Hlavní obsah

Notičky: Synovi pohlavára pomáhá ropa, Angličanům protekce a UEFA Číňani

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Česká reprezentace zamíří do Baku.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Česká reprezentace na fotbalovém Euru postupuje srdnatě dál, držme palce, ať jí to vydrží.

V sobotu se nám představí v Baku, metropoli Ázerbájdžánu, vzdálené Praze 2940 kilometrů vzdušnou čarou. To znamená cestu velmi únavnou pro fotbalisty, a navíc dost nákladnou a v kombinaci s covidovými opatřeními obtížně uskutečnitelnou pro fanoušky. Zaplatit nějakých 17 000 korun za letenku a jít po návratu do pětidenní izolace není nic moc. Vize, že si fanoušci zaplatí vlastní letadlo, padla, zájemců nebyl dostatek.

Na druhou stranu, pokud by Češi porazili v Baku tým Dánska, postoupili by do středečního semifinále v Londýně. Město na Temži je sice výrazně blíž, ale zase by tam příznivce čekalo pěkných pár dní nuceného pobytu ve vstupní karanténě. A totéž se týká i nedělního finále. Takže to si potom nevyberete.

Uspěje-li na Euru anglická reprezentace, bude to rozhodně i díky tomu, že za celý turnaj nevytáhla paty z Londýna, s výjimkou sobotního římského čtvrtfinále s Ukrajinou. Když se kvůli covidovým restrikcím nedostanou na ostrov lidé z kontinentu, hučí pak samozřejmě Wembley jako čistě domácí aréna, což na velkých akcích nebývá zvykem.

Pamětníci vzpomínají, jak Anglii v roce 1966 dopomohli k titulu rozhodčí. Tentokrát ji k němu možná dostrká rozpis šampionátu, který jí neskutečně hraje do karet.

Pokud Anglie uspěje v Římě, její semifinálový soupeř se každopádně dotrmácí z Baku, ať už to bude Česko, nebo Dánsko…

Spousta lidí vůbec nechápe, co má Ázerbájdžán společného s Evropou. O tom, kudy vede pomyslná hranice mezi Evropou a Asií, se vedou debaty, nicméně podle jednoho z výkladů opřeného o rozvodí řek opravdu malá část jinak převážně asijského Ázerbájdžánu do Evropy patří. A i kdyby ne, když se chce, všechno jde. Geograficky asijská země Izrael hrává evropské soutěže z politických důvodů, Austrálie se zase přihlásila do asijských kvalifikací, protože ji ty oceánské tak trochu začínaly nudit. Každopádně platí, že sotva Ázerbájdžán vznikl následkem rozpadu Sovětského svazu, přihlásil svou fotbalovou asociaci hned do FIFA a UEFA.

Zemi ovládá klan Alijevových. Hejdar Alijev udělal kariéru přes KGB, následně v sovětské éře fungoval jak první tajemník strany v Ázerbájdžánu. A přestože se pak s Michailem Gorbačovem rozkmotřil, po pádu SSSR už si doma v Ázerbájdžánu našel cestu k moci, kterou pak po něm zdědil i synek Ilham. Ropy je v zemi, lépe řečeno v Kaspickém moři, dost. A jak už to tak bývá, bohatý autokratický režim si chce mezinárodní renomé získat prostřednictvím sportu.

Proto se třeba v Baku jezdí Velká cena formule 1. A na olympijském stadionu se tu hrávají zápasy fotbalového Eura. Před dvěma lety se sem museli trmácet příznivci Chelsea a Arsenalu, pokud chtěli na vlastní oči vidět finále Evropské ligy. S porážkou Arsenalu 1:4 se v posledním utkání své velké brankářské kariéry musel v tomto utkání smířit Petr Čech, který následně zamířil do managementu Chelsea a v dresu její rezervy pak, pravda, ještě jednou chytal, ale to už byl zápas trochu mimo statistiky.

Linka mezi Ázerbájdžánem a UEFA, potažmo mezi prezidentem Alijevem a šéfem evropského fotbalu Čeferinem, zjevně funguje, byť ázerbájdžánskou státní společnost SOCAR obchodující s ropou a zemním plynem na seznam sponzorů UEFA nenajdeme. Možná proto, že v tomto oboru už zde má předplatné ruský Gazprom. Ten nechybí ve výčtu tuctu partnerů probíhajícího turnaje Euro, mimochodem vedle čtyř čínských firem a jedné katarské.

