Hlavní obsah

Notičky: Za Poborským nejsou tajemné síly z Marsu, ale stará známá parta

Foto: Magion149

Vládní stroj na permanentní obměnu kádrů jede dál.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Ve fotbalovém zákulisí už začíná atmosféra pěkně houstnout, vždyť volba nového předsedy a nového výkonného výboru FAČR nastane už za necelé dva týdny, ve čtvrtek 3. června.

A jednotlivé figury už se nám začínají pěkně vybarvovat, a to i proti své vůli, což je samozřejmě v první řadě doménou jednoho z předsednických kandidátů Karla Poborského. Ten, pravda, pořád dokola vypráví, že kandiduje sám za sebe a že ten, kdo ho označuje za kandidáta starých struktur, je lhář a tak podobně. Prostě se Karel u veřejnosti snaží vzbudit domnění, že do české fotbalové reality spadl zrovna teď odněkud z Marsu a podporují ho patrně nějaké zvláštní síly, o kterých až dosud nikdo nikdy neslyšel. A proto je také třeba je nadále utajovat.

A tak když konkurenční kandidáti Petr Fousek a Vladimír Šmicer zveřejnili seznamy subjektů, které jim daly nominaci potřebnou ke kandidatuře, Karel Poborský si ten svůj seznam nechal pro sebe. Ačkoli od začátku slibuje, že se jména jeho podporovatelů dozvíme. Patrně ovšem až na svatého Dyndy. Je to netransparentní a trapné. Ostatně, kdo má oči, ten vidí a hrát si s Karlem Poborským na slepou bábu nepotřebuje.

Jak asi víte, ve čtvrtek se seznam kandidátů zúžil, když Vladimír Šmicer vyjádřil podporu Petru Fouskovi a sdělil, že se bude i nadále ucházet o některou z pozic ve výkonném výboru, nikoli již však o roli předsednickou.

Budu se teď trochu opakovat, ale je to zjevně potřeba. Základ volebních bloků vychází i letos z dob minulých, například z volebního roku 2017. Tehdy stály na jedné straně struktury berbrovské, tvořené takřka celou českou komorou, s podporou Sparty či Miroslava Pelty, a tyhle spojené síly tehdy protlačily k předsednickému stolci Martina Malíka.

Na druhé straně stála tehdy velká část Moravy s podporou Slavie či Bohemians, odtud vycházela podpora Petru Fouskovi.

Novým hráčem na scéně je letos F-evoluce v čele s Vladimírem Šmicerem, která sebrala berbrovcům, nebo jak je chcete nazývat, velkou část hlasů na okresech a krajích v Čechách.

Tahle tři uskupení, tak jak jsme si je právě popsali, jsou tedy letos ve hře. Přičemž to Fouskovo se nyní spojilo s tím Šmicerovým.

A to první zmíněné, které před čtyřmi lety tlačilo Malíka, si letos postavilo do čela Karla Poborského. I kdyby jmenovaný tisíckrát bez uzardění zopakoval, že to není pravda, tak to prostě pravda je. A do tohoto tábora můžeme směle započítat i struktury současného sekretariátu FAČR.

Nádherně vše ilustroval únik mailové korespondence, ve které Jan Hořejší, který podle policejních protokolů údajně předával stotisícový úplatek od šíbra Rogoze sudímu Hájkovi, a přesto stále funguje jako sekretář Řídící komise Čechy, zve kluby ČFL a českých divizí na setkání s Karlem Poborským.

„Dovoluji si vás informovat, že na pondělní schůzku s Karlem Poborským jsem pozval i Miroslava Peltu, Ádu Šádka, Martina Malíka, Jana Paulyho. Všichni pozvání přijali.“ No, tak tady máte celou partičku pohromadě. A opět si Karel Poborský může vyprávět do aleluja, že to je celé jen náhoda a že s těmi lidmi nemá nic společného. Má. Odněkud ta jeho podpora musí vyvěrat. A žádné tajemné síly, o nichž dosud nikdo neslyšel, tady prostě nepůsobí.

