Hlavní obsah

Notre-Dame ohrožují bouřky, Paříž povolala horolezce

Horolezci začali nad poničenou hlavní loď chrámu instalovat plachty proti dešti.Video: Karolína Štuková, AP

 

Reklama

Nejprve katedrálu Notre-Dame poškodil oheň, nyní se památkáři obávají deště a větru. Bouřky by mohly chrám ještě víc poničit, a horolezci proto nad stavbu instalují konstrukci s plachtami, aby ji chránily před deštěm.

Článek

Dominantu francouzského hlavního města minulé pondělí připravil požár o střechu, krovy a špičatou věž nad chrámovou lodí.

Předpověď pro následující dny varuje před deštěm a profesionální horolezci začali nad poškozenou hlavní loď katedrály instalovat nepromokavé plachty. Voda, která by do nechráněných zdí mohla natéct, by mohla způsobit jejich zhroucení.

Kvůli zničené střeše, oslabenému zdivu a propadlým klenbám má nyní stavba problémy také s větrem. Podle experta na stavební mechaniku Paola Vannucciho chrám přečká vítr o rychlosti 90 kilometrů za hodinu. Před požárem byla katedrála schopna přečkat bez problémů vítr o rychlosti až 220 kilometrů v hodině.

Notre-Dame je náchylnější k poškození větrem, může ji zničit i silnější vichřice

Vannucci, který je profesorem univerzity ve Versailles, gotickou katedrálu dobře zná. V roce 2016 vedl tým, který připravoval zprávu o požárních rizicích. Zdůraznil ale, že jeho varování vzniklo pouze na základě simulací s odhadovanými hodnotami, protože přesné výsledky mnoha měření ještě nejsou známy.

Rekonstrukce katedrály by mohla trvat pět až šest let. Někteří odborníci ale odhadují, že bude trvat mnohem déle. Francouzský prezident Emmanuel Macron veřejně slíbil, že chrám stihne opravit do roku 2024, kdy se v Paříži budou konat letní olympijské hry.

O podobě špičaté věžičky, kterou v 19. století umístil na Notre-Dame architekt Eugéne Viollet-Le-Duc by měla podle představ vlády rozhodnout mezinárodní soutěž. Proti tomu ale lidé sepsali již několik petic. Jednu z nich, která je umístěna na konzervativním webu CitizenGo a žádá „identickou obnovu“ katedrály, už podepsalo přes 50 000 lidí.

Reklama

Doporučované