Hlavní obsah

Nová aukce na 5G bude do června. Ta stará byla údajně „nestandardní“

Ilustrační foto.

Reklama

Aukce kmitočtů k sítím 5G by mohla být vyhlášena v květnu nebo červnu letošního roku. Zpoždění je způsobeno požadavky vlády na nové podmínky aukce tak, aby byla atraktivní pro mobilní operátory.

Článek

Vláda by ráda do Česka nalákala dalšího operátora, což podle dosavadních podmínek tendru 5G sítí nešlo. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) byl zájem zahraničních uchazečů o aukci kmitočtů nulový a zřejmě by se přihlásil jen jeden menší český uchazeč. Ministr to prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády. Upozornil také, že přípravy aukce na kmitočty k sítím 5G vykazovaly nestandardní prvky.

Do státního rozpočtu by aukce měla přinést minimálně šest miliard korun.

Expert na telekomunikace Michal Čupa vysvětluje úskalí aukce na 5G. Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G připravil Český telekomunikační úřad. Dražit se má frekvence 700 a 3 500 MHz. Pásmo 700 MHz vznikne přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora, a zvýšit tak konkurenci. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu.

Vláda dnes o problematice jednala v režimu vyhrazené, ještě před jejím zasedáním oznámil předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák, že odstupuje z funkce. Nahradit by ho měla členka Rady ČTÚ Hana Továrková.

Reklama

Doporučované