Uvnitř fotbalu to samozřejmě všichni chápou. Nabízí se otázka, proč Karel Poborský hraje tu habaďůru s veřejností. Nejspíš proto, aby se v případě, že bude zvolen, mohl tvářit, že je vůdcem nějakých nových sil, co nemají s bebrovsko-peltovskou minulostí pranic společného. Tak tvářit se může. Bohužel tu zjevně bude i dost takových, co mu to budou s prominutím žrát.

Podle toho, co prosákne na povrch, to docela to vře i uvnitř tohoto, řekněme, konzervativního tábora. Například Spartě se prý vůbec nelíbí, že si na pozici českého místopředsedy dělá naděje plzeňský majitel Adolf Šádek. Protože z podpory Letné se má v tomto ohledu těšit – ano, čtete správně, dosavadní předseda Martin Malík.

Naprosto jurodivá je pak tato část fotbalově-politického spektra z představy, že by měl ve výkonném výboru sedět Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie, který kandiduje na pozici člena výkonného výboru za ligu.

Lze očekávat, že v zákulisí bude teď probíhat řada horečnatých jednání, nabídky kompenzací, různých výhod a nabídek dalších funkcí. Porcuje se totiž podíl na fotbalové moci na příští čtyři roky.

Kouzelník týdne: Andrej Babiš

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

​Vládní stroj na permanentní obměnu kádrů jede dál, Milan Hnilička se s Národní sportovní agenturou skoro ani nestačil rozloučit, a už byl v řádu hodin nahrazen Filipem Neusserem. Chlapíkem, co kdysi stával v reprezentační brance pozemních hokejistů a nedávno se zviditelnil kandidaturou na předsedu Českého olympijského výboru. A to jakousi truc-kandidaturou, která mu poskytovala mediální prostor ke kritice dosavadního předsedy Jiřího Kejvala.

Tomu se teď částečně jistě ulevilo, že se protikandidáta Neussera zbavil. Ale když se Jiří Kejval vzápětí dozvěděl, že válečné sekery s dalšími kapitány českého sportu nejsou ani zdaleka zakopány a že se pondělní volba vedení ČOV kvůli dalšímu předběžnému opatření soudu zase neuskuteční, udělalo se mu údajně na Zlaté tretře mdlo…

Zásahy týdne

Co lze čekat od nového šéfa NSA. Hnilička jen přenesl zvyklosti z Ministerstva školství jinam, teď může přijít hlubší reforma.

Kde se vzalo, tu se vzalo Slovácko. Jak se klub ze žírného moravského kraje dostal do Evropy.

Angličan a první žena. Mezi hosty podcastu Angličan se objevila Blanka Pěničková, dobrá duše slávistického fotbalového ženstva.

Co trefili jinde

Ostře nejen o Poborském. Favorizovaný kandidát na moravského místopředsedu Jiří Šidliák se s tím moc nemaže. Tomu, kdo chce zákulisí volby pochopit, tenhle rozhovor opravdu vřele doporučuju. (Aktuálně)

Co čekat od hokejového MS. S Milanem Antošem nejen o šancích českého týmu na šampionátu v Rize. (Web ČT)

ZOH v Pekingu bez politiků? Senát se zabýval postojem České republiky k olympijským hrám v Číně, kde jsou porušována lidská práva. (iDnes)

Tweet týdne

Oslavy postupu do Evropské konferenční ligy UEFA se o víkendu na Slovácku trochu zvrhly, a to až do téhle potyčky opilých fanoušků s policisty. Vím, že jsem se narodil v trochu jiné době, ale aby se někdo choval takhle agresivně k policistům, to mi opravdu hlava nebere.

Ačkoli k tomu možná zavdali nějaký důvod, to nemůžu takhle od stolu z Prahy soudit. Ale na tyhle obrázky jsem tedy nestačil nevěřícně zírat. A dotyční asi budou pro změnu zírat na ty flastry, co za tohle představení dostanou.

Abych vás trochu navnadil, můžu snad prozradit, že pro vás s kolegy Jiřím Hoškem a Jindřichem Šídlem chystáme v těchto dnech na Seznam Zprávách opravdu spoustu zajímavého k turnaji Euro, vážně se máte na co těšit!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované