Hlavní obsah

Notičky: Trik paní Aleny a pár důvodů, proč na FAČR potkáte Fouska i Malíka

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Alena Schillerová si úspory v českém sportu zázračně rozmyslela…

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Spočítané to nemám, ale nespletu se: Náš newsletter coby průvodce sportovním zákulisím nahlíží nejčastěji nade vší pochybnost směrem strahovským, k budově fotbalové asociace.

Logicky. Jednak mám k fotbalu po léta rozhodně nejblíž, jednak se Notičky v době svého vzniku prodchnuly specifikou doby, kdy padla autokratická říše Romana Berbra. A bojovalo se o to, co přijde po ní.

Na valné hromadě Fotbalové asociace ČR uspěli ve volbách lidé, kteří nahlas hovořili o tom, že určitě chtějí zavést velké strukturální změny a reformy. Předseda Petr Fousek a výkonný výbor, v jehož čele stojí, na to dostali 4 roky.

Zatím je za nimi jen čtvrt roku. Ještě tedy ne, až za týden. Ale kvartál číslo 1, to už je časový úsek, ve kterém lze provést první mezisoučet. Tak se pojďme podívat, co už za ty tři měsíce na Strahově stačili změnit. Případně koho. A koho ne. Třeba vás překvapí, že Martin Malík, předchozí předseda FAČR, který už ve volbách pozici ani neobhajoval, zůstává nadále generálním ředitelem STES, dceřiné obchodní společnosti FAČR.

Ale nepředbíhejme a pojďme si vše představit krok po kroku. Tím klíčovým byl odchod Jana Paulyho ml. z pozice generálního sekretáře. Přeobsazení pozice Michalem Valtrem, letitým Fouskovým spolupracovníkem, umožnilo další kroky.

Na FAČR vznikne nová organizační struktura. Dosavadní nepřehledná změť mnoha oddělení, z nichž každé mělo svého ředitele, bude seskupeno do dvou základních celků. Jeden zastřeší problematiku sportovní, druhý veškerou ostatní (marketing, legislativu, finanční oddělení…). V čele sportu a v čele „ostatního“ bude stát osoba s kompetencí zástupce generálního sekretáře.

Dlouhodobě se spekuluje, že šéfem sportovní sekce by se měl stát Jiří Plíšek, nyní šéf mládeže v Mladé Boleslavi. A šéfem „nesportovní části“ sekretariátu pak Tomáš Sluka, bývalý futsalista a zkušený manažer, kterého původně F-evoluce nabízela na pozici generálního sekretáře. Tím je nakonec Fouskův muž Valter, nicméně Slukova role na Strahově bude zjevně také výrazná. A to i z pozice nového předsedy představenstva obchodní společnosti STES, do níž byl kolegy z tohoto řídícího orgánu na jeho první schůzi v novém složení zvolen. STES prodává mimo jiného marketingová práva spojená s reprezentací.

V kompetenci představenstva STES je každopádně i obsazení pozice generálního ředitele. Tím je stále Martin Malík, STES ostatně řídil i před tím, než se před čtyřmi lety stal po Miroslavu Peltovi předsedou celé fotbalové asociace. Zůstane ve STES i nyní? To je otázka, která po dobu jeho dovolené zatím ležela jaksi pod kamenem. Sparta údajně mocně lobbuje za Malíkovo setrvání.

Na Strahově lze stále potkat i Miroslava Platila, mimochodem nevlastního otce Malíkovy manželky. Platil už přišel o dvě pozice v představenstvech dceřiných společností FAČR, jeho funkce šéfa sekretariátu předsedy zanikla. Zaměstnanecký poměr zůstává a nové vedení asociace možná využije Platilova přehledu ve spletité problematice Stadionu Evžena Rošického.

V pracovních komisích a skupinách FAČR stačí přepsat jména. Nejsledovanější je vždy komise rozhodčích, která se pod vedením Radka Příhody pracovně setkává dvakrát týdně. Zcela nově byla vytvořena ekonomická komise, obnovena byla činnost legislativní rady, kde zaujme jméno Petra Doležala, někdejšího funkcionáře FAČR, ale i Slavie či Jablonce.

Vedle komise rozhodčích funguje na Strahově dlouhodobě paralelní struktura tzv. úseku rozhodčích. Tito lidé byli a jsou na FAČR zaměstnaní, nejznámějším z nich je Miroslav Tulinger, kovaný berbrovec, který například v éře progresivní Listkiewiczovy komise dělal vše pro to, aby jí ztrpčil život. Je otázkou, zda na Strahově nakonec setrvá déle on nebo třeba Jan Hořejší, další muž z nejužšího okruhu Berbrových věrných.

Hořejší je i dnes sekretářem Řídící komise Čechy. Jeho jméno přitom figuruje v policejních spisech, podle nich měl údajně předávat obálku či balíček se 100 000 korunami, a to od funkcionáře Rogoze sudímu Hájkovi. Ale pozor! Hořejší není na seznamu obviněných osob. Popírá, že by balíček předal, prý to odmítl. A jeho pracovní místo spojené s konkrétní nezbytnou funkcí zrušit nejde.

Možná se věci pohnou, až se nové vedení FAČR dostane z pozice poškozené strany blíže vyšetřovacímu spisu. A bude moci proběhnout efektivní disciplinární řízení, podložené policejními fakty. Jak vidno, změnit na FAČR svět lusknutím prstů nelze. Je to běh na dlouhou trať.

Kouzelník týdne: Alena Schillerová

Chcete vypadat jako dobrák, co vždycky umí najít konstruktivní řešení, aby byli lidé spokojeni? Chcete. Obzvlášť když jste politik a blíží se sněmovní volby. Poradím vám trik, který jsem odkoukal od ministryně financí Aleny Schillerové.

Je to jednoduché: V prvním nástřelu jděte hodně nízko. A když dotyční začnou vyšilovat a hledat provaz a vhodnou větev, přihoďte. Uvidíte tolik rozzářených lidských očí, že tomu svému dobráctví možná i sami uvěříte.

Na rok 2021 měla Národní sportovní agentura 10,4 miliardy korun, částečně ovšem s přesahem prostředků do roku 2022. Ohledně rozpočtu NSA na rok příští strašila původně Schillerová sumou 5,9 miliardy. Ale stačila schůzka se šéfem NSA Neusserem a našlo se 7,5 miliardy. A ze zvláštních vládních rezerv se proplatí i tenisový Pohár federace. Tak si to, prosím, každý přeberte, jak chcete.

Zásahy týdne

Proč se Arsenal trápí. Premier League odstartovala ve svižném rytmu. A podcast Angličan vše sleduje s maximální pozorností, ale i vtipem a nadhledem.

Česká kladiva v kurzu. Příčiny vzestupu West Hamu United, tedy Kladivářů, zmapoval Karel Tvaroh.

Slavia hraje o mnohé. Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, tomuto glosáři vytkl nepřesnost. Podle něj útočník Kuchta při incidentu, který vyvolal, necílil svá slova na asistenta Houšteckého, ale patrně tedy na někoho jiného. Anebo cosi nehezkého z jeho úst vyšlo neadresně. Po mém soudu jde o drobný detail, který na věci vůbec nic zásadního nemění. Nicméně pokud byl chybný, omlouvám se. Glosář nahlížející propojení ekonomiky klubu se sportovním vývojem ovšem obsahuje mnohem podstatnější skutečnosti. A ty pan Tvrdík nezpochybnil, čemuž jsme samozřejmě rádi.

Tweet týdne

Jsou věci, které se nepovedou vůbec, nebo třeba jen tak nějak napůl. Čas od času se ovšem urodí i kousek, který je prostě famózní. Jako tahle reportáž Václava Dolejšího z babišovské kampaně. To prostě musíte vidět!

Co trefili jinde

Zjištění o zlatém padáku. O Janu Paulym už byla řeč výše. Kolegové z Českého rozhlasu nedávno objevili zajímavé vyčíslení jeho odchodu. Komentář Miroslava Pelty uvnitř textu je jako vždy k nezaplacení… (iRozhlas)

Nový web píše o dopadech okupace. Přehled sportovního publicisty Luboše Brabce v historii sportu, stejně jako jeho schopnost vyhmátnout zajímavá a přitom nosná fakta, to je na české poměry unikátní výbava, kterou se vyplatí sledovat. (První poločas)

Silná investigativa. Ne, ani v Anglii se neděje zdaleka vše podle předpisů. Obcházejí se třeba pravidla kolem vlastnictví klubů. (Al Jazeera)

Jestli mi něco dělá dobře na duši, tak obvykle takové to indiánské léto, když už sluníčko nežhne, ale pořád je hezky. Tak snad si ho v předvolebním šílenství stihneme vůbec všimnout a užít si ho. Tak ať to vyjde a díky za přízeň!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované