Hlavní obsah

Nouzový stav bez konce. Babiš chystá prodloužení na duben

Foto: vláda.cz

„Best in covid“? I s krizovým manažerem Babišem čeká Čechy „nekonečný“ lockdown.

Reklama

Dnes večer vláda rozhodne, jestli bude i nadále trvat na stejné odpovědi a prodlouží uzávěru na duben. Jménem krizového štábu to už doporučil Jan Hamáček a podle informací z vládních kruhů s tím budou ostatní ministři souhlasit.

Článek

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek rozesílá každé ráno členům vlády přehled nových případů nemoci covid-19. Data z úterý, kdy bývá největší záchyt, se příliš nezlepšila – navzdory tomu, že už dva a půl týdne v březnu trvá přísný lockdown.

Před jeho vyhlášením bylo 16 tisíc, následovalo 17, 15 a 14 tisíc nově nakažených. Právě s pomocí čísel od profesora Duška se členové vlády obvykle orientují a na jejich základě ve čtvrtek rozhodnou.

Významnější zlepšení bilance je v nedohlednu, proto se vláda nechystá „rozvolňovat“ ani v dubnu. Školy, obchody i kulturní zařízení zůstanou zavřeny, lidé budou i nadále odkázáni na domovský okres.

Premiér Andrej Babiš je dosud kritizován za rychlé letní rozvolnění, které bylo podle řady expertů příčinou podzimní pandemické vlny, proto on ani jeho lidé nechtějí opakovat stejnou chybu. Aby tentokrát kritici nedostali opravdu žádnou příležitost, nezruší se žádný za zákazů ani dalších opatření, když už jednou byly zavedeny.

V šestém měsíci nouzového stavu platí vláda za takovou strategii vysokou cenu.

Důvěra v ministry, že pandemii zvládnou, poklesla podle průzkumu STEM z 83 procent loni na jaře na současných 25 procent. Podle agentury Kantar by stejně málo hlasů získaly ve volbách do Sněmovny obě vládní strany dohromady.

ANO a ČSSD v průzkumu dopadly hůře než ODS a TOP 09, když roku 2013 svrhla jejich premiéra policejní razie. Z pasti, kterou si vláda připravila, vede cesta jenom tím, že se sníží čísla mapující epidemii, která však dosud uniká kontrole.

Premiér nemůže tvrdý postup hájit odkazem na sousedy.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz využil lednového poklesu statistik k tomu, aby od prvního února otevřel školy, obchody a muzea. Od té doby se zvýšil počet nových případů na dvojnásobek, stále však zůstává pod hranicí tří tisíc za den.

Stejné dilema řeší pod tlakem veřejnosti i německá kancléřka Angela Merkelová.

Kurzovu cestu odmítá, přesto ji premiéři spolkových zemí donutili, ať od března zruší celoněmecký lockdown a ponechá uvolnění na zemských vládách. Část z nich už začala realizovat scénář na otevírání škol a obchodů, i když počáteční nadšení zchladila nová čísla o tom, že počet nakažených v Německu překročil hranici deseti tisíc denně.

Tuzemská vláda může sousedy napodobit, těžko však takový krok obhájí, dokud bude v Česku počet pozitivních testů řádově vyšší než v blízké cizině.

Babišovi a ministrům se jakékoli úvahy o otevírání škol a dalších zařízení podařilo odsunout tím, že přípravou scénáře pověřili hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, kterou odvolali. Nástupkyně Pavla Svrčinová je ve funkci od pondělka a plán rozvolňování připraví příští týden.

Dočasná bezvýchodnost má pro vládu jeden pozitivní efekt. Pod tlakem se její členové semkli a zapomněli na roztržky. Souboj o předsednictví v ČSSD mezi ministry Petříčkem a Hamáčkem, revolta ministra školství proti premiérovi, ani trvalá animozita mezi některými sociálními demokraty a kolegy z ANO jednotu vládních stran neruší.

Neohrozil ji ani údajný slib premiéra Babiše prezidentovi Zemanovi, že vymění ministra zdravotnictví Blatného i jeho kolegu ze zahraničí Petříčka. Babiš zřejmě něco slíbil, o tom jsou přinejmenším někteří ministři přesvědčeni, přesto si pořádku v kabinetu cení víc než přízně Pražského hradu.

Reklama

Doporučované