Hlavní obsah

Nová aplikace ukazuje, jak tornádo změnilo obce na jižní Moravě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Červnové tornádo způsobilo nejvíce škod na Hodonínsku a Břeclavsku.

Reklama

Srovnání leteckých záběrů v nové aplikaci Tornádo ukazuje, jak vypadaly jihomoravské obce na Hodonínsku a Břeclavsku před tornádem, dál zobrazuje co živel napáchal, a jak se obce změnily za měsíc po zásahu záchranných složek.

Článek

Webová aplikace vznikla pro potřeby krizového štábu Jihomoravského kraje, jednotlivých odborů krajského úřadu i veřejnosti. V tiskové zprávě to za krajský úřad uvedl Petr Holeček.

V aplikaci se shromažďují a zpřístupňují všechna dostupná data o zasaženém území. „Jsou to zejména ortofota, tedy letecké snímky s velkým rozlišením a s časovým rozestupem, která zahrnují informace o budovách a jejich poškození a stavu technických sítí. I díky této aplikaci bylo možné ve zkráceném režimu stanovit škody na majetku,“ sdělil krajský radní pro oblast informatiky Jiří Hlavenka (Piráti).

Nejžádanější funkcí aplikace je podle něj „stírání“, kdy je možno plynule překrývat a srovnávat letecké snímky před a po tornádu a měsíc po ukončení prací záchranných složek.

Aplikace je dostupná z geoportálu kraje na adrese mapy.jmk.cz. Geoportál funguje od roku 2009, shromažďuje geografické informace Jihomoravského kraje. Loni získal novou podobu tak, aby byl pro uživatele jednodušší, lze jej používat také na telefonech.

Bouřka s kroupami a tornádem o rychlosti kolem 300 kilometrů za hodinu se prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zemřelo šest lidí. Po řádění živlu bylo poškozených 1200 domů, z nichž asi 200 muselo jít k zemi.

Reklama

Doporučované