Abychom se ještě vrátili k české reprezentaci: Právě skutečnost, že se nadále statečně drží v turnaji, prodlužuje podle všeho působení Jana Paulyho mladšího v roli generálního sekretáře Fotbalové asociace ČR. Provádět na této klíčové pozici personální změnu v průběhu běžícího turnaje je v reálném světě prakticky nemožné. Nicméně výstupy ze středečního zasedání výkonného výboru FAČR svědčí o tom, že změna se chystá. Předseda Petr Fousek si totiž vymínil, že generální sekretář bude jmenován na jeho návrh. A z toho vyplývá, že přijde nový.

Od generálního sekretáře se pak začne odvíjet další „deberbrizace“ Strahova. Ta už započala odchodem šéfa právního oddělení Jana Lega. V Berbrově přízni se ostatně hřál i trenér reprezentační „21“. Karlu Krejčímu sice postupem na závěrečný turnaj ve Slovinsku automaticky naskočilo prodloužení kontraktu na další cyklus, ale výkonný výbor platnost této smlouvy ukončil.

Kouzelník týdne: Filip Neusser

Foto: Profimedia.cz

Filip Neusser.

Nový šéf Národní sportovní agentury v uplynulém týdnu nejprve přeobsadil vedení Antidopingového výboru ČR. Pozici opustila Petra Volková, ve výběrovém řízení uspěl právník Jiří Janák.

A pak přišla na řadu Národní rada pro sport, poradní orgán předsedy NSA. V té dosavadní, ustanovené Neusserovým předchůdcem Milanem Hniličkou, zasedali v první řadě šéfové České unie sportu, Českého olympijského výboru a představitelé největších svazů. Ti z nové podoby rady povětšinou vymizeli.

Nové složení je rozděleno do pracovních sekcí. Například v té nazvané Reprezentace má Vladimír Šmicer spolupracovat s Jaromírem Jágrem. V expertních skupinách najdeme i „rebelantské“ sportovní právníky Jana Šťovíčka a Markétu Haindlovou. A bez zajímavosti jistě není ani fakt, že se v Národní radě objevil Milan Hnilička, který se v tomto týdnu stal i místopředsedou Českého olympijského výboru.

Zásahy týdne

Svou roli hrál i komplex. Nizozemci skončili v osmifinále Eura i proto, že už si z českého protivníka vytvořili komplex, napsali jsme v glosáři.

Angličan s novým moderátorem. I podcast Angličan tradičně rozebral dění na Euru do šroubku, roli moderátora si poprvé vyzkoušel Karel Tvaroh.

Feministka na fotbale. Nevšedním pohledem na Euro, konkrétně na utkání v Budapešti, přispěla kolegyně ze zahraniční redakce Eva Soukeníková.

Pohřebiště favoritů. Osmifinálové neúspěchy favorizovaných týmů rozebral ve svém glosáři Jaromír Bosák.

Co bude po Euru se Schickem a spol. Ptali jsme se také na to, jak výborné výsledky zdvihly atraktivitu českých borců na přestupním trhu.

Tweet týdne

Tohle léto nedopřeje sportovním fanouškům oddechu. Krátce po skončení Eura přijdou na řadu OH v Tokiu. A takhle už na ně své diváky láká britská BBC.

Co trefili jinde

Migranti ve čtvrtfinále. Tým Švýcarska je poskládán velmi pestře, mnohdy jde o mladé muže s kořeny v Kosovu, Bosně či jiných balkánských zemích. Právě Švýcaři zdolali superfavorita šampionátu z Francie. (Aktuálně)

Vášně kolem transgender vzpěračky. Laurel Hubbardová se na Novém Zélandu narodila jako muž, teď bude na OH v Tokiu reprezentovat svou zemi v ženské soutěži vzpěraček. A v zákulisí to budí vášně. (Deník N)

Šampion s handicapem. Cyklista Jiří Ježek je přesvědčen, že jeho život obohatilo, když přišel o nohu. (idnes)

Díky za pozornost a držme i nadále palce českým fotbalistům, na Euru to rozjeli parádně a bylo by škoda končit v půlce cesty!

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované