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované