Hlavní obsah

Nouzový stav v nouzi. Babiš přišel o komunisty a jiné spojence nemá

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Prodloužení nouzového stavu nepodpoříme, vzkázali vládě Andreje Babiše komunisté. Premiér hrozí kolapsem, nové spojence ale aktivně nehledá.

Článek

Andrej Babiš přišel o spojence, díky kterému mohl opakovaně prodlužovat nouzový stav. Vedení KSČM se shodlo, že s jejich hlasy už počítat nemůže.

„Vládě jsme vyhověli častokrát. Ať si najde někoho jiného,“ komentoval rozhodnutí šéf komunistů Vojtěch Filip. Premiér teď bude potřebovat podporu některé z opozičních stran. Musí spěchat – nouzový stav skončí už 14. února, Sněmovna o prodloužení bude jednat ve čtvrtek.

Premiér ovšem narazí na to, že v minulých týdnech s opozicí o nouzovém stavu nejednal a její návrhy ignoroval. A nepomůže ani nedůvěra, kterou vyvolává jeho zacházení s čerstvě rebelujícími komunisty. Ti už dnes otevřeně popisují, že si Babiš vzal jejich hlasy, ale požadavky – jako třeba částečné otevření škol nebo skiareálů – nesplnil.

Lídry z opozice zatím Babiš o schůzku nepožádal. ,,Pokud chce vláda podporu nouzového stavu, měla by o tom zkusit alespoň jednat. Dosud si premiér vystačil s komunisty," popsal Babišův přístup předseda občanských demokratů Petr Fiala. Jeho strana zatím důvody ke změně postoje nevidí.

Ochotni jednat by byli Piráti a Starostové. ,,Pan premiér se na nás zatím s žádostí neobrátil. V minulosti jsme nicméně již několikrát prodloužení nouzového stavu odmítli, neboť vláda dále selhává v ochraně lidí a ignoruje naše výzvy k nápravě. Pokud bude kabinet konečně ochotný jednat v zájmu občanů a přistoupit na naše návrhy, která by zemi pomohly, jsme ochotní o prodloužení diskutovat," uvedl pro Seznam Zprávy šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Premiérův vzkaz

K jednání s ANO je ale Bartoš skeptický – vláda podle něj místo strategických řešení hrozí zpřísňováním a vydírá.

Seznam Zprávy oslovily premiéra s dotazy, zda nyní začne s opozicí jednat. Neodpověděl, pouze těsně před odletem do Maďarska vyslal k opozičním stranám vzkaz – schvalte, co chci, jinak jste zodpovědní za katastrofu, která nastane.

„Neumím si představit, že by si někdo vzal na zodpovědnost, že by neprodloužil nouzový stav. Byla by to katastrofa, nekontrolované šíření epidemie, obrovský nárůst zemřelých,“ řekl Babiš. Podobně mluví i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček – neprodloužit nouzový stav je podle něj hazard se zdravím a lidskými životy.

Co znamená nouzový stav

To odmítají komunisté. „Je to menšinová vláda a ona je odpovědná za to, že si vyjedná podporu. Dali jsme jí dost času připravit to tak, aby nouzový stav nepotřebovala,“ reagoval na premiérova slova Filip.

Podporu Babiš tentokrát nenajde ani u SPD, která ho v některých jiných případech při nedostatku hlasů podpořila. ,,Poslanci hnutí SPD nepodpoří prodloužení nouzového stavu a zároveň opakovaně vládě navrhujeme, aby provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, který umožňuje chránit ohrožené a rizikové skupiny bez plošného vyhlašování nouzového stavu,” uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Podobně už Babiš kvůli své neochotě vyjednávat narazil, když na konci roku nedokázal sehnat podporu pro nejdůležitější zákon roku, státní rozpočet. Projednávání se muselo přerušit a nakonec premiéra zachránili až komunisté – stálo to však 10 miliard korun, které musel z armádního rozpočtu převést do rezerv.

Reklama

Doporučované