Hlavní obsah

Nouzový stav v Česku má už na stole soud pro lidská práva

Foto: Shutterstock.com

Případ nouzového stavu projedná Evropský soud pro lidská práva.

Reklama

Advokát David Zahumenský neuspěl se stížností kvůli vyhlášení nouzového stavu u Ústavního soudu v Brně, nyní se obrátil na evropské soudce.

Článek

Případem nouzového stavu, který v souvislosti s epidemií koronaviru vyhlásila vláda premiéra Andreje Babiše, se bude zabývat Evropský soud pro lidská práva.

Na něj se obrátil brněnský advokát David Zahumenský. Udělal to pět týdnů poté, co se manželkou a právničkou Vendulou Zahumenskou neuspěli se stížností u Ústavního soudu.

Tvrdili, že vyhlášení nouzového stavu spolu s dalšími opatřeními vlády a ministerstva zdravotnictví zasáhlo do jejich práva na svobodný pohyb a pobyt. Opatření byla podle nich vydávána chaoticky, bez respektování správných procedur a řádného odůvodnění.

Jenže Ústavní soud řekl, že samotné vyhlášení nouzového stavu vládou je primárně takzvaným aktem vládnutí. A tento akt nepodléhá kontrole Ústavního soudu. Vláda se přitom podle ústavních soudců zodpovídá Sněmovně.

„Ústavní soud tvrdí, že se občané mají spokojit s kontrolou Poslanecké sněmovny, kde má vláda přece většinu. Těžko se tam dočkají efektivního přezkumu a dohledu zvláště v situaci, kdy máme trestně stíhaného premiéra,“ uvedl Zahumenský.

A tak se rozhodl obrátit na Evropský soud pro lidská práva.

„Lidé se nemohu smířit s tím, že by si exekutiva mohla dělat, co se jí zlíbí, aniž by nad ní byla aspoň nějaká soudní kontrola,“ vysvětlil Zahumenský.

Manželé původně krátce po vyhlášení nouzového stavu napadli jako neústavní celkem čtyři opatření – samotný nouzový stav, uzavření části obchodů, zákaz volného pohybu a uzavření škol. Dvě opatření však vláda následně zrušila a nahradila je opatřeními ministerstva zdravotnictví.

U pražského městského soudu neuspěli, ale proti jeho rozhodnutí podali kasační stížnost. Takže jejich případ bude řešit ještě Nejvyšší správní soud.

S jinou žalobou naopak u tohoto soudu uspěl právník Ondřej Dostál. V jeho případě soudci rozhodli, že čtyři mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví byla vydána protizákonně. Což by mohlo mít vliv na to, když podnikatelé budou žádat o odškodné za uzavřené provozovny.

V těchto zrušených opatřeních třeba ministerstvo zdravotnictví zakazovalo, aby lidé s výjimkou rodiny nechodili na veřejnosti v počtu více než dvou osob. Museli také až na další výjimky zůstat v místě svého bydliště.

V dalším opatření se zakazoval provoz restaurací a kaváren (s výjimkou prodeje přes výdejové okénko). Zavřená musela být také sportoviště nebo fitness centra.

Jenže ministerstvo zdravotnictví podalo proti rozhodnutí kasační stížnost, takže i tento případ bude řešit Nejvyšší správní soud.

Reklama

Doporučované